Bebeklerde kabızlık diyince aklımıza bebeğin kaka yaparken zorlanması gelebilir. Ama aslında kabızlık tanımı farklıdır. Her bebeğin kaka yapma sıklığı farklıdır. Bebek huzursuzsa, kakası sert ve top topsa, yaparken çok zorlanıyorsa ve 3-4 günden uzun süre aralıklarla kaka yapıyorsa kabız denilebilir.
Yenidoğan kabızlığında, bazen annenin kabız olması da bebeğin sindirimini etkileyebilir.
Bebek yenidoğan kabızlığı yaşıyorsa, sadece anne sütü ile besleniyorsa bebeğe günde 2 kez 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı verebilirsiniz. Kakası sert ise mutlaka doktorunuza danışmalı ve kendi beslenmenizi düzenlemelisiniz. Kabız bebeğin rahatlaması için bacaklarına dairesel hareletler yaptırmak ve bebek masajı yapmak faydalı olacaktır.
- Bebeğiniz devam sütü ile ile besleniyorsa devam sütünüzü doğru hazırladığınızdan emin olmalısınız. Her 30 ml suya 1 ölçek olan standart devam sütü hazırlama şeklini değiştirmeyip, devam sütüne günde 2 kez 1’er çay kaşığı sızma zeytinyağı ilave edebilirsiniz.
- Bebeğinize bacaklarından tutarak yaptıracağınız bisiklet hareketi de bağırsak çalışmasını hızlandıracaktır. Bu hareket, bebekte kabızlık problemine yardımcı olabilir.
- Gazı olan bebeğin, ebeveyni yanında olmak şartıyla yüzüstü yatırılması, ayak hareketleri ile birlikte gaz çıkarılmasını kolaylaştırır.
- Bebeğinize masaj yapmak da bağırsak hareketlerini artırmaya yardımcı olur. Masaj hem bebeği rahatlatır hem de doğum sonrası bebekle bağ kurmaya çalışan babalar için sıcak bir yöntem sunar.
Ek Gıda Döneminde Bebeklerde Kabızlık Sorunu Nasıl Giderilir?
Bebeğiniz yalnızca anne sütü veya devam sütü ile beslendiğinde günde bir veya birkaç kez kaka yapması normaldir. Bazen 3-4 günde bir bazen haftada 1 de kaka yapabilir. Ancak ek gıdaya geçiş ile bu rutin değişebilir. Çünkü katı yiyecekler daha fazla sindirim gerektirir. Bu nedenle ek gıda ile tanışırken bebeğinizin bağırsak hareketlerinde azalma görülmesi normaldir. Buna bağlı olarak ek gıdaya alışma sürecinde bazen bebeğinizde kabızlık sorunu da yaşanabilir. Bebeğiniz kabız olduğu zaman aklınıza gelen "Bebeklerde kabızlık nasıl geçer, kabız bebeklere ne iyi gelir?" sorusunun cevaplarına bakalım.
Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir
- Ek gıdalara 3 gün kuralına uygun olarak azar azar ve tadımlık başlamanız, bebeğinizin sindiriminin alışması için de daha uygundur. Yoğun şekilde ve çok miktarda ek gıdaya geçmek, bebeğinizin sindirim sistemini zorlayabilir.
- Demir damlaları da bazı bebeklerde kabızlık sorununa neden olabilmektedir.
- İnek sütü ve keçi sütü gibi hayvan sütleri de bebeklerde kabızlığa neden olur.
- Muz, şeftali, pirinç, pirinçunu, patates ve havuç kabız yapabilir.
- Tahıllardan özellikle yulaf; meyve ve sebzelerden ise kayısı, armut, kırmızı erik ve sebzelerden balkabağı, kabak, semizotu ve kereviz gibi lifli sebzeler bebeğinizin daha yumuşak kaka yapmasına yardımcı olur.
- Bebeklerde kabızlık çözümü için yeterli su tüketimi önemlidir. Ancak anne sütü ya da devam sütü alıyorsa sıvı ihtiyacını karşılayacağı için daha fazla suya ihtiyacı olmayabilir. İçebildiği miktar kadar verebilirsiniz.
Bebeklerin Kaka Yapma Düzeni Nasıldır?
Bebekler dünyaya geldikleri ilk günlerde çok sık ve yeşilimsi-siyah renkte kaka yaparlar. Bu daha sonra sarı renge döner. Bebeğin kakası koyu yeşil de olabilir. Kaka sayısı, bebeğin genetik özelliklerine ve beslenme şekline göre değişebilir.
Sadece anne sütü ile beslenen altı haftalık bebeklerin haftada bir kaka yapmaları normal olduğu gibi günde 5-6 kez kaka yapmaları da normaldir. Bu bebeklerin dışkıları genellikle sarı renklidir.
Devam sütü ile beslenen bebeklerin kabız olmadıkları sürece 3-4 günde bir dışkıya çıkmaları veya günde 5 kez hafif sulu dışkı yapmaları normaldir. Bu bebeklerin dışkıları sarı ve/veya yeşil renkli olabilir.
Ek gıda döneminde ise bebeklerin yedikleri şeyler, dışkı rengini ve kıvamını etkiler. Örneğin havuçla beslenen bir bebeğin dışkısı turuncu renkli olabilir. Ayrıca demir damlaları kullanımı da dışkıda sertleşme ve siyah renge neden olabilir.
Bebeklerde kaka rengi ve yoğunluğu bize birçok şey anlatır. Bebek kaka rengi yeşil, sarı, kahverengi, kırmızı ya da siyah gibi çeşitli renklerde olabilir. Bazı renkteki kakalar son derece normalken, bazı renkteki kakalar doktora danışılması gereken durumların habercisi olabilir. Kaka yoğunluğu bebeklerde kabızlık ya da ishal gibi durumların ipuçlarını verebilir. “Kaka Takibi Aracı”nı bebeğinizin kakasını gözlemlemenize yardımcı olması için uzmanlarla birlikte tasarladık. Bebeğinizin kaka fotoğrafını yükleyerek saniyeler içinde testi tamamlayabilir, bu sayede bebeğinizin gelişimiyle ilgili dikkat etmeniz gereken işaretleri fark edebilirsiniz. Sonuçlarınıza göre gereken durumlarda doktora danışabilirsiniz. Teste başlamak için tıklayınız.
Antibiyotik kullanımı, bebeğin dışkı yapma sayısının artmasına neden olabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız doktorunuza danışmalısınız.
Bebeğinizin kaka sayısı günde 7’yi geçiyorsa ve su gibi kaka yapıyorsa da doktorunuza danışmayı ihmal etmemelisiniz.
Bebeklerde kabızlıkla birlikte karın ağrısı, kilo kaybı, makattan kan gelmesi gibi belirtileri varsa mutlaka doktora danışılmalıdır.