Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Devam Sütü Ne Kadar Verilmeli

Bebeğiniz, ilk 6 ay ihtiyacı olan tüm besinlere anne sütü ile ulaşır. Yenidoğan bebek emzirmesinde bebek sık sık emmek isteyebilir. Bebeğiniz azar azar emdiğinden, daha sık bazen her saat başı acıkır. Emzirirken doğru emzirme pozisyonunu kullanmanız gerekir. Yeterli sıvı almak ve dinlenmek anne sütünün etkin gelmesi için en önemli faktörlerdendir.

6. aydan sonra ek gıdalara geçiş dönemi ile birlikte bebeğinizin beslenme planı biraz değişecek. Bebek hala anne sütünün içeriğindeki değerlere ihtiyaç duyar. Bu yüzden bebeğin 1 yaşına kadar ana öğünü anne sütüdür. 

Anne sütü eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuzun tavsiyesi ile bebeğinize ayına uygun devam sütü vererek ihtiyacı olan besinleri almasını sağlayabilirsiniz. Bebeğiniz büyüdükçe de vücudunun ihtiyaç duyduğu besin miktarı artar. Eğer bebeğiniz devam sütü ile besleniyorsa onun bu farklılaşan ihtiyaçlarına göre sizin de devam sütü miktarında değişiklik yapmanız gerekir. Ancak bebeğiniz hızla büyüdüğü için beslenme ölçüsünü belirlemek biraz kafa karıştırıcı olabilir.

Ayına göre devam sütü miktarı konusunda aklınızda soru işareti kalmaması için günde ne kadar devam sütü içmeli, kaç ml içmeli, kaç ölçek devam sütü vermeliyim gibi sorularınızı cevaplıyoruz: 

Bebek Maması Nasıl Hazırlanır? Sorunuzun cevabı çin bu videoyu izleyebilirsiniz. Aptamil Çocuk Devam sütü nasıl hazırlanır:  

  • Öncelikle ellerinizi yıkayın. Biberonu, kapağı ve emziği kullanmadan önce temizleyin ve bir su kabında 10 dk kaynatın. 
  • Bebek maması hazırlamak için kullanacağınız suyu 10 dakika kaynatıp, 40 derece seviyesine kadar soğumasını bekleyin. 
  • Kaynatılmış ılıtılmış suyun beslenme tablosunda belirtilen miktara uygun olarak biberona doldurun. Üzerine de beslenme tablosundaki su miktarına uygun miktardaki ölçek sayısına göre mamasını ekleyin.
  • Biberonun ağzını kapatın ve kutu üzerinde belirtildiği şekilde çalkalayın. 
  • Biberonun ağzını açıp emziğini takın. Mamayı bebeğinizin içebileceği sıcaklığa kadar soğutun. (Bileğinizin iç kısmına damlattığınızda ne sıcak ne de soğuk hissetmelisiniz)  

 

Devam sütü kutularının üzerinde belirtilen mama kullanım miktarları hakkında sizi biraz daha detaylı bilgilendirmek, bu tabloları daha net olarak açıklamak istedik. 

Bebeğiniz 0-6 Aylıksa

Her 30 ml su için 1 ölçek Aptamil 1 Bebek Sütü kullanmalısınız.

Hazırlama:

60 ml su + 2 ölçek Aptamil 1 Bebek Sütü

90 ml su + 3 ölçek Aptamil 1 Bebek Sütü

120 ml su + 4 ölçek Aptamil 1 Bebek Sütü

150 ml su + 5 ölçek Aptamil 1 Bebek Sütü

180 ml su + 6 ölçek Aptamil 1 Bebek Sütü

*Aptamil 1 bebek sütü doktorunuzun önerisine göre doğumdan itibaren bebeğinizin 6 ayı dolana kadar kullanılır. 6 ayı dolduktan sonra Aptamil 2 devam sütüne geçiş yapabilirsiniz. 

Bebeğiniz doğumu takip eden ilk aylarda özellikle ilk 2 ayda 2-3 saatte bir acıkabilir. Büyüdükçe de beslenme aralıkları uzayabilir ve beslenme miktarı farklılaşabilir. Her bebeğin beslenme ihtiyacı ve alacağı mama miktarı farklılık gösterebilir.

Yukarıdaki tabloya göre bebeğinizin içebileceği mama miktarını şöyle açıklayabiliriz;

  • Yenidoğan bebeğinizin midesi çok küçüktür. Bu sebeple sık beslenme ihtiyacı duyabilir. Doğduğu ilk günler her öğünde yaklaşık 60 ml’ye  kadar beslenmeye ihtiyaç duyabilir.
  • İlk 4 haftanın sonuna doğru ise  her öğünde ortalama 90 ml  mama içebilir.
  • Her bir öğün için 1 aylık bebek mama miktarı 90 ml kadar olabilir. Günde ortalama 7 kere beslenebilir.
  • 2 aylık bebek mama miktarı her öğün için yaklaşık 120 ml kadardır. Günde ortalama 6 kere beslenebilir.
  • 3 aylık bebek mama miktarı her öğün için yaklaşık 150 ml kadardır. Günde ortalama 5 kere beslenebilir.
  • 4-6 aylık bebek mama miktarı her öğün için yaklaşık 180 ml kadardır. Günde ortalama 5 kez beslenebilir.

Bebeğiniz 6-9 Aylıksa

Her 30 ml su için 1 ölçek Aptamil 2 Devam Sütü kullanmalısınız.

180 ml su+ 6 ölçek Aptamil 2 Devam Sütü

*Aptamil 2 devam sütüne doktorunuzun önerisine göre bebeğinizin 6 ayı dolduktan başlanır. 9 ayı dolana kadar kullanılır. 9 ayı dolunca Aptamil 3 devam sütüne geçiş yapabilirsiniz.   

Bebeğinizin ek gıdaya geçişi tadımlık öğünlerle olmalıdır.1 Bebeğiniz hala beslenmesinin %70’ini devam sütü yani mama ile karşılar.2 Bu sebeple 6-9 aylık bebeğinize 2 ara öğün halinde ek gıda verebilirsiniz. Bu 2 ara öğün miktarı toplamda 2 bebek kavanozu kadar olmalıdır.2 Diğer öğünlerini ise doktorunuz devam sütü kullanmanızı önerdi ise devam sütü ile tamamlayabilirsiniz.
Bebeğinizin muhallebi ya da çorbalarını da devam sütü ile hazırlayabilirsiniz. Böylece bebeğiniz hem ek gıdaya geçiş sürecinde farklı lezzetlerle tanışır hem de ihtiyacı olan besinleri alır.

Peki devam sütü kullanıyorsanız ne kadar devam sütü verebilirsiniz? Yukarıdaki tabloya göre bebeğinizin içebileceği devam sütü miktarını şöyle açıklayabiliriz;

6-9 aylık dönemde bebeğiniz kendi beslenme miktarına göre her bir öğün için ortalama 180 ml kadar devam sütü içebilir. Günlük öğün sayısı 4-5 öğün kadar olabilir. 

 

Bebeğiniz 9-12 Aylıksa

Her 30 ml su için 1 ölçek Aptamil 3 Devam Sütü kullanmalısınız.

210 ml su+ 7 ölçek Aptamil 3 Devam Sütü

*Aptamil 3 devam sütüne doktorunuzun önerisine göre bebeğinizin 9 ayı dolduktan başlanır. 12 ayı dolana kadar kullanılır. 12 ayı dolunca Aptamil 4 devam sütüne geçiş yapabilirsiniz.   

9-12 aylık bebeğiniz, beslenmesinin %50’sini devam sütü ile karşılamaya başlar.2 Bu dönemde ek gıdayı 3 öğüne çıkarabilir ve gün içerisinde toplam 3 bebek kavanozu büyüklüğünde ek yani katı gıda verebilirsiniz.2 Yukarıdaki tabloya göre de bebeğinizin içebileceği devam sütü miktarını şöyle açıklayabiliriz;

9-12 aylık dönemde bebeğiniz, kendi beslenme miktarına göre değişmekle birlikte her bir öğün için ortalama 210 ml kadar içebilir. Günlük öğün sayısı 3-4 öğün kadar olabilir.

Bebeğiniz 1 Yaşından Büyükse

Her 30 ml su için 1 ölçek Aptamil 4 Çocuk Devam Sütü kullanmalısınız.                     

210 ml su + 7 ölçek Aptamil 4 Çocuk Devam Sütü

240 ml su + 8 ölçek Aptamil 4 Çocuk Devam Sütü

*Aptamil 4 devam sütüne doktorunuzun önerisine göre bebeğinizin 12 ayı dolduktan başlanır. 24 ayı dolana kadar kullanılır. 24 ayı dolunca Aptamil 5 devam sütüne geçiş yapabilirsiniz.  

1 yaşından sonra bebeğinizin beslenmesinde ek gıda miktarı %60, süt miktarı ise %40 oranında olmalıdır.2  

Yukarıdaki tabloya göre bebeğinizin içebileceği çocuk devam sütü miktarını şöyle açıklayabiliriz;

Bebeğiniz günde 2-3 biberon kadar devam sütü içebilir. İçtiği miktar da bir seferde, her bebeğin kendi ihtiyacına göre değişmekle birlikte ortalama olarak 210-240 ml civarı olabilir. 

Bebeğiniz 2 Yaşından Büyükse

Her 30 ml su için 1 ölçek Aptamil 5 Çocuk Devam Sütü kullanmalısınız.

210 ml su + 7 ölçek Aptamil 5 Çocuk Devam Sütü

240 ml su + 8 ölçek Aptamil 5 Çocuk Devam Sütü

*Aptamil 5 devam sütüne doktorunuzun önerisine göre bebeğinizin 24 ayı dolduktan başlanır. 36 ayı dolana kadar kullanılır. 

Yukarıdaki tabloya göre bebeğinizin içebileceği çocuk devam sütü miktarını şöyle açıklayabiliriz;

Bebeğiniz günde 2-3 biberon kadar devam sütü içebilir. İçtiği miktar da bir seferde, her bebeğin kendi ihtiyacına göre değişmekle birlikte ortalama olarak 210-240 ml civarı olabilir. 

Her bebek birbirinden farklı ve benzersizdir. Bebeğiniz için önerilen miktarlardan daha az ya da daha çok devam sütüne ihtiyacı olduğunu düşünürseniz mutlaka doktorunuza, yetkili sağlık çalışanına danışınız.

Aynı zamanda sorularınızı İlkadımlarım uzmanlarına da sorabilir, detaylı bilgileri uzmanlardan öğrenebilirsiniz. 

 

Bebeğiniz için en üstün besin anne sütüdür. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktorunuza danışınız.

1. NHS, https://www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/babys-first-solid-foods/, Erişim Tarihi 08.02.2021, Unicef, https://www.unicef.org/parenting/food-nutrition/feeding-your-baby-6-12-months Erişim Tarihi

2. World Health Organization, Infant and Young Child Feeding Model Chapter for Textbooks ,2009