Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeklerde Memeye Küsme

Emzirme, bebekle anne arasında bağ kurulmasına yardımcı olan eşsiz bir deneyimdir. Ancak kimi zaman emzirme sürecinde bazı zorluklar yaşanabilir. Bunlardan birisi de memeye küsme, diğer adıyla meme grevidir.  

Aylarca emzirilmiş olsalar da yenidoğan olsalar da bebekler emmeyi reddedebilirler. Bunu bebeğin sütten kesilmesi gerektiğinin bir işareti olarak almamakta fayda vardır. Bebeklerde meme reddi hakkında bilgi alarak yaşanan bu durumun çözümü için adım atılabilir. 

Bebeğin Memeyi Reddetmesi Nasıl Anlaşılır? 

Bebekler aç oldukları halde emmeyi reddedebilir ya da birkaç dakika beslendikten sonra huzursuzluk yaşayarak memeden uzaklaşabilirler. Bebeklerin başlarını geri atıp memeden uzaklaşmaları, meme reddi olarak adlandırılır.  

Ancak kimi zaman bebeğin beslenme ihtiyacındaki değişimler meme reddi ile karıştırılır. Bebekler doğduklarında mide boyutları çok küçüktür. Bu nedenle sık beslenme ihtiyacı hissederler. Gelişimleri ile birlikte mideleri büyüdükçe beslenme süreleri ve sıklığı azalır.  

Bu durum kimi zaman meme reddi ile karıştırılır. Bebeğinizin memeye küstüğünü düşündüğünüzde beslenme sıklığına ve ıslak bebek bezi sayısına dikkat ederek doktora danışmanızda fayda vardır. 

Bebeklerde Meme Reddi Nedenleri Nelerdir? 

Bebeklerin geçici olarak meme emmeyi bırakmalarının bazı nedenleri vardır: 

  • Yenidoğan bebekler, memeyi kavramada zorluk yaşayabilirler. Açken yeterince süt ememedikleri zaman da sinirlenerek bir süre sonra memeyi reddedebilirler. Bebeklerin memeyi kavrayabilmesi için emzirme pozisyonlarını öğrenmekte fayda vardır. 

  • Reflü, beslenme sırasında bebeklerin karın ağrısı yaşamasına ve memeyi bırakmasına neden olabilir. Bebeklerde reflüden şüphelenilmesi durumunda doktora başvurulmalıdır. 

  • Doğum sırasında verilen anestezi gibi ilaçlar bebeğin uykulu hissetmesine neden olabilir. Bu nedenle yenidoğan bebekler memeyi emmeye başlamakta gecikme yaşayabilir. 

  • Bebeklerde pamukçuk, ağızda ağrıya neden olabilir. Ağrı da beslenmeyi zorlaştırır. 

  • Bebeklerde boyun eğriliği (tortikolis), boyun kaslarında gerginliğe yol açar. Bebekler de boyun kaslarının gerildiği taraftan süt emmekte zorlanabilirler. Bebekler sadece bir taraftan meme emmek istiyor, diğerini reddediyorsa doktor tavsiyesine başvurulmalıdır. 

  • Bebeklerde kulak enfeksiyonu da beslenmeyi güçleştirip emme grevine neden olabilir. 

  • Diş çıkarma döneminde diş etlerinde oluşan ağrı, emmeyi güçleştirebilir. 

  • İlaç kullanımına, hamileliğe ya da adet döneminde bulunmaya bağlı olarak anne sütünün tadında değişiklik meydana gelebilir. Bu da geçici olarak bebeğin memeyi reddetmesine sebep olabilir. 

  • Süt akışının hızlı olması beslenmeyi zorlaştırabilir. Fazla süt bulunduğu zaman emzirmeden önce bir miktar süt pompalanabilir.  

Emmeyi Reddetme Ne Kadar Sürer? 

Bebeklerde memeye küsme birkaç gün sürebileceği gibi on güne kadar da bu durum devam edebilir. Bu süreyi olabildiğince kısaltmak için uygulanabilecek memeye küsme çözümleri şunlardır: 

  • Bebeğin emmesini zorlaştıran burun tıkanıklığı, kulak enfeksiyonu gibi herhangi bir sorun olup olmadığı gözlemlenebilir. Öncelikle bu sorunların çözümü için çocuk doktoruna başvurulmalıdır. 

  • Annenin günlük rutinindeki değişimleri gözlemlemesinde fayda vardır. Daha stresli hissetme, gürültülü bir ortamda emzirmeye çalışma ya da bir ilaca başlama gibi konular değerlendirilebilir. 

  • Annelerin kendilerini sakin hissetmesi ve bebeği beslenmeye zorlamaması önemlidir. Bebek memeyi reddettiğinde onu açık havada yürüyüşe çıkarmak gibi rahatlatıcı bir yöntem denenebilir. Bebeğin açlık işaretleri gözlemlenerek bebek çok acıkıp ağlamadan önce emzirme denenebilir. 

  • Bebeğin memeyi kavramasını kolaylaştıracak emzirme pozisyonları denenebilir. Sık sık ten tene temas kurularak bebeğin kendisini rahat hissetmesi sağlanabilir.  

Bebeğin memeyi reddetmesi durumunda süt tedarikinin azalmaması için pompalanabilir. Meme reddi genellikle geçici bir durumdur. Bu süreçte annelerin kendilerini endişeden uzak tutmaları önerilir.  

Uzm. Dr. Neşe YAR 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı 

 

Kaynaklar

Kaynak