Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Ek Gıdayı Reddeden Bebekler İçin Çözümler

Bebeğiniz bir yaşına gelene kadar onunla birçok ek gıdaya alıştırma denemesi yaptınız. Ek gıdaya geçişte parmak yiyecek, püre ya da tahıllı ek gıda gibi lezzetler hazırlayarak bebeğinizi yeni beslenme düzenine alıştırdınız. Ancak bebeğiniz bir yaşını doldurduğunda, özenle hazırladığınız yemekleri kaşıkla yere atmaya ya da kasesini itmeye mi başladı?

 

Ek gıda reddi, bir yaşını geçen çoğu bebekte görülebilen bir durumdur. Bebeklerin ek gıdayı reddetmesi karşısında birkaç küçük değişiklik yapılarak yeniden katı gıda yemesini sağlayabilirsiniz. İşte, 12-24 aylık bebeği ek gıdaya alıştırma adına yapılabilecekler:

 

Bebeğime Yemeği Nasıl Sevdirebilirim?

Bebeğiniz bir yaşını doldurdu ve hiç beklemediğiniz şekilde ek gıdayı reddetmeye mi başladı? Yalnız değilsiniz! Çoğu ebeveyn aynı durumla karşılaşabiliyor. 12. aydan sonra katı gıdayı reddeden bebeklere yeniden beslenme düzeni oluşturmak için şu adımları takip etmeniz yeterli:

 

  • Becerilerini Geliştirmesine Destek Olun

 

Bebeğiniz ağız hareketlerini iyi kontrol ettiği zaman katı gıdaları daha kolay yiyebilir. Bunu desteklemek için bebeğinizin dişlerini ve dilini yumuşak hareketlerle fırçalayabilirsiniz. Bebeğiniz de dili hareket ettikçe ağız içi hareket koordinasyonu sağlamayı öğrenebilir. Bir yaşını geçen bebeğinize diş fırçası almanın püf noktalarını öğrenmek için “Bebeğinize Diş Fırçası Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Nokta” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

  • Diş Çıkarma Dönemine Özel Yiyecek Hazırlayın

 

Bebeğiniz yaklaşık iki buçuk yaşına gelene kadar diş çıkarmaya devam edebilir. Diş çıkardığı dönemlerde de diş etleri hassas olur ve hassas diş etleri ile yemek çiğnemek istemeyebilir. Diş çıkarma huzursuzluğunun yaşandığı bu dönemde bebeğinize daha kolay öğütebileceği ek gıdalar hazırlayabilirsiniz. Bebeğiniz ek gıdayı kaşıkla yemeği reddedebilir. Böyle bir durumda bebeğinizi biberon ya da sulukla besleyebilirsiniz.

 

Aptamil çocuk devam sütleri, ek gıdaya kattıkları yumuşak kıvam sayesinde bebeklerin bu dönemde daha rahat yemek yemelerine yardımcı olabilir. Bebeğinizin reddedemeyeceği bir ek gıda öğünü için “Yulaflı Sade Kahvaltı” tarifimize göz atabilirsiniz.

 

  • Kendi Kendine Yemesine İzin Verin

 

Bir yaşındaki bebeğiniz artık birçok şeyi kendi başına yapmak isteyebilir. Yemek yedirmenizi istemediği zaman ısrar etmemeye özen gösterebilirsiniz. Mama kasesini bebeğinizin önüne koyun ve ilginizi başka bir yere yöneltin.

 

Bebeğiniz kendi başına bir şeyler başarma çabası ile parmaklarıyla ya da kaşıkla ek gıdayı yiyebilir. Bebeğiniz kendi kendine öğününü yerken sizin gözetiminizde olmasına dikkat etmeyi unutmayın.

 

  • Rutinlerin Dışına Çıkmayın

 

Anne babalar kimi zaman “Bebeğim ek gıdayı reddediyor, ara öğünlerde atıştırmalık vererek karnının doymasını sağlayabilirim.” şeklinde düşünebilir. Ancak bebeğiniz bir öğünde yemese bile onu telafi etmek için bebek kurabiyesi gibi ek yiyecekler vermemenizde fayda vardır.

 

Bir yaşına giren bebeğiniz günde 3 ana öğün, 2 de ara öğün yiyebilir. Eğer bu öğünler arasında atıştırmalık verirseniz sonrasında acıkmayacağı için ek gıdayı reddedebilir. Bebeğinizin özellikle akşam aç yatmasından endişe ediyorsanız ona alışık olduğu bir lezzeti sunabilirsiniz. Çocuk devam sütü ile hazırladığınız bir muhallebi yedirerek bebeğinizin gece deliksiz uyumasına yardımcı olabilirsiniz.

Kaynaklar