Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Emziren Annelere Beslenme Önerileri

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz ilk gün ile başlayan macera bebeğinizin ilk 1000 günü boyunca devam ediyor. Bu önemli süreçte bebeğin büyümesi ve gelişmesi için annenin doğru ve sağlıklı beslenmesi  oldukça önemli. Gebelik döneminde bir çok anne kendi beslenmesini önemsemeyerek  kilo alma özgürlüğü olduğunu düşünmektedir.

“Zaten hamileyim, istediğimi yiyip içebilirim” düşüncesi sizin ve bebeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Aşırı miktarda tatlı, hamur işi, kızartma gibi ağır gıdalar ani kilo artışı ile  bebeğinizin de sağlıksız gelişmesine neden olabilir. 9 aylık bu süreci tamamladığınızda bebeğinizi kucağınıza aldığınız ilk an ona sevginiz kadar değerli olan besin yani  “anne sütü” ile beslemelisiniz. Emziren Annelere Beslenme Önerileri konusunda önerilerimiz sizlerle!

İlk 6 Ay Anne Sütü İçin

Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmeyi öneriyor. Doğum anıyla başlayan emzirme süreci 6.aydan itibaren ek besin ilavesiyle 2 yaşına kadar sürdürülmelidir. Anne sütü bebeğinizi bağışıklık sistemini güçlendirir ve sindirim sistemi, solunum yolları ve alerjiye karşı olduğu gibi ,gelecekte onu obeziteden, insülin direncinden korur, zeka gelişimini destekler. Yapılan Araştırmalara1,2,3  göre anne sütü ile beslenen bebeklerin bağışıklığı %40, zeka gelişimi %30 artıyor..

Ülkemizde 2013 verilerine göre her 10 anneden 1’i bebeğini emziriyor. Bu oran oldukça düşük olmakla birlikte annelerin bu konudaki bilinci ve bilgisi önem kazanıyor.” Emzirmek istiyorum fakat sütüm yeterli değil” , “Emzirdiğimde çocuğum  büyümüyor ve gelişmiyor,sütüm onu beslemiyor “ diyor iseniz burada annenin kendi beslenmesi ön plana çıkıyor.

Anne sütünün temel kaynağı “anne” olduğuna göre annenin dengeli ve sağlıklı beslenmesi, bebeği kendisi ile emzirme dönemi için oldukça önemlidir. Emziren annenin enerji,vitamin,mineral ve protein  ihtiyaçları normal bir kadına göre daha yüksektir. Çinko, iyot, folik asit ve vitamin B1, B2, B6, B12 ve Vitamin C gereksinimi emziren annelerde daha fazladır.

 

Hamile olmayan bir kadın ile emziren kadın arasındaki besin öğeleri gereksinim tablosuna bakabilirsiniz.

Eşsiz bir içeriğe sahip anne  sütünün içeriğindeki  A vitamini, B1, B2, B12, C, D, iyot ve omega değerleri doğrudan annenin beslenmesi ile ilişkilidir. Uygun bir diyetle vitamin ve mineral bakımından zengin beslenen annelerin bebekleri daha iyi kilo alır. Annenin besinlerden aldığı pek çok vitamin ve mineral anne sütüne geçer ve bebeğin gelişiminde önemli rol oynar.

Peki Türkiye’de durum nasıl? Ülkemizde anneler genellikle bilinçsiz şekilde sütüm daha fazla olsun diye tatlılar, şekerli besinler, hamur işleri, kızartmalar ve aşırı siyah çay gibi yoğun enerjili ve besleyiciliği olmayan gıdaları bu dönemde fazlaca tüketmektedir. 2013 TNS araştırmasına göre anneler günlük enerji ve besin ihtiyacının %40’ını karşılıyor ve asıl ihtiyacı olan besinleri eksik alıyor. Hamilelik döneminde kullanılan vitamin ve mineral desteklerine verdikleri önem emzirme döneminde  azalıyor. Özellikle kalsiyum ve demir eksikliği görülebiliyor.

Emzirme  döneminde yeterli ve dengeli bir beslenme için; günde 2 veya 3  su bardağı kadar süt ve yoğurt, 2 kibrit kutusu kadar beyaz peynir, et, tavuk, balık gibi hayvansal protein kaynaklarından150 gr kadar, günde 1 adet yumurta ve 1 porsiyon bakliyat, tahıl grubu, 4-5 dilim tam tahıllı ekmek, günde toplam 5 porsiyon sebze ve meyve ile vitamin ve mineral ihtiyaçları karşılanabilir. Ayrıca bunlara ek olarak emziren annelere özel vitamin ve mineral içeriği yüksek sütlü karışımlar gerekli vitamin, mineral ve protein desteği sağlamak için kullanılabilir.

 

 

Kaynaklar:

1.Gustaffson PA, et al. Acta Paediatr 2004;93:1280-7.

2. Selimoğlu A. Bebek Beslenmesi Rehberi 2014.

3. Fonseca MJ, et al. J Investig Allergol Clin Immunol 2010;20(4):352-63.

4-American Dietetic Association Guidelines