Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeklerde Parmak Emme

Bebeklerde Parmak Emme

Çevremizde ne kadar çok parmağını emen çocuk var değil mi? Evet, sadece sizin çocuğunuz bunu yapmıyor. Fakat bebeklikten gelen bu alışkanlık ileriki yaşlarda da devam ediyorsa buna bir dur demek gerekiyor. Hem alışkanlığın etkisiyle hareket etmemesi hem de ağız sağlığı için çocuklar parmak emme alışkanlığından vazgeçmeli. Bu konuda ona en iyi siz yardımcı olabilirsiniz.

Çocuklar Neden Parmaklarını Emer?

Parmak emme nedenlerini sorgularken biraz geçmişe gitmek gerekiyor. Bebekler doğumundan itibaren emme güdüsüne sahip olurlar. Meme emen bebekler, acıktıklarında parmaklarına ihtiyaç duyarlar. Daha sonra diş çıkartırken parmakları ile dişlerini kaşırlar. Gelişme döneminde sürekli parmak ve ağız temas halindedir. Başparmak emmek bebekleri güvende hissettirdiğinden, bazıları yatıştırılmaya veya uykuya ihtiyaç duyduklarında başparmak emme alışkanlığı geliştirebilir. Fakat bu durumun 3-4 yaş ve sonrasına kadar sürmesi, normal gitmeyen bir şeylerin habercisidir.

Parmak Emmenin Zararları da Var

Parmak emme alışkanlığı, ileriki yaşlarda diş yapısını bozabilir. Parmak emmek damağı etkilediği için, dişlerin sıralanmasında düzensizlikler görülebilir. Sürekli dış dünya ile temas eden ellerin ağza götürülmesi, çocuğun mikroplara maruz kalmasına da neden olur. İlerleyen yaşlar için bunun bir psikolojik vaka olduğunu düşünürsek, parmak emmenin zararlı olduğunu söyleyebiliriz.

Parmak Emme Vakası Psikolojik Olabilir

3-4 yaşın üstünde olup, parmak emmeyi bir alışkanlık haline getiren çocukların bu durumu psikolojik olarak açıklanabilir. Parmak emdiği için kendini güvende hisseden bebeğin büyüdükten sonra da parmaklarını emmeyi bırakmaması onun huzursuz olduğuna dair bir ipucu olabilir. Yeni bir kardeşin gelmesi, ilgisizlik, dikkat çekmek için de çocuklar bu yola başvurabilir.

Parmak Emmeyi Bıraktırma Yöntemleri Nelerdir?

Parmak emmeyi bırakmanın tıbbi bir tedavisi yoktur. Fakat bunun bir psikolojik tepki olduğu gerçeği, çocuğunuzun yardıma ve desteğinize ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Bunun için uygulamanız gereken birkaç yöntem var;

  • Çocuğunuza parmak emmenin neden kötü bir alışkanlık olduğunu anlatmayı deneyin. Fakat onunla bir yetişkin gibi konuşmak ve ısrarcı davranmak arasında ince bir çizgi var. Ona bunu dikte etmek yerine, artık parmak emmemeyi yeni bir karar olarak lanse edebilirsiniz.
  • Pozitif takviyelerde bulunarak, parmak emme alışkanlığından vazgeçmesini sağlayın. Parmağını emmediği anlarda onu ödüllendirmekten çekinmeyin.
  • Çocuğunuz strese tepki olarak baş parmağını emiyorsa, asıl sorunu tanımlayın ve rahatlamasını sağlayın. Sarılmak veya güven veren sözler onu mutlu edecektir.
  • Eğer televizyon izlerken, düşünürken, sizi dinlerken parmağını emiyorsa dikkatini başka yöne çekin. Unutmayın, bu alışkanlık onun can sıkıntısında da meydana geliyor olabilir.
  • Onu bu konu için azarlamayın ve toplum içinde utandırmayın. Bunun bir psikolojik tepki olduğunu aklınızda bulundurun.
  • Bu alışkanlığını bırakması için acı oje ya da eldiven kullanmayın bunun gibi yöntemler onu korkutabilir ya da sinirlendirebilir.