Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeklerde Hangi Şampuan ve Sabun Kullanılmalı?

Bebeğe en uygun sabunu seçerken ise bazı noktalara dikkat edilmelidir:

  • Antibakteriyel bir sabun olmamalıdır.
  • Köpürmeyen sabun olmalıdır.
  • Bebeğinizin cildinde egzama ya da kuruluk varsa sabun yerine şampuan kullanılmalıdır.

Bebek sabunu seçimine özel bu noktaların yanı sıra hem şampuan hem sabun seçerken dikkat edebileceğiniz çeşitli özellikler bulunur. “Hangi bebek sabunu ya da hangi bebek şampuanı bebeğimin hassas cildine uygun?” sorusunun cevabını öğrenmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Parfümsüz Olmalı

Parfümler, ftalat gibi gelişimsel bozukluğa ve alerjiye sebep olan kimyasal maddeler barındırabilirler. Bu sebeple bebeğiniz için parfümsüz cilt bakım ürünleri kullanmanız gerekir. Alacağınız ürün organik ibaresi taşısa dahi etiketini okumayı ihmal etmeyin. Bazı şampuan ve sabunlarda hoş koku veren doğal esansiyel yağlar bulunur. Ancak bebeğinizin alerjiye yatkınlığı bulunuyorsa bu koku kaynakları da bebeğinizin cildini tahriş edebilir.

Alkol İçermemeli

Yetişkinlerin kullandığı şampuanlarda saçların kolay taranması için alkol kullanılr. Ancak alkol, bebeğinizin cildinde tahrişe ve kuruluğa yol açabilir. Bu sebeple bebek şampuanında alkol ve türevleri bulunmadığından emin olun.

pH 7 Değerine Sahip Olmalı

Bebeğinizin cildini zararlı bakterilere karşı koruyan tabaka, doğumdan sonraki birkaç hafta içerisinde oluşur. Bu tabaka oluşana kadar yenidoğan bebeğinizin cildi hassas ve tahrişe açıktır. Bu sebeple pH değeri nötr olan bir şampuan kullanılması gerekir. Çünkü bebeğiniz doğduktan sonra cildinin pH değeri nötr yani pH 7’dir. Bebek şampuanının da bu değerde olmasına dikkat etmeniz önemlidir.

Paraben ve 1,4-Dioksan Bulunmamalı

Yetişkin ve bebek bakım ürünlerinin birçoğunda bulunan paraben, hormonal bozukluk ve ciltte tahrişe sebep olabilir. 1,4-Dioksan ise göz yakmayan olduğu belirtilen bazı şampuanlarda kullanılan, sağlığa zararlı kimyasal maddelerdendir. Öyle ki böbrek ve karaciğere zarar verebilir. Bu sebeple etiketinde paraben ve 1,4-Dioksan’in varlığını ifade eden polietilen glikol, polioksietilen, sodyum lauret sülfat, setetet, olet, oksinol maddelerinin yer aldığı şampuanları tercih etmemeye özen gösterebilirsiniz.

Dermatolojik Ürünler Tercih Edin

Şampuanın daha fazla köpürmesini sağlayan CAPB (Kokamidoprapil Betain) gibi kimyasal maddeler bebeklerde alerjiye sebep olabilir. Bu nedenle bebeğinizde alerji ihtimali bulunmasını göz önünde bulundurarak dermatolojik olarak test edilmiş bir bebek şampuanı satın alabilirsiniz. Bebeğinizde herhangi bir alerjik reaksiyon ortaya çıkma riskini engellemek için de bebeğinizin sağlığını destekleyebileceğiniz adımlara dikkat etmelisiniz. Bu adımlardan en önemlisi ise bebeğinizin bağışıklığını güçlendirmektir. Bağışıklığın güçlenmesi bebeğinizde alerji görülme ihtimalini düşürür. Bağışıklık sistemine destek olmak için de şunlara dikkat edebilirsiniz;

  • Anne sütünün bağışıklığı güçlendirici etkisinden faydalanabilirsiniz.
  • Eğer ebeveynlerinin ikisinde de alerji varsa bebeğinizde alerji görülme ihtimali %70 olduğu için anne sütüne ek olarak bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz. Bebeğinizin, etkinliği kanıtlanmış probiyotik ve prebiyotik besinler almasını sağlayarak bağışıklığını güçlendirebilirsiniz.

Bebeğinizin ayına uygun bağışıklığını güçlendirici devam sütleri ile ilgili eczacınızdan veya doktorunuzdan tavsiye almayı ihmal etmeyin.

Yenidoğan Bebeğiniz Hangi Sıklıkta Banyo Yapmalı?

Yenidoğan bebeğinizin göbek bağı düşene kadar her gün banyo yaptırmanıza gerek yok. Bebeğinizi haftada 3 kez ılık su ile banyo yaptırmanız yeterli olur. Bezini değiştirirken nemli ve pamuklu bir bezle boynunun altını ve parmak aralarını günlük olarak temizleyebilirsiniz. Birkaç haftalık olduktan sonra ise bebeğe uygun şampuan ya da sabun seçimi yaparak onu bebek cilt bakım ürünleri ile tanıştırabilirsiniz.