Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeklerde Büyüme Geriliği İçin Dikkat Etmeniz Gereken 6 İşaret

Dünya Sağlık Örgütü büyüme geriliğini; bebeğin büyümesi, yaşamını sürdürebilmesi ve özel bazı işlevlerini yerine getirebilmesi için gereksinim duyduğu besin ve enerji alımındaki dengesizlik ve yetersizlik olarak tanımlamaktadır. Başka bir deyişle büyüme geriliği bebek ve çocukların ihtiyacı olan gerekli besin ve enerji ihtiyacının karşılanamaması nedeniyle meydana gelir.

Daha ayrıntılı bir anlatımla bir bebeğin boy, vücut ağırlığı ve baş çevresindeki artışın yaş, cinsiyet ve genetik etkenlere göre olması gereken değerlerin altında kalması veya beklenen yıllık büyümesini gerçekleştirememesidir.

Çocuk sağlığı alanında kaydedilen tüm ilerlemelere rağmen büyüme geriliği tüm dünyada 5 yaş altı çocuk ölümlerinin en sık sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Peki büyüme geriliği için dikkat etmemiz gereken işaretler nelerdir?

1.         Kilo alımında duraksama, yaşa göre kilonun düşüklüğü veya kilo kaybı

Bir bebeğin sağlıklı büyüdüğünün en önemli göstergelerinden biri düzenli ve yaşına uygun olarak kilo almasıdır. Hayatın ilk 6 ayı için aylık 600 gram, sonrasında 1 yaşına kadar aylık 300 gram, 1-2 yaş arasında ise yıllık 1,5 kg’ın altında kilo alımı büyüme geriliğinin işaretlerinden biridir.

Bu nedenle düzenli olarak bebeğinizi doktora götürmeyi ihmal etmemelisiniz. Bebeğinize uygun persentil ölçümü ile bebeğinizin gelişimi düzenli olarak takip edilmelidir.

2.            Boy uzamasında duraksama veya yaşa göre boyun kısalığı

Büyüme geriliğinin önemli işaretlerinden biri de bebeğinizin yıllık boy uzamasının yaşına göre beklenen değerlerin altında kalması (Doğumdan itibaren 1 yaşına kadar 23-26 cm, 1-2 yaş arasında 8-10 cm) veya boyunun yaşına ve cinsiyete göre az olmasıdır.

Doktorunuz ile bebeğinizin gelişimini ve persentil eğrisini düzenli takip etmelisiniz.

3.         Boya göre Ağırlığın Az Olması

Büyüme, gelişme geriliğini tanımada önemli kriterlerden biri boya göre ağırlığın – 2 standart sapmanın altında olmasıdır.

Daha anlaşılır bir ifade ile bebeğinizin boyu düzenli olarak uzuyor ama aynı oranda kilo alamıyorsa, boy ve kilo persentil değerleri arasında büyük fark varsa, bu büyüme geriliğinin bir işareti olabilir.

4.         Bilişsel Becerilerinin yaşıtlarından geri olması

Bebeğinizin kaba motor, ince motor ve dil becerileri gibi bilişsel becerilerde; yemek yeme, başka insanlarla olumlu iletişim kurma, konuşma gibi yeteneklerinde yaşıtlarından geri olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışmanızı öneririm.

5.         Sık Hastalanma

Eğer sık enfeksiyon geçiren, hastalanan, daha önce kansızlık tanısı konmuş bir bebeğiniz varsa, bu bulgular da büyüme geriliğine işaret edebilir. Bebeğinizin bağışıklık sistemini nasıl geliştirebileceğiniz konusunda doktorunuza danışmanızı tavsiye ederim.

6.         Kilo kaybı, iştahsızlık

Eğer bebeğiniz son 3 ayda ağırlığının %10 ve fazlasını kaybetmişse, yiyeceklere olan ilgisini giderek kaybediyorsa büyüme geriliği olabilir.

Anne babalara, bebeklerinde büyüme geriliği olup olmadığını fark etmekte büyük görev düşüyor. Bebeklerde büyüme geriliğinin önüne geçmek için büyümesini yakından takip etmek, düzenli aralıklarla boy ve kilo takibi yapmak ve düzenli doktor kontrolüne götürmek oldukça önemli.

Çocuğunuzun yaşına göre boy ve kilosunun normal seyirde gidip gitmediğini, İlkadımlarım’daki bu linke tıklayarak Persentil (ideal boy ve kilo hesaplama aracı) sayfasını ziyaret ederek de ölçebilirsiniz.

Bebeğinizde büyüme geriliği olduğunu düşünüyorsanız mutlaka çocuk doktorunuza başvurmanız gerekir.

Teşekkürler,

Dr. Elif Pınar Çakır