Bebeğinizin beyin gelişiminin yaklaşık %85’inin 2 yaşına gelene kadar tamamlandığını biliyor muydunuz? Zihinsel gelişimini hızla sürdürdüğü bu dönemde bebeğinize, onun en sevdiği yöntemle yardım edebilirsiniz: Oyun oynayarak.
Bebeklerde ay ay zihinsel gelişim sürecine destek vermenin en etkili yollarından birisi oyun oynamaktır. UNICEF, bebeğin beyin gelişimi için yapılabilecek en iyi şeyin, anne babanın bebekle etkileşim içerisinde oldukları oyunlar oynamaları olduğunu belirtir.
Zihinsel gelişimi destekleyen oyunlar oynamak için tek yapmanız gereken, bir yaşındaki bebeğinize düşünme, problem çözme ve hafıza geliştirmeye teşvik eden yönlendirmelerde bulunmak. Bebeklerde zihinsel gelişim için oyunlar şöyle sıralanabilir:
1. Problem Çözme Becerisi İçin: Yapbozlar
1 yaş bebeklerde zihinsel gelişim için 12 ay ve üstü bebeklere özel yapbozlardan faydalanabilirsiniz. Bebeğinizin yapboz parçasını uygun yere yerleştirmeye çalışması, problem çözme becerisinin gelişmesine yardımcı olur. Ayrıca parçayı uygun açıda yerleştirme çabası da dikkatini toplamasına ve odaklanmasına destek olur.
En sevdiği hayvan ya da karakterlerden oluşan canlı renklere sahip bir puzzle alarak bebeğinizin oyuna ilgi göstermesini sağlayabilirsiniz. Bebeğiniz parçaları birleştirmeye çalışırken ona yapbozdaki resim ile ilgili sorular sorabilirsiniz. Örneğin “İneğin rengi ve şekli ne?” ya da “İnek sence neler yer?” gibi düşünmesini sağlayacak sorular yöneltebilirsiniz.
2. Mantık Gelişimi İçin: Sınıflandırma
Bebeklerde bilişsel zekanın önemli aşamalarından birisi de sınıflandırma kavramını öğrenmektir. Bebekler aynı renk, doku, şekil ya da türün farkını ayırt edip onları sınıflandırmayı zamanla öğrenirler. Bu beceriler, matematik kavramlarını anlamanın ve mantıksal düşünmenin temellerindendir.
Bebeğinizin karşılaştırma yeteneğini geliştirmesine destek olmak için ona farklı renklerde ya da şekillerde eşyalar verip doğru kutulara yerleştirmesini isteyebilirsiniz. Sınıflandırmayı daha da eğlenceli hale getirmek için bebeğinize şu oyunu hazırlayabilirsiniz:
- Bir kutuya karışık renkte ponponlar koyun.
- Duvara, ponponların rengi sayısında, rulo havluların içinde yer alan kartonları yapıştırın.
- Yapıştırdığınız karton ruloların uçlarının altına boş kutu koyun.
- Ponponları rulolardan kaydırarak her rengi ayrı bir kutuya göndermesini isteyin.
3. Soyut Düşünme İçin: Rol Oyunları
“Bebeklerde zihinsel gelişim için ne yapmalı?” sorusunun cevabı her zaman zeka oyuncağı ya da eğitici oyuncak seçimi ile ilgili değildir. Evinizdeki eşyaları ya da bebeğinizin oyuncaklarını kullanarak çeşitli rol oyunları oynayabilirsiniz.
Doktor ya da astronot rolüne girerek oynadığınız rol oyununda bebeğinize sorular sorarak büründüğü rolde çözümler üretmesini bekleyebilirsiniz. Böylece bebeğinizin somut olarak gözlemlemediği bir durumu hayal etmesini ve mevcut duruma alternatif çözümler bulmasını teşvik etmiş olursunuz.
Bonus: Sık Sık Birlikte Dışarı Çıkın
Bir yaşını geçen bebeğiniz ilk adımlarını atmaya yani daha özgür hareket etmeye başlayabilir. Bu 12-24 aylık bebeğinizin dünyayı keşif yolculuğunun daha da hızlanması anlamına gelir.
Bebeğiniz çevresinde gördüğü yeni eşyalar ve yüzlere karşı büyük merak duyar. Onu sık sık dışarı çıkararak yeni şeyler keşfetmesini ve farklılıkları karşılaştırmasını sağlayabilirsiniz. Çevrenizde gördüklerinizi ve duyduklarınızı anlatarak da onun zihnini aktif hale getirmeye yardımcı olabilirsiniz.
Bebeğinizin tüm bu keyifli oyunları yaşına uygun şekilde oynayabilmesi ve hayata güçlü bir adım atabilmesi için beslenmesine özen göstermenizde fayda vardır. Bebeğiniz 2 yaşına gelene kadar ek gıdanın yanı sıra anne sütü, anne sütü yokluğu ya da eksikliğinde ise Aptamil Çocuk Devam Sütü içirerek onun sağlıklı gelişimini destekleyebilirsiniz. Ek gıda öğünlerinde de ihtiyacı olan besinlere ulaşması için çorba ve muhallebilerini anne sütü ya da Aptamil Çocuk Devam Sütü ile hazırlayabilirsiniz.
Kaynak:
https://www.unicef.org/parenting/child-development/building-babies-brains-through-play-class