Hamilelik, dünyanın en tatlı heyecanlarından biri. Ebeveyn adayları olarak paylaştığınız bu heyecanın endişeye dönüşmemesi için doğum hakkındaki genel kabuller üzerine bir kez daha düşünmeniz faydalı olabilir. Bu kabullerin başında doğumun ağrı ile eş anlamlı olduğu düşüncesi gelir. Ancak sancı olarak adlandırılan kasılmalar dalgalar gibidir. Anne adayı olarak aynı deniz gibi ilk başta bir durgunluk süreci yaşarsınız. Sonra dalga yani ağrı 30 saniyede yükselir ve doruğa ulaşır, sonunda da kaybolur. Gözlerinizi kapatın, derin bir nefes alın ve kendinizi zihinsel olarak yumuşak, yuvarlanan dalgaların üstünde yüzdüğünüz bir suda hayal edin. Bu güzel, sakinleştirici görüntü sizi rahatlatıp doğumunuzun daha hızlı ilerlemesine yardımcı olabilir.
Doğum Sancısı Belirtileri
Doğum sancısı ya da dalgaları ilk olarak kasık, karın ve belde belli aralıklarla hissedilir. Bu sancının düzenli olarak hissedilmesi önemlidir, çünkü doğum sancısını yalancı doğum sancısından ayıran en temel özellik, düzenli olarak (her 4-5 dakikada 1 ya da her 10 dakikada 3 kez) hissedilmesidir. Sancılar rahimde toparlanma ya da gevşeme şeklinde hissedilir. Doğum sancısı, duruş pozisyonu değiştirildiğinde ya da dinlenildiğinde geçmeyen şiddetli sancılardır. Bu sancılar yaklaşık 45-50 saniye ya da daha uzun sürebilir. Bu belirtiler yaşanıyorsa doğum başlamış demektir ve artık hastaneye gidilmesi gerekir.
Doğum Sancısı Nasıl Hafifler?
Her anne adayının ağrı eşiği farklı olduğu için doğum dalgalarının şiddeti de kişiden kişiye farklılık gösterir. Şiddeti ne nasıl olursa olsun doğum sancıları biraz olsun hafifletilebilir. Doğum sancısı sırasında uygulayabileceğiniz şeyleri önceden bilerek bu süreci daha rahat geçirebilirsiniz.
1- Olumlu Düşünün
Doğum sancısı hissettiğiniz anda kendinizi rahatlatmanız gerginliğe bağlı ağrı artışını önleyebilir. Bu nedenle, sancı geldiği anlarda ağrıya odaklanmak yerine dalganın pik yaptıktan sonra dineceğine ve bebeğinize kavuşacağınız ana odaklanarak rahatlamayı deneyebilirsiniz. Doğum esnasında eşiniz size “Her dalga bebeğimizi bize yaklaştırıyor” gibi olumlu cümleler telkin ederek rahatlamanıza yardımcı olabilir.
2- Nefes Egzersizleri Yapın
Hamilelik süresince yavaş ve derin nefesler almaya yönelik egzersizler yapın. Dalgaları karşılarken yavaş nefes almanız acıyı daha hafif hissetmenize yardımcı olabilir. Nefes egzersizleri hem ağrı hissini azaltır hem de bebeğinize daha çok kan gitmesini sağlar. Bebeğiniz her dalga arasında doğumu daha rahat ilerletebilmeniz için size minik molalar sunar. Ortalama her 4-5 dakikada bir yaşanan bu sancılar arasında nefes egzersizleriyle rahatlamaya çalışarak bir sonraki sancı için enerji toplayabilirsiniz.
3- Masajın gücünden faydalanın
Eşinizle birlikte doğum eğitimlerine katılarak doğum masajı tekniklerini öğrenebilirsiniz. Eşiniz bu masajları size uygulayarak sancılar sırasında rahatlamanıza yardımcı olabilir.
4- Pozisyon Değişikliğini Deneyin
Hamilelik boyunca vücut egzersizleri ve yürüyüşe zaman ayırmanız doğumunuzu kolaylaştırıcı unsurlardandır. Dalgalar esnasında da yürümek ve pozisyon değiştirmek size iyi gelebilir. Sancı geldiğinde yürümek ya da mevcut pozisyonu değiştirmek, hissedilen sancıyı hafifletebilir. Bu hareketler, rahim kasılmalarının yarattığı gerginliğin hafiflemesine yardımcı olur. Merdiven inip çıkmak, yürümek, çömelip doğrulmaya çalışmak, yattığınız yerde kalçayı sağa ve sola doğru çevirmek bile bebeğin doğum kanalına doğru hareketine yardımcı olabilir.
5- Sıcak-soğuk kompres
Vücudunuza doğrudan yapılan ısı müdahaleleri sancınızı azaltabilir. Bunun için ağrı esnasında sıcak veya soğuk kompres yapılması, uzmanlar tarafından önerilir. Çünkü ısı değişiklikleriyle kan dolaşımı artar ve sancı daha zayıf hissedilebilir. Sırtınıza yerleştirilecek bir sıcak kompres veya buz torbası ile kan dolaşımını artırarak ağrıyı daha az hissetmeyi deneyebilirsiniz.
6- Suyun Sihrini Kullanın
Sıcak suyun sancıları azaltma özelliğinden yararlanabilirsiniz. Ilık bir duş, sancılar sıklaşmadan anne adayının rahatlamasına ve gevşemesine yardımcı olabilir. Duşta su sırtınıza gelecek şekilde oturmayı deneyin.
7- Eşinize Rahat Bir Ortam Sağlayın
Bulunduğunuz ortamın rahatlığı doğum sürecinizi de etkileyebilir. Bunun için doğum sancısı sırasında bulunduğunuz mekanın atmosferi önemlidir. Yanınızda eşinizin bulunması ve size destek vermesi sancıları daha rahat geçirmenize yarayabilir. Bunun yanında doğum odasının loş olması ve hafif bir müzik de anne adayına kendini daha iyi hissettirebilir.
8- Epidural Doğum
Ağrısız doğum olarak bilinen epidural anestezi ve spinal anesteziyle bölgesel olarak uyuşturma yönteminden de yararlanabilirsiniz. Bu müdahale sonrası anne, rahim kasılmalarını minimum düzeyde hissedebilir. Epidural doğum ile ilgili daha fazla bilgi almak için “Epidural Doğum Rehberi: Epidural Nedir, Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Doğum esnasında hissedilen sancıların azaltılması için uygulanacak en uygun yönteme doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda karar verebilirsiniz.