Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeklerde Emme Reddi

Yeni doğum yapmış bir anne bebeğinin sorunsuz bir şekilde emzirmek ister. Bazen bebekler doğum sonrası emme problemi yaşamazken birden bire emmeyi reddebilir. Böyle bir durumda bebeğin hangi nedenle emmeyi reddettiği anlaşılırsa tekrar emmesi sağlanabilir.

Bebekler neden emmeyi reddeder?

Bebeklerin emmeyi reddetmesi farklı nedenlerden olabilir.

Stres

Stres, sadece anneyi değil bebeği de etkiler. Annenin emzirirken huzursuz ve stresli olması bebeğin emmeyi reddetmesine neden olabilir. Bu nedenle annenin emzirmeden önce sakinleşmesi ve gerginliğini azaltması gerekir.  Emzirme esnasında anne ve bebeğin rahat olması, huzurlu, sakin ve sessiz bir ortamda emzirmesi gerekir. Bu konuda anne adayı çevresinden destek almalıdır.

Emzirilen ortam

Özellikle 3-4 ay civarında bebeklerin algıları çok açık olduğu için emzirme esnasında anne ile bebeğin başbaşa kalacağı bir ortam olmalıdır. Ortamda televizyon sesi ya da ilgisini çekecek bir şey olmamalı. Ayrıca ortamın sıcaklığı da çok önemlidir. Çok sıcak bir ortamda bebek beslenmeyi reddedebilir.

 

Annenin tükettiği gıdalar

Baharat,acı, çemen, soğan ve sarımsak gibi güçlü tadlara sahip olan bazı gıdalar anne sütünün tadını değiştirebilir ve bu değişiklik bebeğin emmeyi reddetmesine neden olabilir. Bu durumda bu gıdaların tüketiminin sınırlandırılması gerekir. Böyle bir durum söz konusu ise anne sütü sağılarak yeni süt salınımı sonrası sütün tadı eski haline döneceği için bebek tekrar emzirilebilir.

Burun tıkanıklığı

Burun tıkanıklığı nedeniyle bebekler ağızdan nefes almak istediği için memeyi aç olduğu halde sık sık bırakabilir ya da reddedebilir. Eğer bebeğin burnu tıkalıysa emzirmeden önce aspiratör yardımı ile burnu temizlenmeli ya da doktor onayının alındığı bir burun damlası ile bebeğin rahat nefes alması sağlanmalıdır.

Pamukçuk

Yenidoğan bebeklerde sıklıkla görülen pamukçuk, ağız içinde çıkan bir mantar enfeksiyonudur. Peynire benzeyen beyaz lekeler şeklinde kendini gösteren pamukçuk, emme esnasında bebeğin canını acıttığı için bebek emmeyi bırakabilir. Böyle bir durumda doktora danışarak uygun görülen tedavi uygulanmalıdır.

Hatalı emzirme tekniği

Hatalı emzirme tekniği, bebeğin memeyi tutmasını zorlaştırır ve emmeye karşı direnç gösterebilir. Doğru emzirme teknikleri hakkında bilgi alınarak bebeğin rahatça memeyi kayrayabileceği poziyonlar denenerek tekrar emmesi sağlanabilir.

Diş çıkarma dönemi

Bebekler özellikle diş çıkarma dönemlerinde (6.7. aylardan itibaren) diş etleri acıdığı için emme problemi yaşayabilirler. Diş kaşıyıcıları bu kaşıntıya iyi gelir. Eğer diş çıkarma döneminde çok fazla sıkıntı yaşanırsa mutlaka doktora danışarak ilaç, ağrı kesici şurup, fitil ya da diş jeli kullanılabilir.

Hamilelik hormonları

Eğer emzirme döneminde anne hamile kalırsa, hamilelik hormonlarından dolayı sütün tadı değişebilir ve bebek emmeyi istemeyebilir.Bu konuda yapılması gerekenlerle ilgili doktor tavsiyesine başvurulmalıdır.

Biberon kullanımı

Biberonla beslenmeye başlayan ya da ara sırada olsa biberon kullanan bebek süte zahmetsizce ulaştığı için tekrar memeden emmek istemeyebilir. Ayrıca ek besin dönemindeki bebeğin çok fazla ekgıda alması da memeyi reddetmesine neden olabilir. 

Alışılmış düzenin değişimi

Bebeklerin alıştıkları bir rutin vardır ve alıştığı şeyler değiştiğinde tepki verebilirler. Emzirme saatlerindeki değişiklikle bebeğin huzursuzlanmasına ve emmeye karşı tepki geliştirmesine neden olabilir.

Kulak enfeksiyonu

Kulak enfeksiyonu emme esnasında kulak ağrısını artabileceği için bebek emmeye karşı tepki gösterebilir. Eğer iştahsızlık ve memeyi reddetmenin yanında ateş gibi başka belirtiler var ise doktora başvurulmalıdır.

Bebeğiniz memeyi reddediyorsa…

  • Bebeğiniz birden memeyi reddediyorsa öncelikle sakin olmaya çalışın.
  • Memeyi reddetme nedenini bulursanız bu sorunun kolaylıkla üstesinden gelebilirsiniz.
  • Bebeğiniz bir süre emmedi diye sütünüzün kesileceğini ve bir daha emziremeyeceğinizi düşünmeyin.
  • Bu durumun geçici olduğunu bilin ve bu konuyu stres yapmayın.
  • Süt salınımının devam etmesi için bebeğinizin emmediği dönemde memenizi aksatmadan sağın ve sütünüzü saklayın.
  • Bebeğinizi takip eden doktoru bu durumdan haberdar edin ve tavsiyelerine göre hareket edin.