Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlıklı bir gelişim için bebekleri ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemeyi önerir. 6. aydan en az 2 yaşına kadar da bebeklere tamamlayıcı gıda desteği ile birlikte anne sütü verilmesini tavsiye eder. Ancak anne ya da bebek kaynaklı bazı sağlık sorunları nedeniyle yeterli emzirme mümkün olmayabilir. Anne sütü eksikliği ya da yokluğu gibi durumlarda gelişimlerini sürdürebilmeleri için doktora danışarak bebeklere beslenme desteği verilmesi gerekebilir.
Ebeveynler; sağılmış anne sütü, devam sütü gibi beslenme desteklerini kimi zaman biberon, fincan ya da kaşıkla verirler. Aslında bebeğin olumlu beslenme alışkanlıkları geliştirmesine ve anne ile bağ kurmasına yardımcı olan başka bir yöntem vardır: Emzirme destek sistemi (EDS).
Emzirme Destek Sistemi Nasıl Kullanılır?
Emzirme destek sisteminin ana parçalarından olan beslenme sondası; bir tarafı sütün bulunduğu hazne, diğer tarafı ise bebeğin ağzına giren bölümdür. Beslenme sondasının kalınlığı, bebeğin bulunduğu aya göre seçilmelidir. Her bebeğin kendi gelişimine göre karar verilmesi gerekmekle birlikte aylara göre beslenme sondası numaraları ve renkleri şöyledir:
-
1 aylık bebekler için 4 numara (kırmızı)
-
1-2 aylık bebekler için 5 numara (gri)
-
2-3 aylık bebekler için 6 numara (açık yeşil)
-
3-4 aylık bebekler için 8 numara (mavi)
-
4-5 aylık bebekler için 10 numara (siyah)
-
5-6 aylık bebekler için 12 numara (beyaz)
Emzirme destek sistemi, beslenme takviyesi verilmesi gereken bir bebeğin hem memeden emip hem de ihtiyaç duyduğu gıdaları almasına yardımcı olan bir araçtır. Bu emzirmeyi destekleyici sistemde; bir tüpün ucu, meme başına sabitlenerek memeyi kavrayan bebeğin ağzına doğru sokulur. Tüpün ucu, bebeğin ağzına memenin ucu kadar yerleştirilmelidir. Tüpün diğer ucunda ise sağılmış anne sütünün bulunduğu biberon benzeri bir hazne bulunur.
Her iki durumda da bebek memeyi emerken aynı zamanda sağılmış anne sütü de içer. Tüpten gelen anne sütünün çok hızlı ya da yavaş akmamasına dikkat edebilirsiniz. Çok hızlı aktığı zaman bebek buna alışırsa sadece memeden emeceği zaman bu akışı bekleyebilir. Çok yavaş aktığı zaman ise emerken çabuk yorulan prematüre bebekler için zorlayıcı olabilir. Normal bir akışa ortalama iki üç emmede bir bebeğin tüpten sütü çekmesi gerekir.
Anne sütü eksikliği ya da yokluğunda ise doktora danışarak içeriğinde prebiyotik bileşenler bulunan çocuk devam sütü ile beslenerek bebeklerin gelişimi desteklenebilir.
Emzirme Destek Sistemi Hangi Durumlarda Kullanılır?
Emzirmenin yeterli ya da mümkün olmadığı aşağıdaki durumlarda emzirme destek sistemi kullanılarak bebeklerin yeterli besin alması sağlanabilir:
-
Meme cerrahisi sonrası emzirmede sorun yaşandığında,
-
Yarık damaklı ya da dudaklı bebeklerde karşılaşılabilen emme sorunlarında,
-
Prematüre doğan bebeklerde beslenme güçlüklerinde,
-
Emerken erken yorulan ya da uyuyakalan bebeklerin desteklenmesinde,
-
Kilo alımı yetersiz olan bebeklere beslenme desteği vermede,
-
Meme reddi durumunda bebeğin memede daha uzun süre durmasını sağlamada,
-
Evlat edinme durumunda emzirme ile bağ kurma isteği duyan annelerde,
-
Bebeğini devam sütüyle beslerken bir yandan da ten teması kurmak isteyen ve bebeğini emzirme denemeleri yapmak isteyen annelerde tercih edilebilir.
Ayrıca annenin bebeğin yanında olmadığı durumlarda ise bebeğin bakımını gerçekleştiren kişi, EDS’yi parmağına bağlayarak bebeğin beslenmesine yardımcı olabilir. Parmakta EDS denilen bu uygulama, baba ile bebeğin bağ kurması için de değerlendirilebilir.
Faydaları Nelerdir?
Emzirme destek sistemi, bebeğin sağılmış anne sütü alabilmesini sağlar. Bir taraftan da anne sütü eksikliği durumunda bebeğin anne sütüne ek olarak çocuk devam sütünü de alabilmesine imkan verir. Bebeğin memeden emmeye devam etmesi, anne vücudunda süt tedariğini de artırır.
Bu besleme yöntemi, sadece gıda alımı açısından değil, anne ile bebeğin ten tene temasını sağlaması yönü ile de değerlidir. Ten tene temas, bebeğin kendisini güvende hissetmesini sağlarken anne ile bebek arasında bağ kurulmasına yardımcı olur. Emzirme destek sisteminin kullanımına karar vermek için bir emzirme danışmanına ya da doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.
Dr. Özge Akça
*Bebeğiniz için en üstün besin anne sütüdür. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktorunuza danışınız.