Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Boş Gebelik Nedir?

Boş gebelik, gebelik kesesini oluşturan zar ve plasentanın var olmasına rağmen içinde embriyonun olmaması halidir. Gebeliğin ilk üç ayında görülen bu durum, genellikle kromozom bozuklukları nedeniyle olur. Ultrasonografik görüntüleme ile tanısı konulabilen bu durumun takibi sonunda gebeliğin sonlandırılması gerekir.

Boş Gebelik Nedir?

Halk arasında su gebeliği olarak da bilinen boş gebelik, tıpta blighted ovum olarak adlandırılıyor. Gebelik kesesinin uterusun içine yerleşirken embriyo olmadan gelişmesi olan boş gebeliğin tespiti erken dönemde zor olabiliyor zira belirtileri normal gebelikle neredeyse aynı. Regl sancılarına benzer kasık ağrıları, hafif vajinal lekelenmeler, hatta mide bulantıları… Ancak beşinci haftanın sonunda ultrasonografik görüntüde kese genişlemesine rağmen hala embriyo görünmüyorsa, o zaman boş gebelik ihtimali güçleniyor.

Bu durumda çoğu jinekolog gebeliği acilen sonlandırmak yerine bir hafta kadar daha zaman tanınması konusunda hemfikir. Ancak altıncı haftanın sonunda hala embriyo görüntülenmiyorsa, o zaman gebeliğin sonlandırılması gerektiğini belirtiyorlar. Zaten sonlanmasa bile kısa bir süre sonra kanamayla birlikte düşük gerçekleşiyor.

Bilmeniz Gerekenler

  • Erken gebelik kayıplarının yarısından fazlasının boş gebelikler olduğu düşünülüyor. Yumurta ve spermin kalite düşüklüğü boş gebeliğin nedenlerinden biri. Kromozomal bozukluk olmasına karşın anne ve baba adayında genetik bir problem yoksa, boş gebeliğin kalıtsal olduğu söylenemez. 
  • Boş gebeliğin tespiti ile birlikte hamileliği sonlandırmanın yöntemi ise kürtaj. Tanı konulduktan sonra kürtajın en kısa sürede yapılması öneriliyor.
  • Bir aylık iyileşme sürecinden sonra anne adayları doktor kontrolünde yeniden hamile kalabiliyor.