Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bedenen ve Ruhen Doğuma Hazırlık

Gebelik, mucizevi olduğu kadar aynı zamanda içinde bilinmezleri olan 40 haftalık bir süreçtir. Hamileliğin 5-6. ayında bebeğin anne karnında hareketlenmesiyle birlikte anne adayları duygularını daha yoğun yaşamaya başlar. Doğumun son haftalarına doğru ise çoğu anne adayı doğumun nasıl gerçekleşeceğiyle ilgili kaygı ve korkular hissedebilir. 

Doğuma bedenen ve ruhen hazır olmadan ilerlemek, küçük endişeleri büyük kaygılara dönüştürebilir. Bu nedenle doğuma pozitif duygularla hazırlanmak çok önemlidir. Hamilelik döneminde bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Ancak yaşadığınız sıkıntıların ve aylardır süren heyecanlı bekleyişinizin, bebeğinizi kucağınıza alıp alnına konduracağınız sıcak bir öpücükle biteceğini hayal edin. Gebeliğin her yeni haftasını sevgiyle karşılayın ve pozitif düşünmekten hiç vazgeçmeyin. Ruhen kendinizi iyi hissetmeniz, bedeninize hatta tüm hamilelik dönemine olumlu yansır. Hamilelik dönemindeki pozitif düşünceleriniz sayesinde doğuma daha rahat ve hazırlıklı gidebilirsiniz.

Doğuma bedenen hazırlık için neler yapılmalıdır?

Hamilelik sürecinde anne adayının toplam 10-12 kilo alması beklenir. Bu dönemde kilo ve tansiyon takibi büyük önem taşır. Dengeli ve sağlıklı beslenmek, hamilelik sürecinde fazla kilo alımını ve tansiyon yükselmesini önler.

Eğer fazla kiloyla hamile kaldıysanız ya da hamileliğinizin daha ilk aylarında gerekenden fazla kilo almaya başladıysanız, kilo artışının kontrolü için diyetisyen desteği alabilirsiniz. Erken doğum riskine karşı ise hamilelik döneminde gebelik şeker testi yaptırabilirsiniz.

Hamilelik döneminde günlük fiziksel aktivitelerinize devam edebilirsiniz.  Doktorunuzun  tavsiyesiyle gün içinde yürüme, yüzme, hamilelik yogası gibi aktivitelerle, hamilelik döneminde hem bedenen hem de ruhen rahatlayabilirsiniz. Sporu ise hamileliğinizin ancak 3. ayından sonra küçük egzersizler şeklinde doktorunuza danışarak yapmanızı öneririm.

Hamilelik ve doğum sırasında hem fiziksel hem de psikolojik nedenlerle kas gerginliği yaşanabilir. Kegel egzersizi ile doğumu kolaylaştırmak için vajinal kaslarınızı çalıştırabilirsiniz. Pilates topu üzerinde hafif egzersizler ile Kegel egzersizlerini düzenli şekilde yapmanız, doğumunuzun daha rahat geçmesini sağlar. Kegel egzersizlerine doğumdan sonra da devam ederek rahmin toparlanmasına da destek olabilirsiniz.

Doğuma ruhen hazırlık için neler yapılmalıdır?

Anne adayının, hamilelik sürecinde pozitif düşünmesi ve kaygı duymaması, doğuma ruhen hazırlanmasını kolaylaştırır. Siz de kendinizi doğuma daha iyi adapte etmek istiyorsanız, doğum yapacağınız hastaneyi ziyaret etmelisiniz.

Doğum öncesinde hastaneye yapacağınız ziyaret, doğum süreciyle ilgili sizi rahatlatabilir. Aklınızdaki tüm soru işaretlerini kadın doğum hemşireleri ve kadın doğum doktorunuzla paylaşmanızın, doğuma ruhen hazırlanmada olumlu etkileri olur. Hastane odasını görmeniz, doğumun olacağı güne ait yapılacak rutin işlemleri öğrenmeniz, emzirme ve bebek malzemeleriyle ilgili bilgiler edinmeniz kaygılarınızı azaltacağı gibi size güven de verir.

Normal doğumu kolaylaştırmak için neler yapılabilir?

Doğal bir hamilelik sürecinin sağlıklı bir doğumla tamamlanması 38 ila 42. haftalar arasında gerçekleşir. Normal doğumda, doğumun kesin tarihini bebek belirler. Doğumun bebekle birlikte kendiliğinden başlayacağı zamana kadar sakin kalmaya ve stresinizi kontrol etmeye özen gösterin.

Doğumla ilgili ilk sancıların başladığı zaman ayakta kalarak veya yürüyerek yerçekiminin de etkisiyle bebeğin aşağı inmesine yardımcı olabilirsiniz. Pilates topu üzerinde hareket etmek, yürümek, sallanmak, çömelmek, öne doğru yaslanma pozisyonları ve beraberinde sırt masajları sizi rahatlatacaktır. Aktif olmak doğum sancı ve kasılmalarını çok daha rahat geçirmenizi sağlar.

Doğum sancılarıyla baş edebilmek için ağrı kesici özelliği olan endorfin hormonunuzu aktifleştirmeniz gerekir. Bunun için de doğum anına konsantre olun, olumlama yapın ve pozitif düşünmekten vazgeçmeyin. Ağrıyı dalgalanma gibi düşünmeye çalışın. Her bir gelen dalgalanmada bebeğinize bir adım daha yaklaştığınızı hayal edin. 

Normal doğumunuzu kolaylaştırmak ve doğum sürecinizin rahat geçmesi için ayrıca şunları da yapabilirsiniz;

  • Rahim ağzının açılmasını sağlamak için çömelme hareketleri yapın ve ağrı aralarında merdiven inip çıkın. Pilates topunun üzerinde oturup hafifçe hareket etmeniz de faydalı olur.

  • Normal doğumdayken ağrı anında vücudu sıkıştırmak yerine nefes ve oksijen alımı önemlidir. İki farklı nefes tekniği ile doğum öncesinde vücudunuzu gevşetip doğumu kolaylaştırabilirsiniz.

  • Sancı anında bir uzun 3 kısa nefes tekniği vücuda oksijen girmesini sağlar ve ağrıyı azaltır.  Sancı ağrısı bittiğinde ise nefesi burundan alıp ağızdan verme tekniğiyle de vücut gevşetilebilir.

  • Normal doğum öncesinde iki sancı arasındaki ağrıyı azaltmak için bazı yöntemler uygulayabilirsiniz.  Boyun, sırt ve bel bölgesine sıcak su torbası koymak ya da sıcak su ile duş almak ağrı anında kasılan vücudunuzun gevşemesini sağlar.

  • Sıcak su ile gevşeyen vücudun bel bölgesi ve çukuruna,  yasemin ya da lavanta kokulu aromatik yağ ile dairesel masaj yapılabilir ve ardından yatakta dinlenmeye geçilebilir. Sancının gelmesine yarım dakika kala ise buz kalıbını peçeteye sarıp boyuna ve eklem yerlerine soğuk kompres yapılabilir. Bu şekilde ağrıyı daha güçlü karşılar ve bir sonraki sancı ağrısında daha az yorulursunuz.

Bebek Hemşiresi

Esra Ertuğrul