Bebeklerin dikkat süreleri oldukça kısıtlıdır. Bunun için ebeveynler dikkat eksikliğini 2.5-3 yaş arasında ancak anlayabilirler. Bebeğinizin bir şeylerle uzun süre ilgilenmiyor olması dikkat eksikliğinin kesin belirtisi olmasa da takip edilmesi gereken bir durum. Bebeklerde dikkat eksikliği ilerleyen dönemlerde büyük sorunlara neden de olabilir.
Tabii bu konuda şüpheleriniz varsa panik yapacak bir durum yok. Bebeğinizde dikkat eksikliği olduğunu sezdiğinizde bunun önlemlerini kolayca alarak adımlarınızı erkenden atabilirsiniz.
Bebeklerde Dikkat Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerin dikkat süresi yetişkinlere nazaran bir hayli düşüktür. Fakat eğer bebeğinizin yaşıtlarından daha fazla dikkatsiz ve odaklanma konusunda hassas olduğunu düşünüyorsanız bu belirtilerden birkaçını birden görmüş olabilirsiniz:
- Oyun sırasında başkasının elinden oyuncakları alması ve mücadele verdiği oyuncağı çok kısa sürede bırakması.
- Ona söylenen yönergeleri anlamasına rağmen umursamaz davranması.
- Ona söylenenleri yapacakken çok kısa süre içinde başka bir nesnenin dikkatini çekmesi ve onunla ilgilenmeye başlaması.
- Onunla konuşurken, masal okurken ya da oyun oynarken mekanı terk etmesi ya da sebepsiz şekilde ağlaması/bağırması.
- Çok kısa bir süre oturduktan sonra oturduğu yerde huzursuz olması. Sabit olarak oturmakta zorlanması.
- Başladığı etkinlikleri asla bitirmemesi.
Dikkat Eksikliği Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bebeklik döneminden çıktıktan hemen sonra dikkat eksikliği durumu daha net anlaşılsa da bebekler için erkenden alabileceğiniz birkaç önlem var. Üstelik bebeklik döneminde dikkat eksikliğini önlemenin yollarını uygulamak oldukça kolay. Tek yapmanız gereken bu adımları bilinçli bir şekilde atmak ve bebeğinize bu konuda baskıda olduğunu hissettirmemek.
- Bebeğinize seveceği bir oyuncak hediye edebilir, sonra bu oyuncakla uzun süre oynamasını sağlayabilirsiniz. Işıkları yanıp sönen, renkli ve üzerinde desenler olan bir oyuncağı birlikte inceleyebilirsiniz. İlk etapta oyuncağı fark etmesi için onunla beraber oynamalı ve oyuncağa alışmasını sağlamalısınız. Buradaki amaç, onun uzun süre bir şeylerle ilgilenebilmesi ve detayları görebilmesini sağlamak.
- Alınan oyuncakların hepsinin bir odada değil, evin farklı alanlarına dağıtılması onun dikkatini çekecektir. Oyuncakların belli bir alanda olması onun ilgisini azaltır ve bir zaman sonra oyuncakları görmezden bile gelebilir.
- Bebeğinizle sadece oyundayken değil, sık sık iletişime geçmelisiniz. Konuşma döneminde olmasa bile anlattıklarınızı dinlemesi, mimiklerinizi izlemesi onun için önemli.
- Onun bazı isteklerini geciktirebilirsiniz. Dışarı çıkmak istiyorsa ya da meyve yemek istiyorsa dediğini hemen yapmak yerine, biraz bu konuyu aklında tutmasını ve bunun için çabalamasını sağlayabilirsiniz.
- Bebek ve çocuklar kendi seçtikleri şeylerle daha fazla ilgilenirler. Birlikte alışverişe çıktığınızda ondan fikir alabilirsiniz. Eğer oyun oynayacaksanız onun seçtiği oyunu oynayabilir, resim yapıyorsanız onun istediği renklere ağırlık verebilirsiniz.
- Ona görevler vererek günlük hayatta fark etmediği şeyleri görmesini sağlayabilirsiniz. 1-2 yaşında olan bebeğinizin bezini değiştirmeden ondan temiz bez getirmesini istemek, masada duran bir nesneyi vermesini söylemek onun algılarını harekete geçirecektir.