Doğum Planı
İlk bebeğinizin doğumu hayatınızda bir kez yaşayabileceğiniz bir tecrübedir, bu yüzden her şeyi düşündüğünüzden emin olmak istersiniz. Doğum pozisyonundan, doğum ağrısının nasıl giderileceğine, doğumda müzik dinlemeye kadar, tercihlerinizi yazıp bir doğum planı hazırlamanız eşiniz ve hemşirenizin isteklerinizden haberdar olmasını sağlar.
Bir doğum planı hazırlamak
Bir doğum planı hem doğum sancısı hem de doğumla ilgili tercihlerinizi tanımlar. Doğumla ilgili size istek ve umutlarınız hakkında düşünme şansı verirken, ne çeşit bir doğum yapmak istediğinizle ilgili de doğum danışmanınıza veya doktorunuza bir rehber oluşturur. Doğumdan önce ya da doğum sırasında istediğiniz kadar detaya girebilir, istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.
Yazmadan önce araştırma yapın
Doğum öncesi kurslarına gidiyorsanız doğum planı hakkında konuşmaya alışkınsınızdır. Buna alternatif olarak yeni bebeği olmuş arkadaşlarınızın fikirlerini alın. Doğum sırasında ağrının giderilmesiyle ilgili teknikleri araştırmanız o sırada karşılaşacaklarınıza sizi hazırlar. Bir hastane ya da doğum evinde doğum yapmayı planlıyorsanız ne tür imkânları olduğunu konuşun.
Doğum planı size işlerin nasıl ilerlemesini istediğinizle ilgili düşünme fırsatı verir ve doğum danışmanınıza rehberlik eder.
Doğum planınızda olmasını isteyeceğiniz 9 madde
1. Doğumda size eşlik edecek kişiler
Doğum sırasında yanınızda kimin olmasını istediğinizi ve sürekli yanınızda olmasını isteyip istemediğinizi belirtin.
2. Sancı ve doğum pozisyonları
Etrafta dolaşmak mı istersiniz, doğum topu kullanmak mı yoksa dört ayak üzerinde olmak mı? Hangisiyle kendinizi daha rahat hissedeceğinizi düşünün.
3. Ağrıyı azaltma yöntemleri
Nefes alma teknikleri, su ya da epidural mi? Kullanmak isteyeceğiniz ağrı azaltma yöntemlerini, tercih sıralamanıza göre listeleyin ve kullanmak istemediğiniz bir yöntem varsa belirtin.
4. Nerede doğum yapmak istiyorsunuz?
Hastane ya da doğumevi; bebeğinizi nerede kucağınıza almak istiyorsunuz?
5. Bebeğinizin beslenmesi
Bebeğiniz için en uygun besin anne sütüdür. Emzirmenizi engelleyecek bir durumla karşı karşıya olursanız doktorunuza danışmalısınız.
6. Beklenmedik durumlar
Eğer bebeğinizin yoğun bakıma alınması gerekirse bakımında ne derece rol almak istiyorsunuz?
7. Tıbbi koşullar ve sakatlık
O gün hemşirenizin bilmesi gereken tıbbi koşullar ya da sakatlıklar varsa belirtin.
8. Kültürel ya da dini ihtiyaçlar
Eğer anadiliniz dışında bir dil için bir tercümana ihtiyacınız olacaksa hemşirenizin bunu bilmesi gerekir. Eğer bebeğiniz doğduktan sonra uygulanması gereken herhangi dini ya da kültürel adetler varsa bunları da belirtin.
9. Diğer önemli hususlar
Özel aydınlatma, neşelendirici müzik; bebeğiniz dünyaya geldiğinde kimin sesini duymalı… Bu, hayatınızda bir kez yaşayacağınız tecrübeyle ilgili her şeyi düşünün ve istediğiniz kadar detaylandırın.
SONRAKİ ADIMLAR
Doğum planınızı hazırladıktan sonra tercihlerinizin uygulanabilirliğiyle ilgili doktorunuzla veya doğum danışmanınızla görüşün, sorularınıza yanıt verebilir, size farklı seçenekler sunabilirler. Bunun bir planlama olduğunu ve doğum sırasında değişebileceğini unutmayın. Ama emin olun, yapılacak her değişiklik en içten şekilde bebeğinizin rahatı için olacaktır ve herhangi bir şey yapılmadan önce size danışılacaktır.