Doğum Sonrası İçin 6 Bakım Önerisi
Doğumdan önce hormonlarınızın değişmesine paralel olarak vücudunuzda da pek çok değişim meydana gelir. Bu hamileliğin olmazsa olmaz gelişimleri arasındadır. Fakat doğumdan sonra bebeğinize kavuştuğunuzda, her geçen gün değişen vücudunuz eski haline dönecektir. Tabii bunun için yapmanız gerekenler var. Doğum sonrası bakım yöntemlerini deneyerek eski formunuza kavuşma sürecini hızlandırabilirsiniz. İşte, doğum sonrası bakım önerileri:
Cilt Çatlakları İçin Harekete Geçin
Hamilelikte hormon değişimi, kilo artışı ve derinin gerilmesi, cilt çatlaklarına ve cilt lekelerine sebep olabilir. Bu çatlaklar en fazla karın, göğüs, bel ve kalça bölgesinde görülür. Dengeli beslenmek ve vücudun nem dengesini sağlamak, vücut çatlaklarının oluşma ihtimalini azaltır. Ancak oluşan çatlakların tamamen geçmesi neredeyse imkansızdır, fakat çatlak izlerinin görünümü azaltılabilir. Leke tedavisi için genelde C vitamini destekleri ve fitik asit içeren bitkisel içerikler tercih edilir. Doktorunuzun vereceği kremler de görüntülerinin azalmasını sağlayacaktır. Beyaz hale gelen çatlaklar için lazer tedavisi de bir noktaya kadar çözüm sunabilir.
Nemlendiricileri Atlamayın
Hamilelik sırasında kanınızda artan hormon seviyeleri, vücudunuzun nem dengesini de etkiler. Bunun için yüzünüz de dahil tüm vücudunuz nemlendirilmeye ihtiyaç duyar. Cildiniz hamilelik sırasında kurumuş ve çatlamışsa yoğun nemlendiricili ve vitaminli bakım kremlerini hem yüzünüze hem de bedeninize sıkılıkla uygulayın. Her duş sonrasında ya da ellerinizi yıkadığınızda nemlendirici krem ve sabunlardan yararlanın. Eğer bu durum ileri bir seviyedeyse mutlaka bir cilt uzmanına danışın.
Sivilce Problemine Önlem Alın
Hamilelikte cilt değişimleri 8. hafta itibariyle kendini gösterebilir. Bu etki, cilt kurumasının yanında fazla yağlanma şeklinde de görülebilir. Hamilelikte sivilce problemi, artan androjen hormonu ve bakterilerin üremesiyle ortaya çıkar. Bu durum, inflamasyonu kolaylaştırarak sivilce oluşmasına zemin hazırlar. Sivilce oluşumu lohusa döneminde de sürebilir. Bunun için yüzünüzü düzenli olarak yıkayın ve size özel bir havluyla ovalamadan cildinizin nazikçe kurutun. Nemlendiricinizi yağlı ciltlere özel olarak seçin ve sivilcelerinizi sıkmayın. Sivilce tedavisinde ise doktorunuzun önereceği bir antibiyotik krem kullanabilirsiniz. Ağızdan antibiyotik almanız gerekiyorsa bunu bebeğinizin emzirilmesinin sona ermesinden sonra yapabilirsiniz.
Saç Sağlığına Dikkat Edin
Henüz dengelenmeyen hormonlarınız hamilelik sonrasında saç dökülmesi veya saç büyümesinin durmasına sebep olabilir. Hamilelik döneminde fazladan çıkan saçlar, bu durumu dengeleyebilir, fakat siz yine de önlemlerinizi almalısınız. Bunun dışında emzirme döneminde mineral ve vitamin eksikliği de saçınızın zayıflamasına neden olabilir. Kısa saç kullanmak hem ufak bir değişiklik hem de saç dökülmesine karşı pratik bir çözüm olabilir. Bu dönemde saçınızın işlem görmemesine dikkat etmelisiniz. Kozmetik ürünleri kullanmak yerine beslenmenize dikkat edebilir ve bir cilt doktoruna danışabilirsiniz.
Meme Hijyeni Önemli
Doğum sonrası bakım konusunun olmazsa olmazı göğüs bakımı ve temizliğidir. Emzirme esnasında meme zarar görebilir. Bunun için meme hijyeni önem taşır. Bebeğinizi emzirmeye başlamadan önce ellerinizi mutlaka yıkayın. Meme uçlarını kaynatılmış ve sonra ılıtılmış su ve temiz bir bezle silin. Emzirme sonrasında ise memenizi anne sütüyle silebilirsiniz. Memenin sabun ile yıkanması, meme başından salgılanan yağlı ve koruyucu doğal maddelerin kaybolmasına ve bu durum da göğüs ucunun çatlamasına neden olur. Bu nedenle temizliğinizi anne sütü ya da sabunsuz ılık su ile yapın. Mantar enfeksiyonundan uzak durmak için de göğüs uçlarınızı nemli bırakmayın. Mutlaka bir göğüs pedi kullanın ve bu pedi sık sık değiştirin.
Masaj Terapisinden Yararlanın
Doğum sonrası öneriler sadece vücut sağlığı ile ilgili değildir. Lohusa döneminde en az hamilelik döneminde olduğu kadar hassas olan anne, psikolojik bakımına da dikkat etmelidir. Hamilelik sonrası depresyon ve yorgunluk sıkça rastlanan sorunlardır. Kendinizi iyi hissetmek için hijyenik olduğuna inandığınız bir merkezde ya da kendi evinize masör çağırarak yaptıracağınız masaj hem psikolojinize hem de bedeninize iyi gelecektir.