Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Doğumda Eşinize Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Doğumda annenin yanında olmak için yapılabilecek en önemli şeylerden birisi doğum süreci hakkında bilgi sahibi olmaktır. "Doğumun başlama belirtileri nelerdir, doğum esnasında annenin yapması beklenen şeyler nelerdir ya da doğum esnasında sezaryen kararı neden verilir?" gibi doğuma dair tüm bilgileri edinerek anne adayına aktif bir şekilde destek verilebilir. Bu bilgiyi edinmenin yollarından birisi ise doğum eğitimlerine katılmaktır.

Hastane Hazırlıkları Yapın

Doğum yaklaştığı ve hastaneye gitme zamanı geldiğinde eşinizin ihtiyacı olabilecek tüm malzemeleri karşılamaya özen gösterin. Hiçbir şeyi unutmamak için de doğuma birkaç hafta kala doğum öncesi hazırlıkların kontrolünü yapabilirsiniz. Örneğin hastanede anne ve bebeğin ihtiyacı olabilecek eşyaların bulunduğu çantanın hazır olduğundan ya da doğum öncesi aranacak doktor ve dula gibi doğum destekçilerinin numaralarının telefonunuzda kayıtlı olduğundan emin olabilirsiniz.

Eşinizin İhtiyaçlarını Önce Siz Düşünün

Eşinize yardım edecek sağlık profesyonelleri bulunsa da onun rahatlamasında en etkin rolü oynayacak kişi sizsiniz. Doğum öncesi eşinizin bulunduğu odanın ışıklarını kısabilir, sevdiği müziği açabilir ve aromaterapi yağları ile masaj yapabilirsiniz. Doğum esnasında ise "Harikasın, başarmak üzereyiz" gibi pozitif ifadeler kullanarak eşinize destek verebilirsiniz.

Spontane Yardıma Hazır Olun

Doğum sancısı dalga olarak da adlandırılır. Anne adayının sancısı aynı bir dalga gibi zirveye ulaşır ve sonra düşüşe geçer. Eşinizin kasılmaları hissettiği bu anlarda masaj yaparak, doğru nefes teknikleri uygulamasına yardım ederek ya da sırtına yaslanarak ona destek olabilirsiniz. Her anne adayının beklediği fiziksel doğum desteği farklı olabilir. Kimisi masaj isterken, kimisi acıya odaklanmaya yardımcı olan vücudun bir noktasını sıkma gibi destekleri bekleyebilir. Eşinizin bu yardımlardan hangisini istediğini genellikle doğum esnasında anlayabilirsiniz. Bu sebeple spontane bir şekilde yardım etmeye hazır olun.

Doğumun Uzun Sürebileceğini Unutmayın

Doğum konusunda doğru bilinen yanlışlardan birisi doğumun bir anda başladığı ve hemen gerçekleştiğidir. Doğum başlangıcı periyodik kasılmalar ile kendisini belli edebilir. Hastaneye vardıktan sonra ise saatler süren bir doğum süreci geçirilebilir. Bu sebeple doğum yapılacak hastaneyi seçerken yakın bir yer seçme ya da doğuma yetişme ile ilgili kaygı duymanıza genellikle gerek olmaz. Kendi vücudunuzun da dinlenmiş olmasına ve tok olmanıza özen göstererek uzun sürebilen bu süreci daha rahat geçirebilir, eşinize aktif destek sağlayabilirsiniz.

Buluşmanın Tadını Çıkarın

Yenidoğan bebeğinizi çıplak teninize değdirin, onun sizin kokunuz ile tanışmasını sağlayın.Ten tene temas bebeğinizle kuracağınız güvenli bağın ilk adımıdır. Bebeğinizi annesinin kucağına verin ve bu mutlu anı eşinizle paylaşmış olmanın unutulmaz keyfini yaşayın.