Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeklerde Diş Gelişim Tablosu

Yaklaşık 40 haftalık mucizevi bir gelişimin ardından dünyaya gözlerini açan bebekler, doğumlarından sonra da gelişimlerini sürdürürler. Bu küçük ve yumuşak minik insanların gelişimlerini tamamlamaları, çoğu uzmana göre ergenlik dönemini ve çok sonrasını bulur.

Doğdukları andan itibaren hızla dış dünyaya adapte olmaya çalışan bebekler, bu sürecin temellerini ise anne karnında atarlar. Bebekler ilk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmeli ve 2 yaşına kadar beslenmesini anne sütü ile devam ettirmelidir.  
Mesela ilk 6 ayın ardından ek gıdaya geçmeleri ve sonrasında katı gıdalarla beslenerek ihtiyaç duydukları vitamin ve mineralleri almalarını sağlayan dişleri, hamileliğin 3. ve 6. ayları arasında şekillenmeye başlar. Peki, bu erken temel atma işlemine rağmen bebeklerin dişleri ne zaman çıkar?

Bebeklerde Diş Ne Zaman Çıkar? Ne Zamana Kadar Çıkmayabilir?

Gelişimi normal düzeyde seyreden sağlıklı bebeklerin dişleri ortalama ilk 6-7 aylık dönemde çıkmaya başlar. Aslında bu, anne ve babadan kalan genetik özelliklere de bağlıdır. Çünkü dişlerin ilk çıkış zamanı ve tamamlanması kalıtımsal özelliklerin bir yansımasıdır.

Her ne kadar bebeklerin ilk dişi genellikle 6-7 ay arasında çıksa da 3-4 aylıkken ya da 12-16 ay arasında da bu durumun görülmesi doğaldır. Bebeklerde dişlerin tamamlanması ise ortalama 27-29 aylık dönemi bulur, ancak 3 yaşa kadar da bu süreç devam edebilir. Bu sürecin sonunda genellikle 20 adet süt dişi çıkmış olur. Süt dişlerinin düşmesi ise 6 yaş ile başlar. Bu dönemin ardından gerçek dişler çıkar.

Bebeklerde Diş Hangi Sırayla Çıkar?

Bebeklerde diş çıkarma sırası, kesin çizgilerle belirtilebilecek, her birinin mutlak surette uyduğu şekilde gelişmez. Bu nedenle “Bebeklerde dişler sırayla mı çıkar?” sorusuna kesin bir cevap vermek güçtür. Ancak belli diş gruplarının belli dönemlerde çıkmaya başlamasından söz edilebilir:

  • Ön Dişler: 6. ve 10. aylar arası
  • Yan Dişler: 9. ve 12. aylar arası
  • Köpek Dişleri: 15. ve 21. aylar arası
  • Birinci Azı Dişleri: 13. ve 18. aylar arası
  • İkinci Azı Dişleri: 24. ve 33. aylar arası

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Ortalama 6. ve 7. aylarda çıkmaya başlayan bebek dişleri, bir dizi rahatsızlık ve huzursuzluğu da beraberinde getirebilir. Bu nedenle anne ve babalar, bebeklerindeki fiziksel gelişimleri takip etmek ve hastalıklara karşı çözümler üretebilmek için bebeklerde diş çıkarma belirtilerini takip etmelidir. Bunlar arasında en bilineni ise bebeklerde diş ateşidir. Bunun dışında bebekler diş çıkarırken en sık görülen durumlar şu şekildedir:

  • İshal,
  • Uykusuzluk,
  • Huzursuzluk,
  • Tükürük ve salya miktarının artması,
  • Beslenmekten kaçınma,
  • Kilo alımının yavaşlaması,
  • Kulak ve yanakta kaşınma,
  • Diş etlerinde kabarma, şişme, kanama.

Bu belirtilerin bir ya da birkaçının görülmesi durumunda bebeğin kendini rahat hissetmesi sağlanmalıdır. Ancak bu durumu uzun sürerse doktorunuza mutlaka başvurmalısınız.

Bebekler Diş Çıkarırken Aileler Neler Yapmalıdır?

Bebeklerde diş çıkarma dönemi biraz sancılı geçer. Diş ateşi, kaşınma, ağlama gibi durumların yaşanması, bebeğin kendini huzursuz hissetmesine neden olabilir. Özellikle bebeklerde diş kaşıntısı uzun sürebildiği için ailelere bazı görevler düşer:

  • Bebekler dişleri kaşındıkları için bir şey çiğneme ihtiyacı hissederler. Bu nedenle bebek diş kaşıyıcısı verilmelidir.
  • Bebek diş kaşıyıcı seçimi sırasında ise ürünün zararlı maddelerden yapılmamış olmasına ya da boyalı olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Diş kaşıyıcı yerine kullanmak için muz ve havuç gibi yumuşak sebze ve meyveler tercih edilebilir.
  • Diş etlerine nazikçe soğuk ve temiz bir bezle masaj yapılabilir.
  • Bebekle daha yakından ilgilenebilir, kucağa alarak gezdirilerek dikkati dağıtılabilir.
  • Diş kaşıyıcı jeller ve ateş düşürücülerin kullanılması için mutlaka doktora danışılmalıdır.

Bebeklerde Diş Çürüğünü Önlemenin Yolları

Bebeklerde diş bakımı, oldukça önemli ve özen isteyen bir konudur. “Ne de olsa süt dişleri dökülecek!” düşüncesiyle diş bakımını ihmal etmek, diş eti iltihabı ve diş çürüğü gibi sonuçlar doğurabilir. Bunun önüne geçmek için bebekler ilk dişlerini çıkardıkları andan itibaren diş temizliği düzenli olarak yapılmalıdır.

Diş temizliği denince akla gelen ilk ürün olan diş macunu, bebekler için önerilen bir yöntem değildir. Bebeklerde diş macunu kullanımı, 3 yaşına kadar önerilmez. Bu yaştan itibaren de bebek diş macunları nohut büyüklüğünde kullanılabilir.

Anne ve babaların yapması gereken ise kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce bebeklerin dişlerini temizlemek için yumuşak ve ıslak bir bez kullanmaktır. Bu dönemin ardından diş macununa geçildiğinde ise çocukla beraber diş fırçalamak ve bunu düzenli yapmak önemlidir. Bu sayede diş fırçalamayı kalıcı bir alışkanlık haline getirecek çocuk, pırıl pırıl ve sağlıklı dişlere sahip olacaktır.

Son olarak bebekleri biberon çürüğüne karşı korumak da anne-babaların dikkat etmesi gereken noktalardandır. Biberon ile beslenmek bebeklerin anne sütü alımını olumsuz etkileyeblir. Doğal şeker içeren anne sütü , bebeklerin dişlerinde zaman zaman kahverengi lekeler oluşturabilir ve bu lekeler zamanla dişlerin kırılmasına neden olan çürükleri oluşturur. Bunun önüne geçmek içinse özellikle gece beslenmesi sonrası bebeklerin diş temizliği mutlaka yapılmalıdır. Ayrıca;

  • Bebek ek gıda döneminde iseve biberon alıyorsa  biberondaki süte reçel, bal ve pekmez gibi maddeler katılmamalı, emzik kullanılıyorsa bu maddeler emziklere sürülmemeli,
  • Ek gıda döneminde her beslenmeden sonra bebeğe mutlaka su içirilmeli,
  • Eğer biberon ile besleniliyorsa bebeğin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığının önüne geçilmelidir.