Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeklerde Horlama ve Tıkanma

Bebeklerde Horlama ve Tıkanma

Bebeğiniz Neden Horluyor Olabilir?

Bebekler neden horlar? sorusunun birçok cevabı vardır. Horlama ve bu durumu takip eden uykuda tıkanmanın sebeplerini şunlar olabilmektedir;

Soğuk Algınlığı ve Alerji

Soğuk algınlığından kaynaklanan üst solunum yolu enfeksiyonu bebeklerde horlama ve tıkanmanın en yaygın sebebidir. Bebeklerde zaman zaman görülen horlamaların altında yatan sebep bu olabilmektedir. Üst solunum yolları enfeksiyonlarında oluşan mukus, hava yollarını kapatır, bebekler nefes almakta zorlanır ve tıkanırlar. Bu sebeple nefes alırken horlayabilirler. Burnun tıkanmasının bir diğer sebebi ise alerjidir. Alerji dolayısıyla tıkanan burun, nefes almayı zorlaştırıp bebeğinizin uyurken horlamasına neden olabilir. Bebeğinizde alerjik bir reaksiyon görülmese dahi bebeğinizde alerjiye genetik yatkınlık bulunup bulunmadığını gözden geçirmeniz faydalı olacaktır. Çünkü ebeveynlerinde alerji bulunan bebeklerde alerji görülme oranı %70’tir. Bebeğinizin bağışıklığını güçlendirmeye yardımcı olarak alerji görülme riskini düşürebilirsiniz. Çünkü alerji, bağışıklık sisteminin aslında zararlı olmayan bazı maddeleri de tehlikeli olarak algılayıp reaksiyon göstermesidir. 

Bebeğinizin bağışıklığını destekleyen en iyi besin anne sütüdür. Bebeğinizin beslenmesine dikkat ederek bağışıklığını destekleyebilirsiniz. Anne sütünde bulunan üstün içerikler sayesinde, bebeklerin tüm besinsel ihtiyacı karşılanırken, hastalıklara karşı korunma seviyesi de artar. 

Bademcik Problemleri

Genellikle geniz eti, bademcik yapılarının solunum yolunu tıkayacak şekilde büyümesi bebekte horlama ve gece tıkanmalarına neden olabilir. Şişmiş ve büyümüş bademcikler, çocukların nefes alma akışını engelleyebilir.

Uyku Apnesi

Yüksek sesle horlama, soluk alıp verme duraklamalarla kesilirse küçük bebeğinizde obstrüktif uyku apnesi isimli uyku sorununa olabilir. Bu durum, havanın akciğerlere ulaşamamasına neden olur.

Uyku apnesi, çocuklarınızın 10 saniye aralıklarla tıkanmasına ve huzursuz uyumasına neden olabilir. Uykusunu alamayan bebeklerde huzursuzluk, aşırı yorgunluk, baş ağrıları ve büyüme problemleri oluşabilir. Tıpkı bademcik sorunları gibi bu durumun da doktor kontrolünde olması gerekir.

Horlama ve Tıkanmayı Azaltmak İçin Neler Yapılır?

Horlama ve tıkanma gibi durumlar, sağlık açısından birçok ipucu verdiği için doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Doktorunuzun önerdiği tedaviyi evdeki uygulamalarınızla da destekleyebilirsiniz. Mesela, bebeğiniz henüz yastık kullanmıyorsa yatağının baş kısmını bir havlu yoluyla yükseltin. Eğer zaten bir yastık kullanıyorsa daha yüksek bir yastıkla uyurken başını hafifçe kaldırmasına izin verebilirsiniz. Bu durum onun uyurken daha iyi nefes almasını sağlayabilir. Bebeğinizin uyuduğu oda sıcak ve kuruysa burun kanalları uyku sırasında tıkanabilir. Bu sebeple bebeğinizin uyuduğu odanın yeterince havalandırılmış ve nem oranının yüksek olduğundan emin olun.