Vücudumuzdaki bakterilerin çoğu bağırsağımızda yer alır. Bağışıklık hücrelerinin yaklaşık yüzde 70’i bağırsaklarda bulunur. (1) Bağırsağımızda yaşayan ve bağışıklığımıza destek olabilen bazı yararlı bakteriler vardır ki, bunlara probiyotik adı verilir.
Probiyotikler, yeterli miktarda tüketildiklerinde aktif bir durumda bağırsağa ulaşan ve böylece sağlık üzerinde olumlu etkileri olabilen canlı mikroorganizmalardır (2). İnsan vücuduyla barışık yaşayan probiyotikler, sindirim sistemimizin düzene girmesini ve bağışıklık sistemimizin güçlenmesini olumlu etkileyebilir. Yapılan bazı çalışmalar göstermiştir ki probiyotikler ve prebiyotikler, doğrudan ve dolaylı olarak mikrobiyota ve bağışıklığı düzenleyebilir, bağırsak mikroorganizma dengesinin korunmasında ve düzenlenmesinde önemli rol oynayabilir. (3)
Probiyotikler Neden Önemlidir?
Yaşamın ilk üç yılı, bağırsak florasının ve bağışıklık sisteminin gelişimi için önem taşır. Mikrobiyal ekosistem, yaşamın ilk üç yılında kurulur (4). Avrupa Pediatrik Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Derneği (ESPGHAN) Beslenme Komitesi’nin yorumuna göre sağlıklı bağırsak mikroflorası, bebeklerin sağlığı için gereklidir ve bağırsak mikroflorasının bileşimi, bebeklik döneminde probiyotik tüketilerek düzenlenebilir. (5) Yine ‘Yenidoğan Bağırsak Mikrobiyomu’ başlıklı uluslararası bir makalede de probiyotik takviyesinin, sağlıklı bir bağırsak ortamını teşvik etmek, sürdürmek ve erken yaşamda sindirim sistemi fonksiyonlarının bozulmasına karşı koruma sağlamak için potansiyel bir besin takviyesi yaklaşımı olarak son 20 yılda popülerlik kazandığını belirtmektedir. (6)
Bebekler, henüz gelişmekte olan bir bağışıklık sistemiyle dünyaya gelir. Bu nedenle de yaşamlarının ilk yıllarında hastalıklara karşı dirençleri daha düşük olabilir. Ayrıca sindirim sistemleri de yeterince gelişmediği için bebeklerde sık sık gaz, kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları görülebilir. Mikrobiyal araştırmalardaki son gelişmeler, yenidoğan sağlığı ve hastalık patolojileri için erken bağırsak mikrobiyomunun önemini ortaya koymaktadır. (7)
Son yıllarda uluslararası alanda yapılan araştırmalar, probiyotik takviyesinin bebeklerde hastalıkları önleyebileceğini veya tedavi edebileceğini belirtmektedir (8). ‘Probiyotiklerin Bebeklerde Sindirilebilirlik ve Bağışıklık Üzerine Etkisi’ konulu yapılan uluslararası çalışmada, bağırsak mikrobiyotasının yaşamın erken dönemlerinde önemli değişikliklere uğradığı, sağlıklı bağırsak florasının bir bebeğin bağırsak sağlığı ve bağışıklık sistemi için gerekli görüldüğü aktarılmaktadır. (9)
Probiyotik takviyesi, bağırsak florasını dengeleyerek bebeğin sağlığını destekleyebilir. Bu etkiyi gösterebilen, bağırsak mikrobiyotasının dengesini sağlayan probiyotik türlerinden birisi de Bifidobacterium breve M-16V’dir. Yenidoğanlara ve bebeklere yaygın olarak verilen probiyotikler, Bifidobacterium ve Lactobacillus türlerini içerir (10). Bifidobacterium breve M-16V(B.Breve), bebek sağlığı üzerinde olumlu etkiler yaratabilen, bebeğin bağırsağında ana faydalı bakterilerden biridir. Lactobacillus türleri de en yaygın kullanılan probiyotikler arasındadır. Çok sayıda farklı türü olan ve probiyotik olarak tüketilen Lactobacillus türlerinin, doğal bağırsak mikrobiyotasını düzenleyip modüle ettiği ve çoklu etki mekanizmaları yoluyla sağlığa katkı sağladığı düşünülmektedir. (11)
Bifidobacterium Breve M16V (B.Breve) nasıl bir probiyotiktir?
Geleneksel olarak yaygın kullanılan pek çok farklı probiyotik tür bulunur. Bir bakteriyel probiyotik olan Bifidobacterium’un türlerinden biri de Bifidobacterium breve M-16V’dir. Yapılan çalışmalar B.Breve'nin insanlarda bir probiyotik olarak kullanım için güvenli olduğunu desteklemektedir. (12)
Bifidobacterium breve M16 V bebek sağlığına faydaları nelerdir?
‘Bebek Sağlığında B.Breve'nin Arkasındaki Bilimi Keşfetmek’ başlıklı makale, Bifidobacterium breveM-16V’nin bebek sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan bir probiyotik olduğuna yer vermektedir. Buna göre B.Breve, bebeklerde bağırsak sorunlarından korunmaya yardımcı olurken, erken doğum ve bağışıklıkla ilgili sorunların önlenmesi ile tedavisinde bebek sağlığı üzerinde potansiyel yararlı etkiler yaratabilir. (13)
Bu alanda gerçekleştirilen bir diğer çalışma, yaşları 1-3 arasında değişen sağlıklı 129 küçük çocukla yapılarak bazı probiyotikler ve Bifidobacterium breve M-16V'nin sinbiyotik karışımı, sağlıklı küçük çocuklarda dışkıdaki Bifidobacterium'u artırır’ başlığıyla yayınlandı. Çalışma, bazı probiyotiklerin ve Bifidobacterium breve M-16V'nin sinbiyotik karışımının, sağlıklı küçük çocuklarda fekal Bifidobacterium'u artırdığını belirtmektedir. Çalışmanın sonuçlarında, bazı probiyotikler ve Bifidobacterium breve M-16V ile desteklenen formulalarda, daha yüksek Bifidobacterium seviyelerini destekleyerek sağlıklı küçük çocuklarda fekal mikrobiyotanın gelişimine olumlu etkileri olabileceği aktarılıyor. Sinbiyotiklerle desteklenmiş formüla alan gruptaki çocuklarda anlamlı olarak daha yumuşak dışkı kıvamı gözlemlenmiştir. (14)
Güçlü bağışıklık sistemi için bebeğinizi anne sütü ile beslemelisiniz. Bebeğiniz için en iyisi anne sütüdür. Eksikliğinde doktorunuza danışarak, ayına uygun çocuk devam sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.
Bebeklerin vücudunun probiyotiği hangi kanallarla aldığı ve probiyotik miktarının nasıl arttığı ile ilgili bilgi edinmek için Bebekler İçin Probiyotik başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Kaynaklar
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515351/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723912/
- https://scholar.google.com.tr/scholar?q=Modulation+of+Gut+Microbiota+and+Immune+System+by+Probiotics,+Prebiotics,+and+Postbiotics
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4315782/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15085012/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4350424/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4155789/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5300201/
- ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5411182/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723912/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9019120/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723912/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723912/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29633642/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5502328/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18313433/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11271697/
- https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1425195
- https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/750182
- https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.634897/full