Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Çocuğunuz Artık Kendi Başına Yemek Yiyebiliyor

Çocuğunuz Artık Kendi Başına Yemek Yiyebiliyor!

Bebekler 8. Aydan itibaren bireysel farkındalığı yaşamaya başlar. Bu dönemden itibaren bebeklere kendini tanıması, öğrenmesi ve gelişmesi için zaman verilmelidir. Birçok anne bebeğinin kendi başına yemek yemesini heyecanla bekler. Eller ve kaşık ile başlayan yemek yeme süreci daha sonra diğer karmaşık yemek gereçlerinin kullanımı ile devam eder.

Bebeğinizin kendi başına yemek yeme alışkanlığını kazanmasında öğünlerini sizinle aynı masada yemesi etkilidir. Bebekler taklit ederek öğrenirler. Sofrada sizin hareketlerinizi, çatalı ve kaşığı nasıl kullandığınızı izleyecektir. Bu yüzden sofrada olabildiğince bebeğinizle birlikte oturun. 1-2 yaş arasındaki dönem bebeğinize kendi başına yeme alışkanlığı kazandırabileceğiniz uygun bir zamandır.

Çocuğunuzun kendi başına yemesi için ilk adımı atmasına izin verin. Peki, ama nasıl?

·        Çocuğunuz birinci yaşını doldururken onu artık aile sofrasına, sizin düzen ve saatlerinize alıştırmaya başlayabilirsiniz. Aile sofrasında yemeğe başlamak, hem onun sosyal davranışlar ve beceriler kazanmasını sağlayacak, hem de ailenin diğer bireylerin de yemek yiyor olması, çocuğunuzun kendisine verilen besinleri reddetmemesi için özendirici bir faktör olacaktır.

·        Çocuğunuz yavaş yavaş kazanacağı yeme alışkanlığı sırasında etrafını biraz dağıtacaktır. Temizlemesi kolay olması için yemek yiyeceği yerin altına örtü serin.

·        Öğünü çocuğunuza kase içinde birkaç yemek kaşığı olarak verin. Birkaç kase ve çok fazla yemek koymayın. Çünkü çocuklar fazla seçenek olduğunda bunu oyuna dönüştürebilir ve yemekten uzaklaşabilirler.

·        Öğünleri bebeğinizin rahatlıkla tutabileceği ve kaşığa alabileceği boyutlarda vermelisiniz.

·        Çocuklar oyun oynamayı çok severler. Onun hareketlerine gülerseniz, devam etmesi için cesaretlendirmiş olursunuz. ‘Dur’, ‘Yapma’ gibi uyarı cümlelerinde ise sizi dinlemezler ve hareketlerini arttırırlar. Bu durumlarda hareketlerini olağan karşılamalı ve dikkatini başka yönlere çekmeye çalışmalısınız.

·        Çocuğunuz yemeğe önce eliyle temas etmek isteyecektir. Elini kullandığı zamanlarda kaşığı vermelisiniz.

·        Aile bireyleri olarak masada sofra kurallarına uyarak çocuğunuza iyi birer örnek olabilirsiniz.

·        Çocuğunuz sofrada vaktin büyük bölümünü yemekle oynayarak geçiriyor ve yemeği reddediyorsa, sandalyesinden kaldırarak sevdiği bir oyuncağı ile dikkatini dağıtın. Daha sonra tekrar yemek yemesi için sandalyesine oturtarak yemeğini verebilirsiniz.