Emzirme döneminde olan çoğu anne, Ramazan ayında oruç tutup tutmama konusunda tereddütte kalır. Oruç ibadetini yerine getirmek isteyen anneler, “Emziren anneler oruç tutabilir mi?”, “Bebek emzirmek orucu bozar mı?”, "Emzirirken oruç tutarsam sütüm azalır mı?" gibi birçok soruya cevap arar.
Ramazanda oruç tutmamak için geçerli sebeplerden birinin çocuk emzirmek olduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamasına göre, emziren veya hamile olan kadınlar, kendilerine ve bebeklerine bir zarar gelmesinden korkmaları ya da doktorlarının yönlendirmesi hâlinde oruç tutmayabilir. Emziren annelerin oruç tutmaması halinde bu oruçları şartların elverişli olduğu başka zamanlarda tutabileceğini açıklayan Diyanet İşleri Başkanlığı, emzirirken oruç tutmak isteyen kadınların ise bu konuda alanında uzman bir hekime danışmalarını tavsiye eder. Özetle emziren anneler için oruç tutmak veya tutmamak emziren annenin doktoruyla birlikte alacağı karara bağlıdır.
Bebek emzirmek orucu bozar mı?
Ramazan ayında bebeğini emziren çoğu anne “Bebek emzirirken oruç tutulabilir mi?”, “Emzirirken oruç tutmam bebeğimi nasıl etkiler?” soruları kadar emzirmenin orucu bozup bozmadığı konusunda da bilgi sahibi olmak ister. Bebek emzirmek orucu bozmaz. Bebek emziren anneler doktorlarına danışıp oruç tutabilirler.
Ancak bebek emziren anneler; oruç tutamadıkları durumda şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza edebilir, uygun farklı bir zamanda oruç tutabilirler.
Emziren anne oruç tutarsa sütü etkilenir mi?
Açlık, susuzluk, yorgunluk ve uykusuzluk gibi nedenler, emzirirken oruç tutan annenin süt miktarını etkileyebilir. Özellikle vücudun uzun saatler susuz kalması, süt üretimini etkileyerek süt miktarında azalmaya yol açabilir.
Sütün miktarı kadar içeriği ve zenginliği de önem taşır. Emziren annenin oruç tutması halinde, sütün içeriğinde farklılık oluşabilir. Bu nedenle süt içeriğinin etkilenmemesi için doktorunuz ile beslenme programı oluşturmanızı öneririz.
Emziren anneler oruç tutarken nasıl beslenmeli?
Emzirirken oruç tutmak isteyen anne, beslenmesinde vitamin ve mineral kaynaklarının bulunmasına özen göstermelidir. Emzirme anneye susuzluk hissi verebilir. Bu nedenle anneler iftardan sahura kadar bol bol, günlük ihtiyacını karşılayacak miktarda su tüketmelidir.
Vitamin ve sıvı takviyesi için; emziren annelerin artan sıvı ihtiyacını karşılamaya destek olup anne sütünün artmasına yardımcı olan 6 Vitaminli Lactamil Karışık Bitki Çayı ve Lactamil Sütlü İçecek’i deneyebilirsiniz.
Mutlaka sahura kalkmalı ve kahvaltılık türünde çok ağır olmayan tok tutucu besinler tüketmelidir.
Özetle emziren anneler oruç tutarken kendisinin ve bebeğinin sağlığını göz önüne alarak beslenmesine daha çok dikkat etmeli, bebeğinin beslenme rutinini her zamanki süreç ile aynı olacak şekilde devam ettirmelidir.
Emziren anne oruç tuttuğu taktirde sağlığını yakından takip etmeli; sarı ve kokulu idrar gözlemlediği, baş dönmesi hissettiği veya yorgunluk yaşadığı zaman doktora mutlaka başvurması gerekmektedir.