Bebeğiniz doğum sonrası beslenmeye uyum sağladığı ve vücudunun gelişmekte olduğu ilk haftalarda sıklıkla kusabilir. Bebeğiniz eğer az bir miktarda süt kusuyorsa bunun fazla beslenmeye bağlı olarak meydana geldiğini anlayabilirsiniz. Kusma bebeğinizin yeni tanıştığı ve onun için korkutucu olabilen bir durumdur. Bu sebeple ağlamaya başlayabilir ve bebek ağlaması da kimi zaman ebeveynlerde endişe oluşturabilir. Kusma nedenleri ve yapılabileceklerle ilgili bilgi sahibi olarak böylesi bir durumu rahatlıkla geçirebilir ve yavrunuza sakinliğinizle destek olabilirsiniz.
Bebeklerin Kusma Nedenleri
Yenidoğan kusması
Tıp dilinde fizyolojik reflü olarak da geçen bu durum, bebeklerde doğal kusmaları tanımlar. Bu durumda, bebeğiniz sık ve yoğun kusmadıkça telaşlanmanıza gerek yoktur. Yenidoğanlar doyduğunu anlamazlar ve emmeye devam ederler. Fazla emilen süt, küçük midelerinden yemek borusuna geri gider. Böylece bebek, emdiği fazla sütü çıkarmış olur. Yani, anne sütü veya doktorunuz uygun gördü ise kullanılan devam sütü* ile beslenen bebekler, beslenmeden kısa süre sonra ağızlarındaki pıhtılaşmış sütü de çıkartabilirler. Bu bir hastalık belirtisi değildir.
Gaz sorunu
Emzirdikten sonra eğer bebeğin gazı çıkartılmamışsa, bebek bu rahatsızlığını yediklerini dışarı çıkararak dengeleyecektir. Bebeğiniz eğer sütünüzü çok hızlı emdiyse küçük midesi bu durumu hızlıca hazmedemez. Bunun dışında bebeğinizin emzirme sırasında hava yutması da midesini bulandırabilir ya da gaz çıkarma ihtiyacı hissedebilir. Bu tür kusmalar genelde ağızdan sızma şeklinde olur. Özellikle ilk dönemlerde emzirdikten sonra gazını çıkararak bebeğinize destek olabilirsiniz.
Psikolojik nedenler
Bebeğin heyecanlanması veya stres altında kalması, ilgi beklemesi, yediği besinlere verdiği tepki de kusmaya neden olabilir.
Hastalıktan kaynaklanan kusmalar
Bebeğiniz eğer sık sık püskürterek kusuyor ve bunu yaparken zorlanıyorsa, kusma nedeni herhangi bir hastalık olabilir. İshal, kabızlık, bağırsak ve sindirim enfeksiyonları, mide rahatsızlıkları ya da diğer enfeksiyonlarda kusma görülebilir.
Adım Adım Bebeğiniz Kustuğunda Yapılabilecekleriniz
- Kusan bebeği yan yatırın ve ağzının içindekileri temizleyin. Böylece solunum yollarının tıkanma riskini engelleyebilirsiniz.
- Bebeğiniz kustuktan sonra el ve yüzünü yıkayın. Bebeğin ateşi varsa, ona ılık bir banyo yaptırabilirsiniz.
- Sık sık anne sütü veya kaynatılmış su vererek midesinin boş kalmamasını sağlayın.
- Kusmanın iki günden çok devam etmesi durumunda doktora başvurabilirsiniz.
- Bebeğinizin kusmasında fışkırırcasına kusmak gibi sıra dışı bir durum varsa doktorunuza danışabilirsiniz.
*Anne sütü bebeğiniz için en iyisidir. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktorunuza danışınız.