Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Doğum Pozisyonları

Doğumla ilgili endişeli olmanız doğaldır. Seçeneklerinizi ve farklı doğum pozisyonlarının faydalarını bilmek kendinizi daha hazır hissetmenizi sağlar. Her şey planlandığı gibi gitmez ve eğer ek destek alarak doğum yapmanız ya da sezaryene ihtiyacınız olursa neyle karşılaşacağınızı bilmek önemlidir.

Doğru pozisyonda olmak

Doğum sırasında kimi pozisyonlar doğum yapmayı kolaylaştırabilir. En önemli şey kendinizi olabildiğince rahat hissetmeniz ve farklı pozisyonlar denemekten korkmamanızdır. Ayakta durmak, etrafta özgürce dolanıp gerektiğinde pozisyon değiştirebilmek sizin ve bebeğiniz için daha iyidir. Doğum ilerledikçe bebeğiniz doğum kanalından geçmek için hareket ettiğinden bedeninizin değişen hareketlerine cevap verebilmeniz ona yardımcı olur.

Ayakta durmak

Doğum sancıları başladığından biraz huzursuz olacaksınız ve etrafta dolanmak isteyeceksiniz. Bu yüzden kadınlar ayakta olmak isterler. Bir yatağa, duvara ya da doğum partnerinize dayanmak bacaklarınıza binen ağırlığı azaltır ve durumu daha az yorucu hale getirir.

Ayakta durmanın faydaları

  • Pelvisinizin açılmasına ve bebeğin doğru pozisyona erişmesine yardımcı olur.
  • Kasılmaların daha düzenli ve kuvvetli hale gelmesini sağlar.
  • Kimi kadınlarda ayakta durmak ağrıyı azaltır.
  • Ayakta durmak yerçekimini lehinize çevirir.

Çömelmek

Bazı kadınlar doğum sırasında içgüdüsel olarak çömelmeyi seçer. Diz ve sırtınıza baskıyı artırdığından sürekliliğini sağlaması kolay bir pozisyon değildir. Bu yüzden doğum eşlikçinizden fiziksel destek alabilir ya da hemşirenizden bir doğum topu ya da doğum taburesi isteyebilirsiniz.

Çömelmenin faydaları

  •  Pelvisinizi genişleterek bebeğinize dönmek ve hareket etmek için alan açar.
  • Ağırlığınızın yönünü değiştirmenize olanak sağlar.
  •  Vücut ağırlığınızla uterusunuza baskı yaparak ıkınmanızı kolaylaştırır.
  • ·Ayakta durmakla benzer şekilde yerçekimi lehinizedir.

Destekli doğum

Doğumun ileri aşamalarında, eğer bebeğinizin doğum kanalından geçmek için ek desteğe ihtiyacı varsa hemşire ya da doktorunuz vakum ya da forseps yardımı almayı önerebilir.

Doğumda ek destek alınmasının çeşitli sebepleri vardır

  •    Ikınamayacak kadar yorulmuş olabilirsiniz.
  •    Kasılmalar azalmış olabilir.
  •    Bir süredir ıkınıyorsanız bebeğiniz oksijensiz kalmaya başlamış olabilir.

Ayrıca, epidural olduğunuzda ıkınmanızı kontrol etmeniz zorlaşabilir ve kaslarınız fazla gevşemiş olabilir; bu yüzden bebeğinizin kafası doğru yöne dönmekte zorlanabilir.

Vakum yöntemi

Bu tip destekli doğum sırasında, bir vakum aleti (kivi vakumu olarak da bilinir) doğum kanalındaki bebeğinizin başının üzerine yerleştirilir.  Çekim kuvveti, bir pompa aracılığıyla güvenle kontrol edilir. Bir sonraki kasılmanızda siz ıkınırken vakum çekilir. Vakum genelde bebeğinize zarar vermemek için en fazla 3 kez kullanılır.

Forseps yöntemi

Forseps yöntemiyle doğumda genellikle doktorun, bebeğin başının geçeceği kadar bir kesik atması ve yumuşak dokuya zarar gelmemesini sağlaması gerekir. Kasılmayla beraber ıkındığınızda doktor bebeğinizi yavaşça dışarı alacaktır. Lokal anesteziye ihtiyaç duyulabilir. Forseps yöntemiyle doğum, bir sezaryen kesiğine ihtiyaç olabileceğinden ameliyathanede gerçekleştirilir.

Destekli doğuma her ne sebepten dolayı ihtiyaç duyarsanız duyun, hemşireniz neler olduğuyla ilgili size mutlaka bilgi verecektir.

Sezaryen yöntemi, gebelik karnınızın altına açılan bir kesiyle bebeğin doğumu anlamına gelir. Eğer sezaryen yöntemini gerektiren belirgin bir sebep yoksa doğum yapma planlarınız olması beklenmez. Fakat bazen, önemli sebeplerden ötürü kadınların sezaryen doğum yapması gerekebilir. Bu yüzden ihtiyaç olursa diye ne tür bir yöntem olduğunu bilmekte fayda vardır.

Sezaryen nasıl yapılır?

Çoğu sezaryen operasyonu bölgesel anesteziyle ya epidural ya da spinal blok kullanılarak belden aşağınızın uyuşturulmasıyla yapılır. Bebeğiniz doğarken siz ayık olursunuz ve böylece ilk fırsatta bebeğinize kavuşabilirsiniz. 

Normalde operasyonu izleyebilmeniz için göğsünüzün önüne bir ekran konur. Eğer eşiniz de olanları görmek isterse sorun olmaz, siz kendinizi rahat hissettiğiniz sürece orada olabilir.

Doktorunuz kesiği bikini çizginiz boyunca yapacaktır. Uterusunuz boyunca yapılacak bir kesikle  bebeğinizi içeriden çıkarırlar.

Bebeğinizin doğması beş dakika kadar sürse de sürecin tamamı 45-60 dakika arasındadır.

Sonrasında ne olur?

Sizin dikişleriniz atılırken eşiniz bebeğinizi tutabilir. İşlem yarım saat kadar sürer ve sonrasında emzirmeye başlayabilirsiniz. Yan yatmanız daha rahat olacaktır ama bu zor gelirse hemşirenizden yardım isteyebilirsiniz.

Sezaryenin iyileşme süresi altı hafta kadar sürer; vajinal doğumdan daha uzundur. Her şey yolunda giderse bebeğinizle birlikte 24 saat sonra eve gidebilirsiniz. Fakat çoğu kadın 2-4 gün arası hastanede kalır.

Sonraki adımlar:

Doğum planınızda şunlara yer verdiğinizden emin olun:

  • Tercih ettiğiniz doğum pozisyonu
  • Destekli doğumla ilgili, varsa, kesin görüşleriniz
  • Eğer sezaryen doğuma ihtiyaç olursa bununla ilgili tercihleriniz