Doğum lekeleri, doğumda veya doğumdan sonraki ilk birkaç haftada bebeğin cildinde yaygın görülen bir bölgesel renk değişikliği türüdür. Yüzde veya vücudun herhangi bir yerinde olabilir. Bazıları kalıcıdır ve zamanla büyüyebilir. Diğerleri ise tamamen kaybolur. Çoğu leke zararsızdır, ancak bazıları altta yatan bir sağlık durumunu işaret eder.
Pigmente ve vasküler (damarsal) olmak üzere iki tür doğum lekesi vardır.
Pigmente Leke Türleri
Cildin bir bölümünde diğer parçalara göre daha fazla pigment bulunduğunda bu lekeler oluşur. Pigmente doğum lekelerinin de alt türleri bulunur:
Mongol Lekesi
Düz, mavimsi gri lekeler çoğunlukla koyu tenli kişilerde görülür. Tipik olarak sırtın alt bölgesi ve kalçalarda görülür. Sağlık açısından bir zararı bulunmaz. Genellikle dört yaşına kadar tamamen kaybolur.
Sütlü Kahve Lekeler
Ovaldir ve genellikle soluk kahverengi renktedir. Bu tür doğum lekeleri doğumdan erken çocukluğa kadar herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Çoğu zaman kaybolur. Bazı çocukların birden fazla sütlü kahve lekesi bulunabilir. Çocukta birkaç tane varsa nörofibromatozis adı verilen nadir bir tıbbi durum olup olmadığıyla ilgili doktorla görüşmek faydalı olacaktır.
Benler
Benler pembe, açık kahverengi veya siyah gibi değişik renklerde olabilir. Boyutları değişir, düz veya kabarık olabilir. Genellikle yuvarlaktır. Yüz veya vücudun herhangi bir yerinde bulunabilir. Bazı benler kaybolur, bazıları ise ömür boyu kalıcıdır.
Vasküler Doğum Lekesi Türleri
Vasküler doğum lekeleri, kan damarları ve damar hücrelerinin fazla büyümesinden kaynaklanır. Yenidoğanların yaklaşık %40'ında görülür.
Hemanjiyom (Çilek Lekesi)
Hemanjiyom; pembe, mavi veya parlak kırmızı renklerde görülebilir. Cilt üstünde ve cilt tabakasının altında olmak üzere iki tipi vardır. Üstte olanlara çilek hemanjiyomları denir, çünkü parlak kırmızıdır ve meyve gibi görünürler. Derinde bulunan hemanjiyomlar ise mavimsi-mordur ve cilde hafif kabarık bir görüntü verir. Çoğu hemanjiyom, 10 yaşına kadar geçer.
Somon Lekesi
Pembe veya kırmızı renkli düz bir lekedir. Yüz bölgesinde bulunursa melek öpücüğü, boynun arkasında bulunursa leylek ısırığı adı verilir. Kılcal damarların genişlemesi sonucu ortaya çıkar. Melek öpücükleri genellikle birkaç yıl içinde kaybolur, bazen çocuk ağladığında tekrar görünür hale gelebilir. Leylek ısırığı ise kalıcıdır.
Şarap Lekesi
Pembe, kırmızı ve mor renkte olabilir. Damar genişlemesi sebebiyle oluşur. Genellikle yüzde ortaya çıkar ve kalıcıdır. Yenidoğan bebeklerin yaklaşık %10'unun göz kapağı bölgesinde bir tane olabilir. Çok az sayıda vakada Sturge-Weber Sendromu bulunabilir.
Doğum Lekesi Neden Ortaya Çıkar?
Doğum lekelerinin sebepleri pek bilinmez. Halk arasında bu konuyla ilgili farklı kabuller bulunmakla birlikte doğum lekesi çeşitleri, anne adayının hamileliği sırasında yaptığı veya yapamadığı herhangi bir şeyden kaynaklanmaz.
Doğum Lekesi Geçer mi?
“Doğum lekesi kalıcı mıdır?” sorusu birçok ebeveynin zihnini meşgul eder. Buna hemen cevap verelim: Çoğu doğum lekesi tedaviye gerek kalmadan kaybolur. Görme, beslenme, işitme veya nefes almada sorunlara neden olmadıkça herhangi bir tıbbi işlem gerekmez. Ancak doğum lekesi sağlık sorunlarına neden oluyorsa doktor bir tedavi yöntemi önerebilir. Bunun için doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.