Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeklerde Kulak Ağrısı

Bebeklerde kulak iltihabı sık görülen rahatsızlıklardan. Bu vaka, bebeklerin kulaklarının ağrımasına ve huzursuz olmalarına neden oluyor. Size derdini henüz anlatamayan bebeğinizin sorununu çözmek ya da huzursuzluğuna yanlış teşhis koymamanız için, kulak enfeksiyonu belirtilerini bilmelisiniz. Bu konuda farkındalığınızın artmasını sağlayacak birkaç konuya değinmek istiyoruz.

Kulak Enfeksiyonu Neden Olur?

Kulak ağrılarında en sık görülen sebep ortakulak iltihabıdır. Ondan sonraki diğer sebepler dış kulak iltihabı olarak adlandırılır. Bunlar dışında bebeğiniz diş çıkardığı dönemlerde ya da fazla rüzgara maruz kaldığında da ağrılar oluşur. Kulak enfeksiyonlarının nedeni, bebek kulak zarının arkasına sıvının birikmesi ya da orta kulak parçalarının kulak zarının arkasına saklanmasıdır. Orta kulakta biriken iltihabın kulak zarını germesi ve orada basınç oluşturması şiddetli bir ağrıyı da beraberinde getirir. Bu duruma genellikle bakteriler neden olur. Boğaz ağrısı ve üst solunum yolları rahatsızlıkları gibi vakalarda bu durumun ortaya çıkma ihtimali yükselir. Çünkü bakteriler kaçış yolu olarak kulak zarının arkasına saklanıp orada uzun süre kalabilirler.

Kulak Enfeksiyonu Nasıl Anlaşılır?

Bebeğinizin kulak enfeksiyonu belirtilerini anlamak için çok iyi bir gözlemci olmalısınız. Özellikle az önce bahsettiğimiz rahatsızlıkları yaşadığı sırada bebeğiniz, bir kulak iltihabı vakası yaşıyor olabilir. Bu konuda bebeğiniz size derdini anlamasa da belirtiler oldukça güçlü olduğu için onun durumunu hemen anlayabilirsiniz. Belirtileri öğrendikten sonra önlemlerinizi alıp tedavi sürecine başlamak için doktorunuza danışabilirsiniz.

  • Şiddetli bağırmalar, huzursuzluk, ağlamalar,
  • Yüksek ateş,
  • Kulakta kokulu akıntı,
  • Uykuda birden bağırma ve ağlamaya başlama. Gece uykusunda sık sık ağlama,
  • İşitme yeteneğinde azalma,
  • Oturduğu yerde dengede kalmakta zorlanma,
  • Bebeğinizin sürekli kulağını çekiştirmesi ya da kulağını tutması kulak enfeksiyonlarının en yaygın belirtilerindendir.

Ortakulak İltihabı Nasıl Önlenir?

Ortakulak iltihabı tedavisinde mutlaka bir doktora danışmalısınız. Bu rahatsızlığa yakalanmadan önce küçük önlemler almanız da mümkün. Bebeğinizin bağışıklık sisteminin güçlü olması, kulak iltihaplarının riskini azaltır. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmek önemli. 2 yaşına kadar bebeğiniz her istediğinde onu emzirmek ve anne sütünün ana yemek olduğunu unutmadan ek besin takviyesi yapmak yararlı olacaktır. Ek besin döneminde, bağışıklığı güçlendirecek mineral ve vitamin bakımından zengin yiyecekleri tercih etmelisiniz. Aşıları zamanında yaptırmanın yanında, çocuğunuzu gürültülü ve sigara dumanı bulunan ortamlardan uzak tutmak da bu vakanın sık sık yaşanmasını önleyecektir.