Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Doğru Emzirme Önerileri

Mucizevi içeriğiyle bebeğinizin gelişimine ve sağlığına yardımcı olan temel besin, anne sütüdür. Sağlıklı gelişimini desteklemek ve birçok hastalıktan korunmasını sağlamak için bebeğinizi 2 yaşına kadar sağlıklı bebek emzirme teknikleri ile besleyebilirsiniz.

Bebeğinizi ilk kez, doğum sonrasında onu kucağınıza aldığınızda emzireceksiniz. İşte o zaman bebeğinizi çıplak olarak göğsünüze alın ve onunla biraz yalnız vakit geçirin. Bu bebeğinizle yaşayacağınız ilk temastır ve yıllarca aklınızda çok güzel bir anı kalır. Hem bebeğinizin hem de sizin sağılığınız için emzirmeyi doğru uygulamak oldukça önemlidir. Sağlıklı bebek emzirme teknikleri ve doğru emzirme pozisyonları ile bebeğinizin karnını en iyi ve en rahat şekilde doyurmasını sağlayabilirsiniz. 

Peki en sağlıklı ve doğru şekilde bebek nasıl emzirilir? Buna cevap olması için hazırladığımız yazımızdaki doğru emzirme önerilerimizi okuyarak mutlu ve huzurlu bir emzirme dönemi geçirebilirsiniz. Emzirme konusunda daha fazla bilgi için bebek emzirmesi  kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Emzirmeye başlamadan önce

Emzirmek, bir annenin yaşayacağı en güzel duygulardan biridir. Emzirme anne ile bebek arasındaki ilk duygusal bağın kurulmasına yardımcı olur.  Siz de birazdan bebeğinizle bu harika anlardan birini yaşayacaksınız. Ama öncesinde bazı hazırlıklar yapmanız ve biraz rahatlamanız iyi olabilir. Böylece emzirirken hem kendinizi daha iyi hissedebilir hem de bebeğinizin daha rahat emmesini sağlayabilirsiniz.

  1. Sakin ve gürültüsüz bir ortamda, rahatça oturun. Fiziksel rahatlama, süt salınımını da rahatlatır.
  2. Bebeğinizi tüm vücudunu kendinize dönük olarak tutun, ama kollarınız memenize ulaşmasına engel olmasın.
  3. Emzirmeye başlamadan önce bebeğinizin burnunun açık olmasına dikkat edin; değilse temizleyin.
  4. Emzirmeye başlamak için bebeğinizin başını memenize doğru itmeyin ya da meme başınızı ona zorlayarak vermeyin. Bu onu sinirlendirebilir ve emmeyi reddetmesine neden olabilir.
  5. Meme ucunuzdan bir damla süt çıkarın ve bebeğinizin yanağına dokundurun. Arama refleksini uyarmış olursunuz; meme başını kendisi bulur.
  6. Emzirmeye başlamadan önce serbest olan elinizin baş ve işaret parmağıyla göğüs halkanızın üst kısmını, diğer üç parmağınızla da alt kısmını tutun ve hafifçe bastırın. Hem sütün kanallara akışı kolaylaşır hem de bebeğinizin burnunun gömülmesini engellersiniz.
  7. Süt salgılanmasında; ‘süt üretimi refleksi’ ve ‘süt sağılması refleksi’ olmak üzere iki refleks vardır: Süt üretimi refleksi prolaktin sizi rahatlatarak daha iyi uyumanızı ve çabuk dinlenmenizi; süt sağılma refleksi ise oksitosin de doğumdan sonra rahmin toparlanmasını hızlandırır. İkisi de sizin duygu, düşünce, kaygı ve algılamalarınızdan etkilenir. Bebeğinize dokunmanız, onunla birlikte olmanız ve sesini duymanız bu reflekslerinizin normal çalışmasına destek olur. Olumsuz durumlarda ise bu refleksler bastırılır ve sütün akışınızı engeller.

Emzirirken

Emzirmeden önce gerekli hazırlık ve kontrolleri yaptıysanız sırada bu güzel anı yaşamak var. Ancak emzirmeye başlamadan önce birkaç ayrıntı hakkında bilgi edinmeniz iyi olabilir. Aşağıda aktardığımız bu ayrıntıları uygulayarak emzirme sürecini kolaylaştırabilirsiniz.

  1. Bebeğiniz emmeye hazır olduğunu belli eder etmez, onu emzirin.
  2. Emmeye en istekli olduğu ilk 1 saat geçirildiği takdirde, bebeğiniz uzunca bir süre isteksizlik duyar ve ilk emzirmeniz gecikebilir.
  3. Emzirme sürenizi tamamen bebeğinizin isteğine bırakın ve gece veya gündüz, ne zaman isterse hemen emzirin.
  4. Bebeğiniz bir memenizi daha fazla emerse, o memeniz diğer memenizden daha fazla süt salgılar ve büyür.
  5. Bir memenizden emmeyi keserse, o memeniz süt üretmemeye başlar. O yüzden her emzirmede, her iki memenizi de emzirin.
  6. Meme büyüklüğü süt bezleriyle değil, yağ dokusunun miktarıyla ilgilidir.
  7. Bu nedenle meme büyüklüğünüz ne olursa olsun yeterli miktarda süt üretebilirsiniz. Kaygılanmayın ve kendinizi olumlu yönde motive edin.
  8. Emzirmeniz bittiğinde memenizi bebeğinizin ağzından zorlayarak çekmeyin; meme başına zarar verebilir. Küçük parmağınızı yavaşça ağzının kenarından içeri sokarak emme basıncını kesin ve memenizi çekin.
  9. Emzirmek canınızı acıtmaz; acıtmamalı. Eğer acı duyarsanız muhtemelen bebeğiniz memenizi yanlış kavramıştır. Onu nazikçe memenizden ayırın ve tekrar deneyin.
  10. Bebeğinizin gelişimi normal devam ediyorsa doğumundan sonraki ilk 4 ve 6. aylar arasında sadece anne sütüyle besleyin.
  11. İlk 2 - 3 gün kolostrum sebebiyle sütünüz az miktarda gelir ama daha sonra artarak devam edecektir.

Bebeğiniz için doğumdan itibaren 2 yaşına kadar temel besin olan anne sütünün birçok faydası bulunur. Anne sütünün yararlarını öğrenmek için 10 Adımda Anne Sütü ve Faydaları yazımızı okuyabilirsiniz.

Adım adım bebeğinizi emzirirken tutmanın doğru yolları

Bebeğinizi en iyi şekilde beslemek istiyorsanız sağlıklı bebek emzirme yöntemlerini uygulamalısınız. Birçok emzirme pozisyonu içinden kendinize ve bebeğinize en uygun olanı seçebilirsiniz. İşte size Bebek nasıl emzirilmeli? sorusunun cevabı olacak ipuçları;   

  1. Emzirirken bebeğinizin bütün vücudunun aynı düzlemde ve size dönük olmasına dikkat edin.
  2. Bebeğinizin ağzı memenize yakın olsun. Uzanmak için fazla çaba harcamasın.
  3. İsterseniz kendinizin ya da bebeğinizin yanlarına yastık koyarak da destek alabilirsiniz.
  4. Bütün bunlar bebeğinizin, memenizi tam ve doğru kavramasını kolaylaştırır.
  5. Kucaklama: Pek çok annenin favorisidir. Bebeğiniz kucakladığınız kolunuzun tarafındaki memeyi emer.
  6. Ters kucaklama: Prematüre ya da kavramada güçlük çeken bebekler için uygundur. Emzirmediğiniz taraftaki kolunuzla bebeğinizi kavrayın ve diğer elinizle bebeğinizin başına ya da kendi memenize destek olun.
  7. Koltuk Altı: İkizlerde, büyük göğüslü annelerde veya çökük meme başı durumlarında uygulanır. Emzireceğiniz göğsün olduğu koltuk altına doğru bebeğinizi uzatın.
  8. Yatarak: Sezaryen doğum, problemli veya normal doğum sonrası yorgun olan annelere emzirirken dinlenebilme imkânı sağlar. Bebeğinizin yüzü ve bedeni size dönük olmalıdır.

Emzirme döneminde anne vücuduna neler olur?

Emzirme bebek için getirdiği yararların yanı sıra anne sağlığı açısından da önemli faydalar sağlar. Emziren annelerde rahim kasılmalarıyla birlikte kanama ve kan kaybı daha az olur. Bu da annenin uzun dönemde kansızlığa bağlı halsizlik, çarpıntı, çabuk yorulma yaşamasına engel olur. Emzirme doğal bir doğum kontrol yöntemi olduğu gibi hamilelikte alınan kiloların verilmesini kolaylaştırır. Ayrıca yapılan tıbbi araştırmalara göre emzirme, kadınların meme kanserine yakalanma riskini de azaltmaktadır. Peki bu yararları sağlayan emzirme dönemi, annenin vücudunda ne gibi değişimlere neden olur?

  1. Hamilelikle beraber memeler irileşir, meme başlarının rengi koyulaşır ve büyür.
  2. Süt bezleri ve süt kanallarının sayısı artar.
  3. Gövde ve bacaklar yağ depolayarak emzirme döneminde gereken enerjiyi sağlar.
  4. 3 - 4. günlerde ise süt salgılanması artar. Bebeğiniz sizi emdiği sürece memeleriniz yeterli derecede süt salgılar.

Sizin için en rahat emzirme pozisyonunu seçin

Sağlıklı bebek emzirmenin en önemli gereği, doğru emzirme pozisyonunu bulup bebekle koordinasyonu yakalayabilmektir. Bebeğinizi ilk kucağınıza aldığınız günden itibaren emzirme pozisyonlarını deneyip uygulayarak, sizin için en rahat emzirme pozisyonunu belirleyebilirsiniz. Bu şekilde bebeğinizin daha kolay ve rahat beslenmesi, size de büyük mutluluk verecektir.