Emzirme Döneminde Kilo Vermenin 11 Adımı
Emzirme döneminde yeni anne hem bebeğini yeterli düzeyde emzirmek hem de doğum kilolarından kurtulmak ister.
Bu 11 maddeyi uygulayarak emzirme döneminde doğum kilolarınızı vermeye başlayabilirsiniz.
11 Adımda Kilo Verme
- Bir diyetisyen kontrolünden geçin ve beslenme planınızı oluşturun. Emzirme döneminde haftada yarım kilodan fazla kilo kaybı yaşanmamalıdır. Acele etmeyin ve sağlıklı bir şekilde doğum kilolarınızdan kurtulmayı hedefleyin.
- Bebeğinizi sık sık emzirin. Her emzirmede yaklaşık 500-700 kilokalorilik enerji bebeğe geçecektir. Bu, ortalama 1 saat boyunca orta derecede yapılan egzersizle harcanan kaloriye eşdeğerdir. Yani bebeği ne kadar çok emzirirseniz o kadar çok enerji yakacak ve zayıflayacaksınız.
- Emzirme döneminde de hamilelik döneminde olduğu gibi beslenme düzeniniz 3 ana 3 ara öğün şeklinde olsun. Az az ve sık beslenmeye dikkat edin ve mutlaka 5 ana besin grubundan da tüketmeye çalışın.
- Günlük sıvı ihtiyacınıza dikkat edin ve her emzirme sonrası yaşadığınız sıvı kaybını takviye edin. Her emzirme sonrası 1-2 su bardağı sıvı alınmalıdır. Günde 2,5-3 litre su tüketimine özen gösterin.
- Sindirim siteminin düzenli çalışması sağlıklı kilo vermede önemli rol oynar. Bu nedenle posalı gıdalar diyetinizde mutlaka bulunsun. Kuru baklagiller, sebze ve meyveler posa yönünden zengin gıdalardır.
- Metabolizmanızı hızlandırmak için kısa süreli de olsa yürüyüşler yapın. Hem temiz hava alacak, hem biraz olsun kendinize vakit ayıracak hem de vücudunuzun toparlanmasına yardımcı olacaktır.
- Kalsiyum ve protein açısından zengin süt, yoğurt, yumurta ve peynir gibi gıdaları mutlaka tüketin. Bu besinler hem kilo kontrolüne yardımcı olacak hem de yeterli miktarda süt üretimini sağlayacaktır.
- Süt artırıyor düşüncesi ile şekerli gıda tüketiminden kaçının. Tatlı ihtiyacınızı gidermek için çikolatalar ve şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları ya da dondurmayı tercih edin.
- Hamur işinden ve fastfood gıdalardan uzak durun. Bol sebze tüketin ancak kontrolsüz meyve tüketiminden sakının.
- Yemeklerde kullanılan yağ tüketiminize dikkat edin. Yemekleri pişirme şekliniz kızartma yerine haşlama, fırın ya da ızgara şeklinde olsun.
- Doktorunuzun iznini alarak yürüyüş haricinde hafif egzersizler yapabilirsiniz. Bu egzersizler de sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi kolaylaştıracaktır.