Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Beta HCG Testi İle İlgili Önemli Bilgiler

Beta HCG testidir. Anne adayının vücudunda hamile kaldığı andan itibaren artmaya başlayan Beta HCG hormonunun seviyelerini ölçerek gebeliğin ilerleyişine dair önemli bilgiler veren Beta HCG testi, aynı zamanda dış gebelik, mol gebelik veya düşük gibi anormal gebelik durumlarının erken teşhisi için de kullanılır. İşte, Beta HCG testi ile ilgili diğer merak edilenler...

Beta HCG nedir?

Hamilelik sürecinde ortaya çıkan Beta HCG hormonu, döllenmeden kısa bir süre sonra anne adayının vücudunda üretilmeye başlar. Hamileliğin erken dönemlerinde embriyo tarafından salgılanır ve anne adayının kanına karışarak plasenta oluşumuna yardımcı olur. Beta HCG testi de işte bu hormon miktarına bağlı olarak gebelik varlığını tespit etmek amacıyla yapılır. Beta HCG hesaplaması ile gebeliğin kaçıncı haftasında olduğu test sonucu çıkan değerlere bakılarak öğrenilebilir.

Beta HCG testi, gebelik varlığını tespit etmek amacıyla yapılır. Beta HCG hesaplaması ile gebeliğin kaçıncı haftasında olduğu test sonucu çıkan değerlere bakılarak öğrenilebilir. İşte, Beta HCG testi ile ilgili diğer merak edilenler...

Beta HCG (Human Chorionic Gonadotropin), gebelik şüphesi durumlarında doktorlar tarafından tercih edilen ve kesin sonuç veren "gebelik testi" yöntemidir. Sperm ve yumurta hücresi birleştikten sonra HCG hormonu salgılanmaya başlar. Bu nedenle bu teste "Beta HCG testi" denir. HCG hormonu, hamilelik döneminde artar. Bu hormon normal gebeliklerin yanı sıra aşağıdaki durumlarda da artabilir:

  • Dış gebelik
  • Mol gebelik (üzüm gebeliği)
  • Boş gebelik

Hamile olmayan bir kadının Beta HCG hormonunun değeri 0-10 mIU/ml'dir. Değerin 10'dan yüksek olması gebeliğin varlığına işaret eder. Hcg testi ile gebelik çok erken tespit edilir. Test sayesinde yumurtlamadan 8-10 gün sonra dahi gebelik anlaşılabilir. Bu test, bebeğin sağlığını değerlendirmek için bir kıstas değildir.

Beta HCG testi ne zaman yaptırılmalı?

Beta HCG testinin net bilgi vermesi için adet tarihinin gecikmesinden birkaç gün sonra yaptırılması önerilir. Test, bazı durumlarda regl döneminden bir hafta önce de sonuç verebilir. Ancak kesin sonuç almak adına mümkün mertebe adet tarihinin geçmesinin ardından testi yaptırmakta fayda vardır.

Beta HCG testi nasıl yapılır?

Beta HCG (Human Chorionic Gonadotropin), gebelik şüphesi durumlarında doktorlar tarafından tercih edilen ve kesin sonuç veren "gebelik testi" yöntemidir. Sperm ve yumurta hücresi birleştikten sonra HCG hormonu salgılanmaya başlar. Bu nedenle bu teste "Beta HCG testi" denir.  Beta HCG testi, kandaki veya idrardaki Beta HCG hormonunun seviyesini ölçerek yapılan bir testtir. Hamilelik şüphesi varsa, döllenmeden yaklaşık 11 gün sonra Beta HCG hormonu kanda tespit edilebilir. Kan testi genellikle idrar testlerinden daha hassastır ve hormon seviyesini tam olarak ölçebilir.

Bu testi size uygun olan bir zaman diliminde hastaneye gidip kan vererek yaptırmak mümkündür. Kan vermek için özel bir duruma gerek yoktur. Bu testi yaptırırken aç ya da tok olmanız bir şeyi değiştirmez. Bu nedenle aç veya tokken Beta HCG testini yaptırabilirsiniz.

Damardan alınan kan ile Beta HCG değerlerine bakılarak kişinin hamile olup olmadığı anlaşılabilir.

Gebelik haftasına göre Beta HCG değerleri

Hamile olmayan bir kadının Beta HCG hormonun değerinin 0-10 mIU/ml olduğu yukarıda da belirtilmişti. Hamile olan kadınların son adet tarihleri esas alınarak gebelik hafta ve değerleri ise aşağıdaki gibidir: 

  • 3 haftalık gebelikte Beta HCG değeri: 10-50 mlU/ml
  •  4 haftalık gebelikte Beta HCG değeri: 5-426 mlU/ml
  •  5 haftalık gebelikte Beta HCG değeri 18-7340 mlU/ml
  •  6 haftalık gebelikte Beta HCG değeri: 1080-56500 mlU/ml
  •  7/8 haftalık gebelikte Beta HCG değeri: 7650-229 000 mlU/ml
  •  9/12 haftalık gebelikte Beta HCG değeri: 25700-288 000 mlU/ml
  •  13/16 haftalık gebelikte Beta HCG değeri: 13 300-254 000 mlU/ml
  •  17/24 haftalık gebelikte Beta HCG değeri: 4060-165 400 mlU/ml
  •  25/40 haftalık gebelikte Beta HCG değeri: 3640-117 000 mlU/ml

Beta HCG hormonu gebeliğin erken dönemde tespit edilebilmesini sağlar. Yukarıdaki Beta HCG hormon değerleri ve hormonun değer aralıkları oldukça geniştir. Hormon seviyesinin alt sınıra veya üst sınıra yakınlığı, anne ve bebek açısından herhangi bir anlam ifade etmez. Gebeliğin 4. ve 5. haftasından itibaren Beta HCG hormonunun takip edilmesine gerek yoktur. Gebelik tespitinden sonra gebelik kontrolleri ve muayeneleri, ultrason görüntülemeleri ve diğer tanı testleri ile takip edilmeye devam edilir. Gebelik haftasında  4. ve 5. haftaya kadar olan gebeliklerde de yine hormon değerinin kaç olduğu değil, Beta HCG değerinin hafta hafta ne şekilde değiştiği önem taşır. Gebelik haftası hesaplamak için buraya tıklayabilirsiniz.  

Beta HCG yüksekliği nedir?

HCG hormonu, hamilelik döneminde artar. Normal şartlarda Beta HCG düzeyi, gebeliğin erken dönemlerinde hızla yükselir ve daha sonra sabitlenir. Beta HCG yüksekliği genellikle gebeliğin doğrulanması anlamına gelir. İkiz veya daha fazla bebeğin işareti olabilir. Ektopik veya molar gebelik gibi sorunlara işaret edebilir. Ayrıca üreme organları dışındaki bazı kanser türlerinin belirtisi olabilir.

Bu hormon normal gebeliklerin yanı sıra aşağıdaki durumlarda da artabilir:

  • Dış gebelik
  • Mol gebelik (üzüm gebeliği)
  • Boş gebelik

Hamile olmayan bir kadının Beta HCG hormonunun değeri 0-10 mIU/ml'dir. Değerin 10'dan yüksek olması gebeliğin varlığına işaret eder. Hcg testi ile gebelik çok erken tespit edilir. Test sayesinde yumurtlamadan 8-10 gün sonra dahi gebelik anlaşılabilir. Bu test, bebeğin sağlığını değerlendirmek için bir kıstas değildir.


Beta HCG düşüklüğü nedir?

Beta HCG düşüklüğü, hamilelik sırasında veya başka tıbbi durumlarda kanda veya idrarda beklenenden düşük seviyelerde Beta HCG hormonunun bulunması anlamına gelir. Beta HCG seviyeleri gebeliğin normal seyri sırasında hızla artar; bu nedenle düşük seviyeler bazı olası sorunların işareti olabilir.

Gebeliğin erken dönemlerinde Beta HCG seviyeleri düşükse ve beklenen hızda artmıyorsa, bu bir düşük riski olabilir.  Ayrıca plasentanın yeterince gelişmediği durumlarda, Beta HCG seviyeleri düşüklüğü görülebilir. Aynı zamanda Beta HCG düşüklüğü, boş gebelik ve dış gebelik için de bir işaret olabilir.


Beta HCG seviyesini etkileyen faktörler nelerdir?

Beta HCG seviyesini etkileyen faktörler, hormonun yükselmesine veya düşmesine neden olabilecek bir dizi doğal ve tıbbi durumu içerir.  Beta HCG seviyelerindeki değişiklikler genellikle hamilelikte normal bir sürecin göstergesi olarak izlenir. Beta HCG seviyesini etkileyebilecek başlıca faktörler arasında; hamilelik haftası, çoğul gebelik veya yanlış gebelik haftası hesaplaması durumları vardır.  Aynı zamanda dış gebelik, düşük, molar (üzüm) gebelik gibi gebelikle ilgili anormal durumlar da Beta HCG seviyesini etkileyebilir.


Dış gebelikte Beta HCG değerleri

Beta HCG seviyelerinin gebelik haftasına göre artması beklenir. Gebelik ilerledikçe hormon seviyesi de hızla yükselmelidir. Dış gebelik, embriyonun rahim dışında, genellikle fallop tüplerinde yerleştiği anormal bir gebelik türüdür. Bu durumda Beta HCG seviyeleri yükselir, ancak normal bir gebelikte olduğu gibi hızlı bir artış göstermez. Genellikle hamileliğin erken dönemlerinde, yani 6-8. haftalarda Beta HCG seviyesi normal gebeliklerde birkaç bin mIU/mL seviyelerine ulaşırken, dış gebeliklerde bu değerler çoğunlukla 1500-2000 mIU/mL'yi aşmaz. Dış gebelikte Beta HCG seviyeleri normal gebelikten farklı olarak yavaş artar, sabit kalır veya düşmeye başlar. Normal gebelikte Beta HCG Seviyeleri 1500-2000 mIU/mL ve üzeridir ve 48 saatte 2 katına çıkar. Dış gebelikte ise genellikle 1500-2000 mIU/mL'nin altındadır ve artış hızı yavaş artar veya sabittir.


Tüp bebekte Beta HCG testi

Tüp bebek tedavisinde Beta HCG testi, embriyo transferinden sonra gebeliğin başarılı olup olmadığını anlamak için yapılan bir kan testidir. Tüp bebek tedavisinin çeşitli aşamaları tamamlandıktan sonra, gebeliği doğrulamak için bu test yapılır. Beta HCG, embriyo rahim duvarına yerleştiğinde (implantasyon) üretilmeye başlar ve testi pozitif hale getirir.

Eğer Beta HCG seviyesi belirli bir eşik değerin üzerindeyse, bu, gebeliğin başladığına işaret eder. Beta HCG seviyesinin iki gün arayla iki katına çıkması beklenir, bu nedenle kesin sonuç almak için birkaç gün sonra tekrar test yapılır. Beta HCG testi tüp bebek tedavisinin son aşamasındaki en kritik adımlardan biridir ve sonuçlar, tedavinin başarılı olup olmadığını gösterir.


Beta HCG değerleri ne zaman artar ve azalır?

Gebelik sırasında embriyo rahim duvarına yerleştiği andan itibaren plasenta tarafından salgılanan Beta HCG hormonun seviyesi, gebeliğin ilk dönemlerinde hızla artar. Ancak ilerleyen dönemlerde belirli bir düzeye ulaşarak sabit kalır veya hafifçe düşmeye başlar. Beta HCG'nin artış ve azalış dönemleri gebeliğin normal seyrine, düşük riski gibi komplikasyonlara veya dış gebelik gibi anormal durumlara göre değişir.

Beta HCG hormonu gebeliğin ilk haftalarında hızla artar ve yaklaşık 10. haftada zirve yapar. 5-6. gebelik haftasında hormon seviyesi ultrasonda gebelik kesesinin görülmesini sağlayacak kadar yükselir. Ayrıca ikiz veya daha fazla sayıda embriyo gelişiyorsa, Beta HCG seviyeleri normal tekil gebeliklere göre daha hızlı ve daha yüksek olabilir.

Beta HCG hormonu değerleri ikinci trimesterden itibaren hafif bir düşüş gösterir ve doğuma kadar daha düşük seviyelerde sabit kalır. 8-10. haftalarda zirveye ulaştığı döneminden sonra Beta HCG seviyeleri sabitlenmeye başlar ve ikinci trimesterden itibaren hafif bir düşüş görülebilir. Bu durum normaldir ve plasentanın gelişiminden kaynaklanır. Ayrıca Beta HCG hormonu azalma, düşük veya dış gebelik gibi anormal durumlarda da görülebilir.

Hamilelik döneminde aklınıza gelen tüm sorularınızın cevabı için İlkadımlarım Hamileyim kategorisindeki içeriklere tıklayabilirsiniz.