Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Ek Gıda Döneminde Emzirme

Bebeğinizi 2 yaşına kadar anne sütü, yokluğunda ya da yetersizliğinde doktorunuzun önerisiyle devam sütü ile besleyebilirsiniz. Ek gıdalar 6. Aydan sonra anne sütüne ek olarak verilir. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeğiniz, bu süre boyunca ihtiyacı olan tüm vitamin, mineral, demir ihtiyacını sütünüzden karşıladı. 6. Aydan sonra da 2 yaşına kadar karşılamaya devam edecek. 6.aydan sonra, artık beslenmesini destekleyen gıdalara geçiş yapmaya başladınız. Peki ek gıdalara geçiş, emzirme alışkanlığını nasıl etkiledi?

Ek gıda dönemine geçiş süresince bebeklerinizin davranışları ve beslenmeleri ile ilgili daha fazla öneri ve bilgi için 6-12 ay bebek kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Bebeğin ek gıdalara geçiş yapması, anne sütüne olan ilginin azalması gerektiği anlamına gelmiyor. Bebeklerin ilk aylarda sadece anne sütünden aldığı vitamin ve mineralleri artık ek gıdalar desteklese de anne sütü hala önemini koruyor. Çünkü ilk 6 ayda olduğu gibi anne sütü bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini destekliyor. Anne sütü, gastrointestinal enfeksiyonlar, diyabet, solunum yolu enfeksiyonları, astım ve obezite gibi ileri yaşlarda görülecek riskleri azalttığı gibi güncel enfeksiyonları da vücuttan uzak tutuyor. Tüm bunlar çocuğun beslenmesinde 2 yaşına kadar emzirmenin başrol üstlendiğini, ek gıdaların ise destekleyici olduğunu gösteriyor. 

Ek gıdaya geçişte bebeğinizin kaka rengi ve yoğunluğu da değişkenlik gösterebilir. Bebeklerde kaka rengi ve yoğunluğu bize birçok şey anlatır. Bebek kaka rengi yeşil, sarı, kahverengi, kırmızı ya da siyah gibi çeşitli renklerde olabilir. Bazı renkteki kakalar son derece normalken, bazı renkteki kakalar doktora danışılması gereken durumların habercisi olabilir. Kaka yoğunluğu bebeklerde kabızlık ya da ishal gibi durumların ipuçlarını verebilir. “Kaka Takibi Aracı”nı bebeğinizin kakasını gözlemlemenize yardımcı olması için uzmanlarla birlikte tasarladık. Bebeğinizin kaka fotoğrafını yükleyerek saniyeler içinde testi tamamlayabilir, bu sayede bebeğinizin gelişimiyle ilgili dikkat etmeniz gereken işaretleri fark edebilirsiniz. Sonuçlarınıza göre gereken durumlarda doktora danışabilirsiniz. Teste başlamak için tıklayınız.

 6 aydan Sonra Bebeğin Anne Sütüne İhtiyacı

Ek gıdalara geçen bebeğin anne sütüne olan ihtiyacı azalmıyor. Tamamlayıcı besinlerin besin değerleri anne sütüne göre daha düşük. 6-8 ay arası bebeğin günlük besin ihtiyacının en az %70'ini anne sütü karşılamalıdır. 9-12 ay arası bebeklerde bu oran % 50 anne sütü, % 50 katı gıda olmalı. 1-2 yaş döneminde ise bebeğin günlük besin ihtiyacının %40'ını anne sütü oluşturmalı. 

Ek Gıda Döneminde Beslenme Programı

Ek gıdaların çok fazla verilmesi ve bu yöntemle bebeğin beslenmesi, alınan anne sütü miktarını azaltacaktır. 2 yaşına kadar bebeğin ana beslenme maddesi olan anne sütünün etkinliğinin azalmaması için tamamlayıcı besinlerin veriliş miktarı ve sıklığı düzenlenmelidir. Fazla miktarda ek besin, bebeğin gerektiğinden fazla kilo almasına ve gerekli vitaminlerden tam olarak yararlanamamasına neden olacaktır. Bu nedenle, 6-8 aylık bebekte 2 öğün, 9-11 aylık bebekte 3 öğün, tamamlayıcı besin yeterli gelecektir. Kalan öğünler anne sütü olmalıdır.  12−24 aylık bebekte gerekirse 4 öğüne, 1 öğün daha eklenebilir. Bebeğiniz büyüdükçe emzirme sıklığı düşecektir. Fakat bunun nedeni bebeğinizin çok fazla ek besin almasıyla oluşan doygunluk hissi olmamalıdır. 

Tamamlayıcı Besinlerde İlk Adım

  •  Bebekler için en üstün besin anne sütüdür. Ek gıdaya başlansa da temel besin anne sütü olmalıdır  Bebeklerde 6-8 ay ek gıdaya başlama dönemi olarak belirlenir. İlk 6 ay anne sütü ile beslenen bebeğin demir ihtiyacını desteklemek gerekir. Pirinç, tahıl, yulaf ilk adımda hem bu ihtiyacı karşılamak hem de bebeğinize kolay yemek yeme alışkanlığı kazandırmak için doğru bir seçim olacaktır. Aptamil Sütlü Pirinçli, ek gıdalara geçtiğiniz dönemde değerlendirebileceğiniz bir alternatiftir.

Özellikle tahıl ağırlıklı beslenme, alerjik reaksiyon olasılığını azaltacaktır. Bebeğiniz yemeklerine alışana kadar, hazırladığınız bu yemeklere anne sütü ya da doktorunuz önerdiyse devam sütü karıştırabilirsiniz.

Kırmızı et, yumurta, kuru baklagiller bebeğinizin demir ihtiyacını karşılayacak besinlerdir. İlk denemelerden sonra bebeğinizi az miktarlarda yeni tatlarla tanıştırabilirsiniz. Elma, armut, şeftali, muz püreleri (ya da taze sıkılmış suları), haşlanmış havuç, pirinç lapası, bezelye ve patates gibi sebzeler onun yemek tercihini geliştirir. Brokoli, balkabağı ve enginar diğer sebze tavsiyeleri arasında bulunur. Çorbaların içine kırmızı et ve çeşitli sebzeler katmak, balık ve yumurta sarısı da bebeğin ilk beslenme tecrübelerinde yararlı olacaktır.

1 Yaş Sonrası Ek Gıdalar

1 yaş ve sonrasında, bebeğiniz her istediğinde onu emzirmeye devam etmelisiniz. Çünkü büyüme çağındaki bebek ve çocukların günde 500 ml yani 2 bardak anne sütü tüketmesi gerekir.

Bu dönemde vereceğiniz ek gıdaları daha da çeşitlendirebilirsiniz. Bebeğiniz bu dönemde çiğneme yeteneği kazanacak ve sindirme işlemini daha rahat yapacaktır. Kıymalı sebze yemekleri, pirinç, bulgur ve kuru baklagillerle hazırlanmış yemekler, omlet ve menemenler, yoğurtlu yemekler, makarna ve balık bu dönemde bir hayli önem kazanır.

Ek Besin Döneminde Hangi Yiyeceklerden Uzak Durulmalı?

  • Botulismustan korunmak için 12 aydan önce bebeğe bal verilmemelidir.
  • Fazla tuzlu, baharatlı, yağlı ve şekerli yemeklerden uzak durulmalıdır.
  • Çilek, kivi, fıstık ezmesi gibi alerjik reaksiyonlara müsait besinler 1 yaşından sonra tüketilmelidir.
  • Balık, fiziksel ve zihinsel gelişim için önemlidir fakat bu besin de doktor farklı bir dönemde önermiyor ve bebeğin de bu besine alerjisi yoksa 8 ay ve sonraki dönemler için geçerlidir.
  • Patlıcan, yumurta beyazı, kakao, konserve, sakatat ve şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır.
  • Anne sütü bebeğiniz için en iyisidir.

Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktorunuza danışınız.