Bebeklerde oyun rutini, uyku ve beslenme rutini gibi bebeklerin gelişimi için büyük önem taşır. Düzenli oyun oynamak, bebeklerin hem bilişsel hem de duygusal zekalarının gelişimi açısından oldukça etkilidir. Bu yüzden oyunu bebeğinizin günlük rutininin bir parçası yaparak hem gelişimine katkıda bulunabilir hem de bu zamanları bebeğinizle bağ kurma fırsatı olarak değerlendirebilirsiniz.
Bebeğin ayına göre hangi oyun ve oyuncaklarla oynayabilirsiniz?
Bebekler doğduktan birkaç hafta sonra göz teması ve iletişim kurmaya başlar. İşte bu dönemden sonra bebeğinizle zihinsel ve fiziksel gelişimini destekleyecek oyun ve oyuncaklarla bebek oyun rutini oluşturarak vakit geçirmeye başlayabilirsiniz.
Bebeklerde oyun rutini oluştururken bebek için oyuncak seçimini doğru yapmak önemlidir. Peki bebeklerin aylarına göre hangi oyuncakları almak ve hangi oyunlarla oynamak gerekir? Ayına göre şu oyun ve oyuncaklar ile bebeğinizin gelişimini destekleyebilirsiniz;
1 aylık bebek: İlk ay bebeğinizin sizinle ten temasına ihtiyacı olur. Onu bol bol kucağınıza alıp sizin teninizi ve kokunuzu hissetmesini sağlayın. Bebekler ilk doğduğunda net olmasa da kırmızı, beyaz, siyah renklerini görürler. Bu renklerdeki bebek kartları ile bebeğin konsantrasyon becerisini geliştirebilirsiniz. Her gün bir kart seçip bebeğinize göstererek 10-15 saniye kadar konsantre olmasını sağlayabilirsiniz.
2 aylık bebek: Dokunma duyusunun gelişmesi için bebeğinize uyumadığı zamanlarda eldiven giydirmeyin. İşitsel gelişimi için her gün şarkı ya da ninni söyleyin. Bebeğinizin eline ağır, sert olmayan bir çıngırak verebilirsiniz. El ve ayaklara geçirilen çıngıraklı eldivenleri kullanabilirsiniz. Üzerinde farklı dokuları, aynaları, ses çıkaran malzemeleri olan oyun halısı alabilir ya da bunu evdeki farklı renk ve kumaşlardan siz yapabilirsiniz. Bebeğinizi oyun halısının üzerine sırt üstü yatırdığınızda üstten sarkan oyuncakları takip eder ve onlara dokunmak için hareket eder.
3 aylık bebek: Bu aydan itibaren bebekler artık kafasını sağa sola çevirebilir. Bir oyuncağına ip takıp yukarıdan sallarsanız takip ederek kafasını çevirmesini sağlarsınız. Dil gelişimini desteklemek için kucağınıza alıp değişik sesler çıkarın. Onun da bu sesleri çıkarmasını teşvik edin. Parmak kuklaları konuşturup keyifli zaman geçirebilirsiniz. Bu ayda aynaya birlikte bakarak kendini tanımasını da sağlayabilirsiniz.
4 aylık bebek: Uykudan önce bir rutin oluşturma zamanı geldi. Uykusu gelmeye başladığında bebeğinizi uyutacağınız odada onunla 10 dakika kadar oyun oynayın. Sakin bir şarkı söyleyebilir, bez kitaplara bakabilirsiniz. Bu şekilde uyku öncesi rutinini öğrenir. Bebeğinizin 4. ayında fiziksel gelişimini desteklemek için karın üstü aktivitelere bol bol zaman ayırabilirsiniz.
5 aylık bebek: Bu aydan itibaren hayvan resimleri olan bebek kartlarıyla oyun oynayabilirsiniz. Kartlardaki hayvanları isim ve sesleriyle ona anlatırsanız zamanla tepki vermeye ve sizi taklit etmeye başlar. İki eliyle koordinasyonu artacağı için oyuncakları birbirinize alıp verebilirsiniz. Ayrıca bu ay bebeğinizi destekli oturtmaya başlayabilirsiniz.
6 aylık bebek: Bazı bebekler bu dönemde emeklemeye çalışır. Gündüzleri bunun için bol bol aktivite yaptırın. Emekleme arkadaşı ile oynamasını sağlayın. Küçük pet su şişesini emekleme arkadaşı yapabilirsiniz. Oyun halısına yüz üstü koyup uzaktaki oyuncağını almasını teşvik edin. Bu ay artık bebeğinize az sayfalı büyük fotoğraflardan oluşan kitapları interaktif olarak mimikli eğlenceli şekilde okuyabilirsiniz.
7 aylık bebek: Bu aydaki bebek için oyuncak seçimi yaparken hayvanlar, minik tahta bloklar, renkli mandallar tercih edilebilir. Renkli topları sepet ya da kutuya koyması ve atması şeklinde bir oyun kurulabilir.
8 aylık bebek: Ayrılık kaygısının başladığı bir dönem olması nedeniyle güven duygusunu artırmak için Cee-e oyunu oynayabilirsiniz. Bebeğinizle karşılıklı oturup birbirinize top atarak yuvarlamaca da oynayabilirsiniz.
9 aylık bebek: Bebek eşyalara tutunarak destekli şekilde ayakta durup küçük küçük adımlar atmaya başladıysa aktivite masaları, yürüme arkadaşı oyuncaklarının zamanı gelmiş demektir. Mama sandalyesinde oturmasını sağlayacak oyuncaklar ile banyo yaptırmayı kolaylaştıracak oyuncaklar da bu dönemde bebeğin ilgisini çekebilir.
10 aylık bebek: Farklı boyut ve renkteki küp ve topları bir kutunun içine doldurup boşaltabilirsiniz. 10. aydaki bebeklerde oyuncak seçimini üzerinde düğmeler olan oyuncaklardan yana yapabilirsiniz. Bu tür oyuncaklar bebeğin küçük motor becerisini geliştirir. Bu dönemde bebeğinizin artık biraz da kendi kendine oynamasını destekleyebilirsiniz.
11 aylık bebek: Büyük ve az parçalı olan yap-bozlar, oyuncaklarla zıtlıkları öğreten oyunlar oynanabilir. Resimli kitaplara bakabilir, bebeğinizin ilgisini çekebilecek hikayeler üretebilirsiniz. Hikayeleri onun günlük davranışlarını destekleyecek ve onun da adını geçirecek şekilde anlatabilirsiniz.
12 aylık bebek: Dil gelişimi için bebeğinizle bol bol konuşun, şarkı söyleyin, hayvan seslerini taklit edin. Plastik bardakları iç içe koyma oyunu el becerisini geliştirir. Ayrıca kalın bebek kalemiyle kağıdı karalama aktivitesi de yapılabilir.
Bebek için oyuncak seçiminin doğru yapılması, bebeklerde oyun rutinini destekler. Siz de bebeğinizin ayına uygun oyun ve oyuncaklarla onun gün içerisinde keyif alarak gelişmesini sağlayabilirsiniz.
Bebeğinizle bol bol oynadığınız eğlenceli günler diliyorum.
Bebek Hemşiresi
Esra Ertuğrul