Çocuklarda Üst Solunum Yolu Hastalıkları
Çocuğunuz artık sosyalleşmeye başladığı için daha sık kalabalık ortamlarda bulunacak ve üst solunum yolu rahatsızlıklarına sebep olan virüslerle de daha sık karşılaşacaktır. Sıkça görülen bu üst solunum yolu rahatsızlıklarının belirtilerini öğrenerek hastalandığı durumda bebeğinize yardımcı olabilirsiniz.
Üst Solunum Yolu Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?
Üst solunum yolu hastalıkları 1 ila 2 hafta arasında sürebilmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonu semptomları, yaş gruplarına göre değişkenlik gösterir.
6 ay ile 1 yaş arası bebeklerde üst solunum yolu hastalıkları belirtileri şunlardır:
- Burun tıkanıklığı,
- Ateş
- İshal
- Huzursuzluk
- Uyku problemi
1 yaş ve üzeri çocuklarda ise soğuk algınlığı belirtileri şunlardır:
- Gözde sulanma
- Öksürük
- Hapşırma
- Boğaz ağrısı
- Sarıdan yeşil renge dönebilen burun akıntısı
- Yorgunluk
Bu belirtilerin üst solunum yolu hastalığına işaret ettiğinden emin olmak için mutlaka doktorunuza başvurun.
Hangi Çocuklar Üst Solunum Yolu Hastalıklarına Yakalanma Riski Altındadır?
Bağışıklık sistemleri gelişmekte olan çocuklar yetişkinlere göre daha fazla üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanabilirler. Bir çocuğun yıl içerisine 6 ila 8 arası üst solunum yolu rahatsızlığı geçirmesi muhtemeldir. Çocukları hastalığa yakalanma riskine sokan faktörler ise şunlardır:
- Zayıf bağışıklık sistemi: Bebekler zayıf bir bağışıklık sistemi ile dünyaya gelir. Anne sütü içerek ve çevresel faktörlere maruz kalarak zaman içerisinde bağışıklıkları güçlenir.
- Kış mevsimi: Sonbahar ve kış döneminde bebekler iç mekanda daha fazla vakit geçirir. Bu da bebeklerin daha fazla mikropla temas etmesi anlamına gelir. Bu nedenle bebekleri mevsimine uygun giydirip düzenli olarak açık havaya çıkarmak gerekir.
- Fiziksel temas: Bebekler, çevreleriyle temaslarının ardından ellerini ağızlarına ya da gözlerine sürmeleri sonucu hastalığa sebep olabilen virüsleri vücutlarına alırlar. Ancak bunu önlemek için bebeklerin keşif duygularına engel olmak yerine günlük temizliklerine özen gösterilmelidir.
- Havalandırma: Soğuk hava, ana hastalık sebebi değildir. Ani hava değişimi ve yeterince havalandırılmayan ortamlarda bulunmak ise bebekleri viral enfeksiyon riski altına sokabilir.
Üst Solunum Yolu Hastalıklarına Yakalanma Riskini Azaltma Yolları
Çocuğunuzun üst solunum yolu hastalıklarına yakalanmaması için günlük hayatınıza dahil edebileceğiniz birkaç uygulama bulunur:
-
Çocuğunuzun ellerini ağzına sokmaması gerektiğini hatırlatın. Ona günlük temizlik alışkanlığı kazandırmaya çalışın.
-
Çocuğunuzun hasta kişileri öpmemesini ya da başkalarının havluları ile kurulanmamasını sağlayın.
-
Nem oranının düşük olduğu kış aylarında burnunun açık olmasına özen gösterin. Sabah akşam serum fizyolojik sıkarak bebeğinizin burnunun nemli ve açık kalmasını sağlayın.
Çocuğunuzu hastalıktan korumaya çalışmanın yanı sıra onun bağışıklığını güçlendirmek ve çevresel faktörlere karşı direnç sahibi olmasını sağlamak büyük önem taşır. Peki, bebeğinizin bağışıklığını nasıl güçlendirirsiniz?
Bebeğinizin Bağışıklığını Güçlendirerek Onu Hastalıklardan Koruyun
Bebeğinizin bağışıklığını güçlendirmenin en etkili yolu anne sütüdür. Anne sütü, içeriğindeki mineral ve vitaminler ile bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir. Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin 6 aya kadar sadece anne sütü, 6 aydan 2 yaşına kadar ise anne sütü ve ek gıda desteği almasını tavsiye eder. Yokluğunda ya da eksikliğinde ise doktorunuzun tavsiyesi ile devam sütü içirerek bebeğinizi beslenmesini destekleyebilirsiniz.
Üst Solunum Yolu Hastalıkları Nelerdir?
Çocuklarda üst solunum yolu hastalıkları çeşitlilik gösterir. Bunlardan yaygın olarak görülenler ise şunlardır:
Soğuk Algınlığı (Nezle)
- Halk arasında “soğuk algınlığı” olarak bilinen rahatsızlık, öksürük, hapşırık ve gözlerde sulanmayla seyreder. Hafif ateş, halsizlik ve daha büyük çocuklarda baş ağrısı da gözlenebilir.
- Soğuk algınlığına yol açan yüzlerce virüs vardır ve bunlar bulaşıcıdır.
- Hastalığın rahat bir şekilde atlatılması için çocuğunuzun yattığı odanın havasını nemlendirmeniz gerekir.
- Çocuğunuza ateş nedeniyle kaybettiği sıvıyı anne sütü, anne sütü yetersizse ona özel devam sütleri ile geri kazandırabilirsiniz.
- Eğer çocuğunuzda nezle hali, öksürük ve burun akıntısı devam ediyorsa doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin. Doktor tavsiyesi dışında kesinlikle ilaç kullanmayın.
Grip
- Grip, soğuk algınlığı gibi virüslerin neden olduğu bir hastalıktır ve başkasının soluğuna, öksürük veya hapşırığına maruz kalınarak bulaşır.
- Hastalığı bulaştırma riski, ilk haftada en yüksek seviyededir.
- Çocuğunuz gribe yakalandıktan 2-3 gün sonra eklem ve baş ağrısı, boğaz ağrısı, titreme, öksürük, mide bulantısı, kusma, ishal ve ateş başlar.
- Çocuğun çok iyi beslenmesi, bol miktarda sıvı ve C vitamini alması, anne sütü ya da devam sütleri ile desteklenmesi gerekir.
- Yüksek ateş, 7 günden sonra geçmeyen öksürük ve burun tıkanıklığı ile şiddetli kusma hallerinde doktorunuza başvurun.
Sinüzit
- Çocuklarda geçirilen soğuk algınlığı, nezle ya da grip gibi enfeksiyonlardan sonra buruna açılan sinüsler tıkanabilir.
- Burun sıvı toplar ve şişer. Sinüslerin içindeki sıvı, bakterilerle enfekte olduğunda sinüzit yani sinüs enfeksiyonu gelişir.
- Öksürük veya nezle gibi bulgular, 10 günden fazla gözlemlendiğinde sinüzitten şüphelenilir. Sinüzit sürekli burun akıntısının ve özellikle geceleri rahatsız eden öksürüğün dışında baş ağrısına da neden olur.
- Bu durumda vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşüp uygun bir tedaviye başlamanız gerekir.
Çocuklarda üst solunum yolu hastalıkları belirtilerini gözlemlediğiniz takdirde öncelikli olarak doktorunuza başvurmanız en doğrusudur. Doktorunuz tavsiye etmediği müddetçe de çocuğunuza hiç bir ilaç vermemeye dikkat etmelisiniz.