Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

BLW Yöntemi Nasıldır

BLW; bebeğin kendi kendine beslenmesini destekleyen alternatif bir yöntemdir. Ek gıdaya geçiş sürecinin eğlenceli şekilde devam etmesine BLW çok büyük katkı sağlayacaktır. Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslemelisiniz. BLW ile bebeğiniz  yetişkinlerle bir arada tadarak, test ederek ve kendi kendine yiyerek, püre değil gerçek yemeklerle beslenecektir. Bu beslenme şeklini bebeğiniz  6 aylık  olduktan sonra yapmaya başlayabilir.

Bebeklerin BLW yapabilmesi için 6 aydan büyük olup, desteksiz oturması gerekmektedir. Özellikle ilk yılın oral dönem olması, bebeğin meraklı olması, dokunma duyusunun gelişmiş olması ile birlikte kendi kendine yiyebilme yeteneğinin oluştuğunu görmüş olacağız. Anne  baba için de BLW; bebeğin peşinden tabakla koşmadan, eğlenerek, doğal bir süreç şeklinde ilerleyecektir.

BLW yöntemini uygularken dikkat etmeniz gerekenler

Bebeğinize BLW yöntemini uygularken, kendi kendine yemesi için  aşağıdaki öneriler faydalı olabilir.

  • Bebeğiniz dik ve rahat oturmalı.

  • İlk birkaç ay sadece ellerini kullanarak yemeli.

  • Beslenme saatlerinde huzurlu olması önemli. Çok aç ya da sinirli olursa beslenirken zorlanabilir.

  • Sabırlı olmalısınız çünkü amacınız bebeğinizin doyması değil. Bu yönteme alışabilmesidir. 

  • Bebeğinize vereceğiniz gıdalar ne çok yumuşak ne de çok sert olmalıdır.

  • BLW'ye başlarken uzun ve kesilmiş yiyeceklerle başlangıç yapmak, bebeğinizin tutması ve kavraması için daha kolay olduğundan ilk tercihiniz olmalıdır.

  • Bebeğinize vereceğiniz yiyecekleri, onun rahat uzanabileceği bir tabak ya da tepsi içerisine koyabilirsiniz. 

BLW’ye nasıl başlamalıyız?

Çocuk doktorunuz ek gıdaya başlayabilirsiniz dediğinde artık tadım günlerine başlayabilirsiniz. Denemelere bebeğiniz ne çok aç ne çok tok olduğu anlarda başlayın. Örneğin; Emzirmeden yaklaşık 1,5-2 saat sonra gibi. Bebeğinizin beslenme düzenine göre  planlayabilirsiniz.

Bebeklere yemekleri sunarken pişirme tekniklerine de dikkat etmeliyiz.

  • Buharda pişirme
  • Haşlama
  • Fırınlama gibi yöntemleri kullanabiliriz. Kızartma yapılmamalıdır.

İlk başladığınızda çok az yerler ve genellikle oyun oynarlar. İlk haftalarda verdiklerinizi yerde, sandalyede görebilirsiniz, etraf biraz dağılabilir. Ağızlarına aldıklarını da yutmadan ağzından çıkarabilirler. İlk günlerde verdiğiniz  yiyeceklere olan ilgisi az olabilir veya çok az yiyebilir. Oyun oynayabilir. Bu durum gayet normaldir.6-8 ay arasında bebeklerin gıdaları tatması ile birlikte yavaş yavaş sevip sevmedikleri belli olur. Bu süreçte anne sütü halen ana öğündür.

İlk deneme olarak sebzeden başlayabilirsiniz. Mevsim sebzelerinden doktorunuzun önerdiği ve en az alerjik olanları seçerek denemelere başlayabilirsiniz.

İlk olarak; brokoli, havuç ve kabak deneyebilirsiniz. Bunları  haşlayabilir veya buharda pişirebilirsiniz. Beslenme sandalyesine bebeğinizi oturtun ve tepsisine bu gıdaları ortalama 5cm uzunluğunda çubuklar şeklinde koyun. Bunlarla bebeğiniz biraz oynayabilir hatta bazen bunları yere atabilir. Yanınızda yedekleri olsun, attıkça birkaç kez daha önüne koyun.

BLW denerken gıdaları küçük miktarlarda haşlayın, zamanla miktarı arttırın. Bebeğinizin önüne  çok fazla çeşit gıda koymayın. Çünkü fazla çeşit bebeğinizin kafasını karıştıracaktır. Önüne yeterli miktarda gıda koyup yedikçe eklerseniz bu durum bebeğinizde başarma duygusunu geliştirecektir.

İlk denemelerde bazen bebekler yiyecekleri ağzının içinde bekletebilir veya damak ve yanak aralarında artıklar kalabilir. Henüz diliyle ağız içindeki gıdaları temizlemeyi bilmediği için kontrol etmekte fayda vardır. Bebeğinizin ağzını zorla açtırmak çok zorlayıcı olabilir. O nedenle ‘’Ağzını kim kocaman açacak’’ diye oyun oynayın, göreceksiniz sizden önce ağzını açacaktır.

Sebzeleri denerken, 2-3 günde bir yeni bir sebze ekleyin. Bu şekilde alerjik bir etki olup olmayacağını  takip  edebilirisiniz.

Sebzelere başladıktan 10 gün sonra meyve denemelerine başlayabilirsiniz. Sebzeleri öğle, meyveleri kuşluk veya ikindi zamanında vermeye çalışın. Meyveler  çok sertse buharda yumuşatabilirsiniz.

7 aya geldiğinde artık kırmızı ete başlamakta fayda vardır. Demir için kırmızı et çok önemlidir. O nedenle sebze ve meyve denemelerinden hemen sonra kırmızı ete başlanmalıdır. Kırmızı et olarak ilk başta kuzu etinden başlayıp, sonra isterseniz dana etine geçebilirsiniz. Kuzu eti en az alerjen özelliktedir. Eti bebeğinize verirken haşlamalısınız. Bebeğinizin önüne eti minik minik parçalar halinde koyabilirsiniz. Kırmızı etten sonra tavuk eti de verebilirsiniz. Tavuk eti yumuşak olduğu için bebekler daha rahat yiyebiliyor. But şeklinde hazırladığınızda çok rahat kavrar ve yeme denemeleri yapabilir.

7.aya doğru artık kahvaltıya yavaş yavaş geçiş yapabilirsiniz. Bu süreçte  bebeğiniz daha rahat kavramayı ve kendi kendine yemeyi öğrenmiş olacaktır.

Kahvaltıda ekmek olarak; Tam buğday ekmeği, Çavdar ekmeği, Ruşeymli ekmekleri kullanabilirsiniz.  Ekmek çok yumuşak olunca bebeğiniz onu kavrar fakat bir türlü koparamaz. O zaman ekmeği tost makinesinde hafif ısıtarak tüketmesini sağlayabilirsiniz. Bu şekilde bebek hem daha rahat kavrar hem de koparıp yiyebilir.

Peynir seçiminde ise; orta yağlı ve tuzsuz olarak tercih edebilirsiniz. Orta yağlı beyaz peyniri akşamdan suya koyup, suyu 2 kere değiştirdiğinizde sabah tuzsuz ve yumuşak olacaktır.  Ayrıca tuzsuz dil peyniri, tuzsuz mozarella ve tuzsuz burgu peynir kullanabilirsiniz. Evde yaptığınız tuzsuz lor peyniri de bir alternatif olabilir.

Yumurta güzel bir protein kaynağıdır. İlk yıl beyazı çok alerjen olacağı için kullanmıyoruz. Yumurtayı haşladıktan sonra sarısının etrafında mor halka olmamasına dikkat edin. İlk denemede minik bir parça verip(1/8 büyüklüğünde), alerjik bir durum olup olmadığını bir süre takip edebilirsiniz.  Her hafta miktarı biraz daha arttırarak 1 yumurta sarısını yiyebiliyor olmasını sağlayın. Bu sürece kadar pek çok sebze de denediğiniz için bebeğinize sebzeli, peynirli omletler yapabilirsiniz.

Kahvaltıda çeşitli tostlar hazırlayabilirsiniz. Pankek ve krepler de alternatif kahvaltılardır.

8-9. ay gibi balık vermeye başlayabilirsiniz. Özellikle ağır metal içerdikleri için dip balıklarını tercih etmemeye çalışın. Hamsi, istavrit güzel balıklardır. Minik ve kılçıklı olduğu için zorlanırsanız alternatif olarak somon güzel bir balıktır. Balığı pişirirken fırınlayabilir, buğulama şeklinde hazırlayabilirsiniz. Balıktan çorbalar ve balık etinden hazırlayacağınız köfteler de alternatifiniz olabilir. Fırınlanmış balığı, buharda pişmiş sebzelerle birlikte ikram edebilirsiniz.

10.aya doğru bebeğinize akşam yemeği de vermeye başlayabilirsiniz. 10-12. Ay arasında artık yavaş yavaş öğün şeklinde beslenmeye başlayacaktır. Bebeğiniz 1 yaşında artık sizinle aynı sofra da oturabilir  ve her şeyi kendi kendine yiyebilir.

Esra Ertuğrul