Bebeğinizin doğumdan iki yaşına kadar geçen dönemi; zihinsel, fiziksel ve biyolojik gelişimi açısından büyük önem taşır. Bu gelişim sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasında da beslenme önemli rol oynar. 2 yaşına gelene kadar bebeğinizin temel besini anne sütüdür. Anne sütü, mucizevi içeriği sayesinde bebeğinizin tüm besin ihtiyaçlarını karşılar. Bu mucizevi içeriğin en büyük bileşenlerinden biri ise prebiyotiklerdir. Bağışıklık ve sindirim sistemlerinin en güçlü destekçilerinden olan prebiyotiklerin bebeğinizin vücudu için yararları şöyle özetlenebilir:
Bazen anne sütünün eksikliği ya da hiç olmaması gibi durumlarla karşılaşılabilir. Böyle bir durumda, bebeğinizin ihtiyacı olan temel besinlerden faydalanabilmesi için doktorunuzun tavsiye ettiği çocuk devam sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.
Anne sütü yokluğunda ya da yetersizliğinde kullanılan çocuk devam sütlerini çevrenizden mama, bebek maması gibi isimlerle duymuş olabilirsiniz. Bebek maması olarak isimlendirilen bu sütler; bazen başlangıç maması, devam maması ya da sadece mama olarak da isimlendirilebiliyor.
Çocuk devam sütü tercihinde en önemli kriter çocuk devam sütünün anne sütüne benzer faydalar göstermesidir. Peki bu çocuk devam sütünün özellikleri neler olmalıdır?
Anne Sütüne Benzer Faydaları Gösterebilen Çocuk Devam Sütü Nasıl Olmalıdır?
Anne sütü eksikliğinde ya da yokluğunda bebeğinize vereceğiniz çocuk devam sütünün anne sütüne benzer özellikler göstermesi için prebiyotik içermesi önemlidir.
Türk Gıda Kodeksi Devam Formülleri Tebliği’ne göre çocuk devam sütünde olması gereken en fazla prebiyotik bileşen miktarı 0,8g/100 ml’dir. Yani 100 ml çocuk devam sütünde maksimum 0,8 gram prebiyotik lif bulunabilir.
Bebeğiniz, vücudunun ihtiyacı olan bu orana, ideal* prebiyotik bileşeni içeren Aptamil Çocuk Devam Sütleri ile ulaşabilir. Aptamil Çocuk Devam Sütleri içerisinde yer alan GOS:FOS prebiyotik bileşenler, ve Avrupa Birliği Regulasyonunun* onayladığı tek prebiyotik karışımdır. Çocuk devam sütünün anne sütüne yakın etkiler gösterebilmesi için yıllar süren klinik araştırmalar sonucu geliştirilen bu prebiyotik bileşenler, yararlı bakterilerin bağırsaktaki gelişimini destekler. Bu yararlı bakteriler de sindirim sistemi ve bağışıklık sistemini düzenler.
Bebek Beslenmesinde Anne Sütünün Miktarı Ne Olmalı?
Bir anne olarak çocuk devam sütüne başlamakla ilgili aklınızda soru işaretleri oluşabilir. Unutmayın ki doktorunuz, bebeğinizin tüm gelişim sürecini dikkate alarak bu kararı verir. Doktorunuzun çocuk devam sütü önermesinin sebebi ise bebeğinizin 1 yaşına kadar hala çok büyük oranda anne sütü ile beslenmeye ihtiyaç duymasıdır. 6-9 aylık dönemde bebeğinizin beslenmesinin %70’ini anne sütü öğünü, %30’unu ek gıda oluşturmalıdır. 9-12 aylık dönemde ise beslenmesinin %50’si anne sütü öğünü, %50’si ek gıda olmalıdır. Bu süt öğününü karşılamak için de anne sütünün mümkün olmadığı durumlarda çocuk devam sütünden destek alınmalıdır.
Kaynak: Europan Commission “Commıssıon delegated regulatıon (eu) 2016/127 of 25 September 2015” Erişim Tarihi:23.01.2019 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0127&from=EN