Bebek sahibi olan ebeveynler bebeklerinin gelişimi ile ilgili her aşamayı, özellikle de ilkleri heyecanla beklerler. “İlk ne zaman anne-baba diyecek, ne zaman tam olarak konuşmaya başlayacak, ne zaman emekleyecek ya da ne zaman yürüyecek“ gibi birçok konuda sabırsız bir bekleyiş içerisinde olurlar.
Peki, bebeğinizin emeklemeye ve yürümeye ne zaman başlaması gerekir? Emekleme ve yürüme aşamalarında ona nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Bebekler emeklemeye ne zaman başlar?
- Her bebeğin farklı emekleme stili vardır. Yere yüzüstü koyulan bebek ileri geri hareket etmek için kendine uygun bir yöntem geliştirir.
- Bebekler oturmayı öğrendikten sonra emekleme aşamasına geçerler. Yani 6-7. aydan itibaren emeklemeye başlayabilirler. Yine bu süre bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Bazı bebekler hiç emeklemeden de yürüyebilir.
- Emeklemeyi öğrenmeye başladıkları ilk dönemde ileri geri hareketlerle dengede durmaya çalışırlar. Çok çabuk bir şekilde bu aşamayı da geçerek etrafı keşfe çıkarlar.
Bebeğinizi emeklemeye alıştırma aşamaları
- Bebeğiniz oturmaya başladıktan sonra yavaş yavaş emekleme alıştırmalarına başlayabilirsiniz.
- Bebeğinizi yüzükoyun yatırın ama gözünüz üstünde olsun. Bu pozisyonda durmaya çalışmak kaslarının güçlenmesine yarayacaktır.
- Onunla oyun oynarken bile alıştırma yapabilirsiniz. Oyuna başlamadan önce hareketini kısıtlamayacak bir alan açın.
- Emeklemeyi sevdirecek yaratıcı oyunlar oynayın. Sevdiği oyuncakları etrafınıza koyun ve bebeğinizin onları uzanarak almasını sağlayın.
- Sevdiği oyuncağı elinizde sallayarak size doğru emeklemeye teşvik edebilirsiniz.
- Emekleme alıştırmalarında kat ettiği her aşamada ona gülümseyin, göz teması kurun ve konuşun.
- Emekleme pozisyonunda nasıl rahat edeceğini kendisi deneyimleyerek öğrenecektir ancak bu aşamada ona siz de yardımcı olabilirsiniz.
- Emeklemesi için belirlediğiniz hedefler onu çok zorlamayacak hedefler olsun. Sevdiği oyuncağı almak için odanın bir ucundan diğer ucuna gitmesi gerekmesin.
- Emeklemeye yardımcı olacak eğlenceli emekleme halıları bu konuda çok işinize yarayabilir.
- Bebeğiniz engelleri aştıkça güçlenecek, görsel ve hareket yeteneklerini geliştirecektir.
- Emekleme evresi biraz zaman alabilir. Emeklemeyi öğrenen bebek genelde hemen yürümeye geçemez.
- Yürümeye hazır olmayan bebeğinizi yürümek için zorlayıp cesaretini kırmayın.
Adım adım yürüme aşamaları
- Yürüme çalışmaları sırasında etrafta bebeğinize zarar verebilecek eşyaları ortadan kaldırın.
- Genel olarak bebekler 1,5 yaşından sonra yürümeye başlarlar ancak bu durum da bebekten bebeğe değişiklik gösterir.
- Bebeğiniz birkaç saniye kadar da olsa dengede durmayı başarabiliyorsa yürüme alıştırmalarına başlayabilirsiniz.
- Emekleme döneminden sonra bebek sırasıyla sıralama ve yürüme aşamasına geçer. Kendini yeterince güçlü hissettiğinde ayağa kalkar.
- Ayağa kalkabildiği ilk zamanlarda biraz tedirgin olması normaldir. Etrafına tutunup destek alarak güven kazanır.
- Tutunarak ellerini ve ayaklarını yavaşça hareket ettirerek yürümeye başlar.
- Bir sonraki aşamada tutunduğu bir nesneden diğer bir nesneye geçebilir. Bu sayede ayaklarını kısa süreli bile olsa dengede kalmayı başarabilir.
- Bu dönemde desteksiz olarak ayakta dengede durma egzersizleri yapabilirsiniz. Bu egzersizleri yapmanız onun ilk adımlarını atmaya başladığında sık düşmesini engelleyecektir.
- Tutunduğu nesneyi bırakıp desteksiz yürümesi için tıpkı emekleme aşamalarında olduğu gibi ona ulaşabileceği hedefler koyun.
- Ne kadar çok alıştırma yaparsanız bebeğiniz yürümeye o kadar çabuk alışacaktır.
- Koltuğun bitiminden 1 metre uzağında elinizde sevdiği bir nesneyi tutun ve alması için onu çağırın. Tutunarak koltuğun sonuna kadar gelip dengesini sağlamaya çalışarak size doğru gelecektir.
- Bu alıştırmaları tekrarladıkça kendine güveni ve denge yeteneği iyice artacak ve yürümeyi öğrenecektir.
- Dengede kalma denemelerinden sonra başarılı olduğunu ve iyi bir şey yaptığını anlaması için ona sarılın ve sevgi gösterin.
- Yürüme denemelerinde düşüyorsa hemen vazgeçmeyin. Onu sürekli teşvik edin ve düştüğünde kaldırıp tekrar denemesini sağlayın.
- Birçok uzman yürüteç kullanan bebeklerin yürümesinin geciktiğini savunuyor. Ayrıca kaza riski de yüksek olduğu için bu dönemde yürüteç kullanımından uzak durun.