Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Dördüncü Üç Aylık Dönem Nedir?

Bebeğiniz dokuz ay boyunca rahminizde sıcak, rahat ve kendini güvenli hissettiği bir ortamda büyüdü. Sürekli beslenmeye, ritmik olarak sallanmaya ve istediği zaman uyuyup uyanmaya alıştı. Doğumuyla birlikte ise alıştığı bu ortamdan çok daha farklı dünyaya gözlerini açmış oldu. Şimdi artık bebeğinizi, doğumundan sonraki bu yeni süreçte yani dördüncü üç aylık dönemde, hayata alışma deneyimleri bekliyor.

Bebeğinizle birlikte üçer ayı kapsayan ve üç ayrı dönemden oluşan bir hamilelik sürecini geride bıraktınız. Önünüzde en az hamilelik kadar önem taşıyan yeni bir üç aylık süreç daha var ki, o da bebeğinizin doğduktan hemen sonraki üç ayını kapsıyor.

Dördüncü üç aylık dönem olarak tanımlanan bu süreci, bir anlamda bebeğinizle birlikte yeni hayatınıza ‘merhaba’ dediğiniz bir dönem olarak düşünebilirsiniz. Doğumdan sonraki üç ayı yani 12 haftayı kapsayan dördüncü üç aylık dönem, ikiniz açısından yeniliklerle dolu. Bebeğiniz gözlerini açtığı dünyaya, siz ise bebeğinizin de içinde olduğu yeni bir hayata uyum sağlamaya başlıyorsunuz.

Dördüncü Üç Aylık Dönem Nasıldır?

Uzmanlara göre dördüncü üç aylık dönem, hamilelik sürecinin devamıdır. Bu süreçte bebek anne rahminin dışındaki hayata alışmaya çalışır. Bazı bebekler için bu dönemde daha çok zorlanabilir, tepkisini de bolca ağlayarak gösterebilir.

Anne karnındaki rahatlığını arayan bebeğin bakımı bu üç aylık dönemde çok önem taşır. Uzmanlar, rahim benzeri bir ortamı hissettirecek her şeyin bebeğin kendini güvende hissetmesine yardımcı olacağını, bu nedenle de bebek bakımının anne rahmindeki güven ve rahatlığı verecek şekilde yapılması gerektiğini belirtir.

Peki dördüncü üç aylık dönemdeki bebeğin bakımı nasıl olmalıdır? İşte size dördüncü üç aylık dönemde beslenme, uyku, banyo konularında dikkat etmeniz gerekenlerle ilgili önemli tüyolar;

Bebeğiniz karnınızda iken plasenta ve kordon aracılığı ile sizden ihtiyacı olan bütün mineral ve vitaminleri istediği zaman aldı, yani anne karnındayken hiç aç kalmadı. Her istediğinde karnını doyurmaya alışık olan bebeğiniz için dördüncü üç aylık dönemde beslenme düzenini yine aynı düşünceyle devam ettirmelisiniz.

Dördüncü Üç Aylık Dönemde Beslenme

Dünyaya bağışıklık sistemi zayıf olarak gelen bebeğiniz için en iyi besin şüphesiz anne sütünüz. Dünya Sağlık Örgütü ve T.C. Sağlık Bakanlığı’nın de önerdiği gibi bebeğinizin doğduktan hemen sonra sütünüzle buluşması bu yüzden oldukça önemli. Bebeğinize ilk 6 ay sadece anne sütü vermelisiniz. Doğumla birlikte başlayacağınız emzirme sürecinde, bir emzirme düzeni oluşturarak bebeğinizin beslenmesini ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayabilirsiniz.

Dördüncü üç aylık dönemde bebeğinizi her istediği zaman emzirip besleyebilirsiniz. Doğduktan sonraki ilk günlerde bebeğinizin hem midesinin küçük olması hem de emerken yorulması nedeniyle göğsünüzde uzun süre kalmak isteyebilir. Anne sütünüzün artmasını ve bebeğinizin yeterince beslenmesini sağlamak için bebeğinizi her istediğinde emzirebilir ve onunla sürekli ten temasında olabilirsiniz.

Dördüncü üç aylık dönemde beslenme sıklığının gündüz bir saatin altında, üç saatin üzerinde olmamasına özen göstermelisiniz. Gece ise beslenme süresindeki aralık dört saate çıkabilir. Aynı zamanda bebeğinize bir emzirme rutini oluşturmanız gerekebilir. Bunun için de bebeğinizi uyandırarak besleyebilirsiniz. 

Bebeğinizin ilk üç ay boyunca artması beklenen kilo miktarı her ay için ortalama 500-600 gramdır. Eğer herhangi bir nedenle emziremiyorsanız ya da sütünüz yeterli değilse, doktorunuza danışmalısınız. Bebeğinizin büyürken kilo alımının yeterli olup olmadığını merak ediyorsanız, büyüme takip tablosunu kullanabilir, bebeğinizin gelişimini çocuk doktorunuzla birlikte düzenli olarak takip edebilirsiniz.

Dördüncü Üç Aylık Dönemde Uyku

Dördüncü üç aylık dönemde bebeğinizin ana rahmindeki ortamını üç ay daha yeniden yaratmaya çalışarak, dünyaya uyum sağlamasına yardımcı olabilirsiniz.  Bu uyum sürecinde bebeğinizin uyku düzenini de bu düşünceyle oluşturabilirsiniz.

Bebeğiniz anne karnında gününün büyük bir kısmını uyuyarak geçirdi. Özellikle hamileliğinizin 7. ayından sonra 24 saatin %80-90'ında uyudu. Bu nedenle dünyaya gözlerini açtığı ilk ayda da gününün büyük kısmını uyuyarak geçirmek istemesi gayet normal.

Gece gündüz döngüsüne uyum sağlayamadığı için yenidoğan bebeğinizin uyku saatleri henüz düzensiz olabilir. 24 saat içinde 18 ila 20 saat uyuyabilir, günde 4-6 saatini ise uyanık geçirebilir.

İlerleyen aylarda bebeğinizin uyanık kaldığı süre biraz daha artar. Üç aylık olduğunda uyku düzeni yavaş yavaş oturabilir ve 24 saatte 14 ila 16 saat uyuyabilir. Üç aylık bebeğinize artık uyku rutini oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bebek uyku rutini oluşturmak için banyo, masaj, emzirme, gaz çıkarma, ninni ya da şarkı söyleme gibi aktiviteleri her gün aynı saat ve düzende yapabilirsiniz.

Dördüncü Üç Aylık Dönemde Kundaklama  

Anne karnında bebeğiniz sıkışık bir ortamdaydı ve bu durum ona güven veriyordu. Dördüncü üç aylık dönemde de bu hissi bebeğinize sağlayabilmek oldukça önemli.  Bunun yollarından biri de bebeğinizi yarım kundaklamak olabilir.

Bebeğiniz yeni doğan döneminde birçok sebepten dolayı uykuya dalmakta güçlük çekebilir. Uykusundan Moro refleksi nedeniyle sıçrayabilir. Uykuya dalmasını kolaylaştırmada yarım kundak yapmak size yardımcı olabilir. Kundaklamanın rahimdeki kısıtlı alanı yeniden oluşturmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. Yarım kundaklanan bebeğiniz anne karnındaki sıkışıklık hissinin bir benzerini yaşaması nedeniyle kendini güvende hisseder. Yarım kundak yaparak bebeğinizin rahatlamasına ve böylece rahat uykuya geçmesine destek olabilirsiniz. 

Dördüncü Üç Aylık Dönemde Banyo

Anne karnında sıcak bir ortamda olan ve tüm yaşamsal ihtiyaçları anne tarafından karşılanan bebekler, doğumla birlikte dış dünyaya uyum sürecine girerler. Banyo, dördüncü üç aylık dönemde onların rahatlamasını sağlayan aktivitelerden biridir.

Bebeğiniz anne karnında suyun içindeydi, buna alışık olması suyu sevmesini ve rahatlamasını sağlayabilir. Oda sıcaklığının 22-24 derece, suyun sıcaklığının ise 36-37 derece olmasına özen göstererek, temizlik ve bakım ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra bebeğinizin rahatlayıp sakinleşmesini sağlayan bir banyo rutini oluşturabilirsiniz.

Bebeğinize güvenli ve keyifli banyo ortamı oluşturmanın detaylarını öğrenmek için Yenidoğan Banyosu Nasıl Yaptırılır?  ve Bebek Banyosunun Püf Noktaları başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz.

 

Kaynaklar