Bebeğinizin büyüdükçe size daha bağımlı hale gelmesi gayet normal bir davranıştır. Sizi ve çevresini tanımaya başladıkça sürekli onunla ilgilenmenizi ister ve yalnız kalmaktan hoşlanmaz. Bebeklerin büyüme evresinde karşılaşılan ve en çok yaşanan sorunlardan biri de bebeğin sürekli kucak isteme sendromudur.
Çoğu anne için her ne kadar sorun gibi gözükse de bebeklerin kucağa alınıp alınmaması konusunda birçok farklı yaklaşım mevcut. “Bebeğim sürekli kucak istiyor, ne yapmalıyım?”, “Bebekler kucaktan nasıl vazgeçer?” gibi sorularınızı duyar gibiyiz. Bu yazımız ile bebekler neden kucak ister, bebeklerin kucakta olması doğru mu ve bebekler ne zaman kucak bırakır gibi sorularınıza cevap bulabileceksiniz.
Bebekler neden kucakta olmak ister?
Dokuz ay boyunca annesinin karnında olan bebek, gözünü açtığı yeni dünyaya alışmaya çalışır. Her bebek için tabii ki en güvenli yer annesinin kucağıdır. Anneyle fiziksel temas kuran bebek bu sayede kendini güvende hisseder.
Her bebeğin sakinleşmek için annenin kucağında olmaya ve kokusunu duymaya ihtiyacı vardır. Herkesin de bildiği gibi bebekler kucağa alındığında ağlaması kesilir. Bu durum, dokunma esnasında oksitosin denilen gevşeme hormonunun devreye girmesinden dolayıdır.
Ancak bebeğin güven duygusu geliştikçe kucakta olma isteği de giderek azalır. Her ihtiyaç duyduğunda annesini yanında bulan bebek, yine ihtiyaç halinde annesinin yanında olacağını zamanla öğrenir.
Bebeğin sürekli kucakta olması doğru mu?
Yenidoğan döneminde bebekler sık sık emdikleri için zaten günün büyük bir kısmını annenin kucağında geçirir. İlk aylarda sürekli kucakta olan bebek bu duruma çok çabuk alışır. Ancak bilinenin aksine bebeğin kucağa alınması onları şımartmaz, anne ile bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir. Bebeğin günün belli saatlerinde kucakta olması gayet normaldir. Burada önemli olan konu annenin sağlığıdır. Bebeği sürekli kucakta tutmak anneyi hayli yorar ve yıpratır. Annenin yeterli düzeyde dinlenebilmesi için bebeğin belli aralıklarla kucaktan indirilip yatırılması gerekir.
Bebeğe kucak nasıl unutturulur?
Bebekler konuşamadıkları için ihtiyaçlarını ağlayarak dile getirirler. Kucağa alınma ve ten teması ihtiyacı duyan bebek, tıpkı acıktığı ya da altını kirlettiği zamanlardaki gibi ağlar.
Bebeğin belli aralıklarla kucağa alınmasının hiçbir sakıncası yoktur. Ancak bebeği kucak alışkanlığından vazgeçirmek için biraz sabırlı olmanız ve her ağladığında kucağınıza almamanız gerekir.
Siz de “5 aylık bebeğim sürekli kucak istiyor” diyenlerdenseniz, aşağıdaki birkaç önerimizi uygulamaya başlayabilirsiniz.
Uykusu bölünen bebek kısa bir süre sonra kendi kendine uykuya dalabilecekken kucağa alındığında tekrar uykuya dalması zorlaşır. Bu durumda kendi kendine uyumayı da öğrenemez. Bu nedenle, eğer bebeğinizin herhangi bir fiziksel rahatsızlığı yoksa ve ağlıyorsa bir müddet kucağa alıp sakinleştirin ve sonra tekrar yatağına koyun.
Bebeğin yatağına asılan müzikli ve hareketli oyuncaklar ilgisini çekecektir. Beşiğine astığınız müzikli bir oyuncak ya da sevdiği sakin bir müziği açmak bebeğinizi rahatlatacak ve daha kolay uyumasını sağlayacaktır.
Ancak bebeğiniz yine de ağlayıp kucağa gelmek isterse, mutlaka bebeğinizin yanında olun ve onu dokunarak yanında olduğunuzu hissettirin. Başına, yüzüne veya sırtına dokunarak ya da masaj yaparak uykuya dalmasına yardımcı olabilirsiniz.