Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Diş Çıkarma Döneminde Öneriler

Bebeklerde diş çıkarma dönemi genelde 6. aydan itibaren başlar. Fakat istisnai durumlar da olabilir. Bazı bebekler ağızlarında dişle doğar, bazıları da bir yaşına gelene dek hala diş çıkarmamış olabilir. Bunlar sıklıkla rastlanan durumlar olmasalar da ikisinde de endişe edilecek bir şey söz konusu değildir. Diş çıkarma dönemi ve ayrıntılarına tek tek göz atalım.

Diş Çıkarma Ne Kadar Sürer?

Bebekler, ilk dişleri olan süt dişlerini 6 aylıktan itibaren çıkarmaya başlar. İki buçuk yaş civarında hemen hemen tüm süt dişlerine kavuşmuş olurlar. 6 yaşına geldiklerinde de süt dişlerini düşürüp yeni ve kalıcı dişlere geçiş sürecine girerler. Fakat olaylar bu düzen dışında da gelişebilir, çünkü diş çıkarma zamanı bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir. 3-4 aylıkken diş çıkarmaya başlayan ya da henüz 1 yaşında diş çıkarmayan bebekler olabilir. Bu genellikle kalıtım yoluyla anne babadan geçen bir özelliktir. Yani sizin dişleriniz erken çıkmışsa büyük olasılıkla bebeğinizin dişleri de erken çıkacaktır.

Bebeğinizin diş çıkarma süreciyle ilgili daha detaylı bilgileri ‘Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi’ başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtisi Nedir?

Her bebeğin gelişimi aynı olmadığı gibi diş çıkarma dönemleri de birbirinin aynı olmaz. Aynı şekilde bebeklerde diş çıkarma belirtileri de değişkenlik gösterebilir. Bazı bebekler için bu süreç oldukça ağrısız ve rahat geçerken bazıları için de son derece huzursuz ve ağrılı olabilir. Bu bebeklerde kilo kaybına rastlanması da muhtemeldir. En yaygın bebek diş çıkarma belirtileri şunlardır:

  • Ateş ve ishal,
  • Huysuzluğun artması, gece uyanma ve ağlama seansları,
  • Salya ve tükürükte artış,
  • Huzursuzluk ve ağlama nöbetleri,
  • İshal,
  • İştahsızlık ve beslenmeyi reddetme,
  • Ağız çevresinde döküntüler,
  • Ellerini ısırma,
  • Hafif öksürük,
  • Her şeyi ağzına götürme isteği,
  • Yüzde ve boyun çevresinde kaşıntı.

Bu belirtilerin nedeni diş çıkarmak olabilir, ama bu tip problemler çok sık yaşanıyorsa bunların diş çıkarma sürecinden kaynaklandığından emin olmak için bir doktora danışmak yararlı olacaktır.

Diş Çıkarma Döneminde Buna Dikkat!

Unutmayın, diş çıkarmak bebek için sıkıntılı bir dönem olabilir; ama onu hasta etmez. İshal, ateş (38 derece ve üstü) gibi belirtiler diş çıkarma ile aynı anda başlayan farklı bir hastalığın belirtileri de olabilir. Çünkü oldukça hassas bir dönem geçirmekte olan bebekler, diş çıkarırken hastalıklara daha yatkın olabilirler.

Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası

Alt ön kesici dişler genellikle bebeklerde ilk çıkan dişlerdir. Bu iki diş genellikle aynı anda çıkar, fakat iki dişin arasında zaman farklılıkları da olabilir. Daha sonra üst ön kesici dişler çıkar. Bu dişlerden sonra minik bir tavşan görünümünde olan bebeğinizin tatlığına hayran kalabilirsiniz. Diş çıkarmada sıralamayı şöyle belirtebiliriz:

  1. Alt ön kesici dişler
  2. Üst ön kesici dişler
  3. Üst yan kesiciler
  4. Üst alt yan kesiciler
  5. Üst alt ve üst ilk azı dişler
  6. Alt ve üst köpek dişleri
  7. Alt ve üst arka azı dişleri

Bebek Diş Çıkarma Sürecine Yardımcı Öneriler

Ebeveynler olarak bebeklerin diş çıkarma zamanında yapmanız gerekenler bulunuyor. Onun bu dönemi daha kolay atlatmasını sağlamak için diş çıkarma döneminde dikkat edilmesi gerekenlere bir göz atalım.

Bebeğinizi kucaklayın

Bebeğiniz bu süreçte normalden daha huzursuz olabilir. Bu sıkıntılı döneminde bebeğinizi rahatlatmak için onunla daha fazla ilgilenin. Sıkıntısını anladığınızı ve yanında olduğunuzu hissetmesini sağlayın. Diş çıkarma sürecinde uzun süren ağlama nöbetleri olabilir. Bebekler bu nöbeti yaşarken sakin bir şekilde ona destek olabilmek için bebekle nöbetleşe ilgilenerek eşlerin dinlenmeleri de önemlidir.

Diş halkası ya da diş kaşıyıcısı kullanın

Bebeğinizin sağlığına uygun bir diş kaşıyıcı ya da havuç gibi çiğ sebzeler bebeğinizi rahatlatabilir. Bazı bebekler için en güzeli kendi parmaklarını kullanmaktır. Bebeğinize kemirmesi için bir şey verirseniz akciğerlerine kaçırmaması için oturur pozisyonda olmasına dikkat edin ve mutlaka yanında bulunun.

Masaj yapın

Bebeğiniz sürekli eline ağzına sokabilir ya da diş kaşıyıcısını yanından ayırmaz. Bu onun damağının kaşındığını ya da huzursuz olduğunu gösterebilir. Onu rahatlatmak için bebeğinize diş masajı yapabilirsiniz. Diş masajı için diş etlerini temiz ve soğuk bir bezle rahatlatabilirsiniz.

İlaç kullanmadan önce doktora danışın

Şayet bebeğinizin ateşi ve ağrısı yoğunsa hemen doktorunuza danışmalısınız. Daha önce de bahsettiğimiz gibi her ateşlenme ya da sancı vakası dişlerle alakalı olmayabilir. Eğer bebeğinizin ateşi çok yüksekse ve düşmüyorsa, sürekli ağlıyorsa doktora muayene olabilirsiniz.  

Dişlerini fırçalayın

Bebeğinizin süt dişleri tamamlandığında 10 altta ve 10 üstte olmak üzere toplam 20 dişe sahip olacak. Hepsi tamamlanmamış olsa bile dişlerini ne kadar erken fırçalamaya başlarsanız fırçalama alışkanlığının gelişmesi ve diş sağlığı açısından o kadar faydalı olur. Fırçalamayı bir oyun haline getirin ve aile rutininizin bir parçası olmasını sağlayın. Bebeğiniz için kullanmanız gereken diş fırçası ve diş macunu için diş hekiminize danışabilirsiniz.

Şeker ve tatlıdan kaçının

Bebeğiniz süt dışında başka besinler tüketmeye başladığında, minicik ve bembeyaz süt dişlerinin uzun süreli sağlığı için tatlı ve şeker yerine meyve, çiğ sebze gibi besinler tercih edin. Çocuğunuzu gazlı içecekler, yumuşak şekerlemeler, lolipoplar ve taze olmayan meyve sularından mümkün olduğunca uzak tutun.