Çocukların sağlıklı beslenmesi zihinsel ve bedensel gelişimleri açısından çok önemli. Hem bağışıklık güçlendirme hem de beyin ve vücut gelişimi için besinlerden yararlanılabilir. Ayrıca bu dönemde dengeli beslenme alışkanlığı kazanan çocuklar, hayatın sonraki dönemlerinde de bu alışkanlığa sadık kalarak sağlıklı bir yaşam için erkenden adım atmış olurlar.
İleride oluşacak beslenme ve sağlık sorunlarının yanında, çocuklarını gelişimi ve bağışıklığını güçlendirmek adına bazı noktalara dikkat çekmek gerekiyor. Bebeklerde dengeli beslenme ve bebeklerde sağlıklı beslenme konularında dikkat etmeniz gereken noktaları bir araya getirdik.
Demir Takviyesi Önemli
Kanda oksijen taşıyıcı hemoglobinin yapımı için gerekli olan demir gıdalarla yeterince alınamazsa, birçok sağlık sorunu beraberinde gelir. Demir eksikliği yaşayan çocuklar, davranış bozukluğu, yetersiz gelişim, halsizlik gibi durumlarla karşı karşıya kalabilir.
- Bunun için demir oranını güçlendirecek ve kansızlığı önleyen kırmızı et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagillerin bir veya birkaçı her öğünde, en az iki porsiyon şeklinde bulunmalıdır.
- Yumurta, düzenli et tüketen çocuklara gün aşırı, et tüketmeyen çocuklara her gün verilebilir. Yumurta katı pişmiş olarak sandviç içinde veya omlet şeklinde de tüketilebilir.
- C vitamini demir emilimini arttırır. Bunun için C vitamini içeren sebze ve meyvelere öncelik verilmelidir.
Meyve ve Sebze Desteği
Meyve ve sebzeler vitaminler açısından zengindir. Ayrıca kalsiyum ve demir emilimine de yardımcı olurlar. Gelişim çağındaki çocuklara günde 3- 4 porsiyon sebze ve meyve verilmelidir.
- Bağışıklığı, kan ve demir oranını yükseltmek için portakal, mandalina, kivi, avokado, kavun gerçek destekçilerdir.
- C ve E vitamini, folik asit içeren ve sindirim sistemini düzenleyen elma, fosfor, kalsiyum ve potasyum zengini armut, A ve C vitamini ile kalsiyum bakımından yararları bulunan erik, çocuğunuzun favori meyveleri olabilir.
- Yeşil yapraklı sebzeler bağışıklık güçlenmesinde oldukça etkilidir. Bu konuda brokoli ve ıspanak kahraman sayılır. Bunun dışında havuç, soğan, sarımsak, pırasa, karnabahar; vitamin, potasyum, kalsiyum açısından önemlidir.
- Çocuklar özellikle sebzeler konusunda çok seçicidir. Bu nedenle sebzelerin çorbalar, pilav, makarna, köfte ve börekler içinde kullanılması veya bunların yanında ek olarak verilmesi sebzelerin daha kolay tüketilmesini sağlayabilir.
Beslenme Planı Nasıl Yapılır?
Çocuğunuzun beslenmesini planlarken, bu planın 3 ana öğün ve en az 2 ara öğünden oluşmasına dikkat edin. Yemeklerin düzenli saatlerde yenilmesi ve uykudan hemen önce akşam yemeğinden uzak durulması da bir diğer önemli konu.
- Beslenme planında yukarıdaki maddeler göz önüne alınmalı, meyve-sebzelerden, etten ve süt ürünlerinden yararlanılmalıdır.
- İlk 6 ay sadece anne sütüyle beslenen bebekler 2 yaşına kadar anne sütü almaya devam etmeli. Ve yine 2 yaşına kadar az yağlı, yağsız, light ürünler kullanmamalı.
- 1 yaşına kadar bebeğin beslenmesinde ana öğünler anne sütü olmalıdır.
- 1 yaşından sonra anne sütü eksikliğinde Pronutra’lı Aptamil 4 ve Aptamil 5 çocuk devam sütleri, çocuğunuzun gelişimini desteklemeye yardımcı olur. Kanıtlanmış prebiyotikler içeren Aptamil Çocuk Devam Sütü'nün içeriğindeki D vitamini, bebeğinizin bağışıklık sisteminin normal işlevini destekler.*
Aptamil Çocuk Sütü, bu dönemdeki çocukların gelişim ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmiştir. Çocuğunuzun inek sütünden alması gereken besinlere ek olarak çeşitli vitamin ve mineraller ilave dilmiştir. 1-3 yaş dönemindeki çocuğunuzun günlük süt ihtiyacını karşılamak için 2 su bardağı kadar Aptamil Çocuk Devam Sütü yeterlidir.
*D vitamini çocuklarda bağışıklık sisteminin normal işlevine katkıda bulunur.