Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Kardeş Haberi Nasıl Verilir

O sizin ilk göz ağrınız, ilk annelik deneyimini onunla tattınız, onunla tekrar büyüdünüz, bilmediğiniz pek çok şey öğrendiniz. Ve şimdi mutlu yuvanıza yeni bir üye daha katılıyor. Peki, bir kardeşinin olacağı haberini çocuğunuza nasıl söylemeniz gerektiğiniz biliyor musunuz?

Yaşı kaç olursa olsun bir çocuğa kardeşinin olacağı haberini vermek önemli bir olaydır ve bu bilgiyi ona vermeden önce sağlam adımlarla ilerlemelisiniz. İlk göz ağrınızın psikolojisinin bu yeni durumdan kötü bir şekilde etkilenmemesi için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.

İşte çocuğunuza kardeşi olacağını söylerken ve sonrasında izlemeniz gereken 15 yol

1. İlk adım olarak çocuğun yaşına uygun cümlelerle bir bebeğiniz olacağını ve bu bebeğin abisi ya da ablası olacağını söyleyin. Bunun için en uygun zaman hamileliğinizin 3. Ayını doldurduktan sonraki zamandır.

2. Onunla tanışmak için bir süre beklemeniz gerektiğini anlatın bu süreyi anlatırken 5 ay sonra gibi cevaplar yerine hava ısınıp denize gittiğimizde ya da havalar soğuduğunda veya kar yağdığında gibi anlayacağı zaman dilimlerinden örnekler verin.

3.  Görsel olarak kafasında şekillenmesini sağlayın. Bir kağıda anne karnında bebek çizebilir ya da internetten bulacağınız fotoğraflardan gösterebilirsiniz.

4. Çocuğunuzun bebeklik fotoğraflarını gösterin, onun da doğmadan önce karnınızda olduğunu hikayeleştirerek anlatın.

5. Bebeğiniz hareketlendiğinde onu hissetmesini ve karnınıza dokunmasını sağlayın.

6. Doğuma yakın zamanlardaki doktor muayenelerinizden birine birlikte gidin ve bebeğinizi daha yakından görmesini ve hissetmesini sağlayın.

7. Yeni bebeğin heyecanına kendinizi kaptırıp daha doğmadan ilgi odağı olmasına izin vermeyin. Bu ilk çocuğa negatif duygular yükleyebilir ve kendini önemsiz hissedebilir.

8. Bebeğiniz için yapacağınız her şeye onu da dahil edin ve alacağınız kararlarda fikrini sorun.

9. Çocuğunuza onun hayatında değişiklik olmayacağını hissettirin. Örneğin yeni bebek geliyor diye odasını değiştirmek zorunda kalmasın. Bu ona dışlanmışlık hissi yaşatacaktır.

10. Bebeğin yatağı ilk çocuğunuzla aynı odada olacaksa bu konuda da fikrini alın ve ona sormadan değişiklik yapmayın.

11. Etrafınızda olan bebekli ailelerle görüşün ve çocuğunuzun bebekle zaman geçirmesini sağlayın.

12. Bir bebeği annesini emerken görmesini ve izlemesini sağlayın. Doğum sonrası gördüğünde değişik tepkiler verebilir ve sorun yaşayabilirsiniz.

13-Bebeklerin ilk doğduklarından sürekli uyduklarını ve emdiklerini anlatın. Kardeşinin onun oyun arkadaşı olacağını ama bunun için biraz büyümesi gerektiğini anlamasını sağlayın.

14. Kardeşi ile ilgili konuşmasın ve resim çizmesini teşvik edin. Böylece kafasına takılan, onu üzen ya da yanlış anladığı şeylerin mesajını verebilir sizin de bu yanlış algıyı düzeltme imkanınız olabilir.

15. Bu konuda size yardımcı olması için çeşitli çocuk kitaplarından da faydalanabilirsiniz. Hatta yeni kardeş haberini vermeden önce bu konu ile ilgili bir kitap okumanız işinizi biraz daha kolaylaştırabilir.

Bunlara hazırlıklı olun

  • Bir kardeşi olacağını öğrenen çocuğunuz size kızabilir, üzülüp ağlayabilir.
  • Bebeğin sizin karnınıza nasıl girdiği ile ilgili ardı arkası kesilmeyen sorular sorabilir.
  • Hiç tepki vermeyebilir ve soru sormayabilir.
  • Aynı soruları tekrar tekrar sorabilir.
  • Sakin ve sabırlı olun. Sorularını geçiştirmeden cevap verin ve endişelerinden kurtulmasına yardımcı olun.