Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Emzirme Düzeni Nasıl Olmalı

Emzirme deneyimi hem bebek hem de yeni anne için öğrenilmesi gereken bir süreçtir. Bebek emmeyi öğrenirken anne de bebeğini nasıl emzirmesi gerektiğini öğrenmeye çalışır ve bu öğrenme süreci biraz zaman alır.

İşte yenidoğan döneminde emzirme ile ilgili bilinmesi gerekenler

  1. Doğumun hemen ardından hem bebeğin sakinleşmesi hem de annenin bebeği ile bir an önce tensel temas yaşaması için emzirme gerçekleşmelidir. Emzirmeye başlanan süre ne kadar kısa olursa emzirme o kadar kolay olur.
     
  2. Ağız sütü yani “kolostrum” adı verilen ilk süt bebeği hastalıklardan koruyan antikorlar içerir.
     
  3. Bebeklerin midesi çok küçük olduğu için azar azar ve sık emmek isterler.
     
  4. Doğumdan sonraki ilk gün emme için güç toplayıp kuvvetli bir şekilde ememeyebilirler. Böyle durumlarda bebeğin başı ve vücudu okşanarak emmeye teşvik edilebilir.
     
  5. Meme ucu ile bebeğin dudak ve ağız kenarlarına dokundurularak ağzını açması ve bebeğin memeyi kavraması sağlanır.
     
  6. Bebeğin sadece meme ucunu değil memenin kahverengi kısmını da ağzı ile kavraması gerekir.
     
  7. Süt salgılanmasını artırmak için memeye masaj yaparak süt salgısı uyarılır.
     
  8. İlk kavrama sırasında meme hassasiyeti nedeniyle annenin canı biraz yanabilir ama acı sürekli devam ediyorsa emzirme pozisyonu ve bebeğin memeyi kavrayış şekli yanlış olabilir. Böyle durumlarda bebeğin memeyi doğru bir şekilde kavraması için bebek memeden ayırılmalıdır.
     
  9. Bebek memeden ayrılmak istendiğinde serçe parmağın ucuyla nazikçe bebeğin dudağı itilerek gevşetilir ve memeden kolayca ayrılır.
     
  10. İlk günden sonra emme ile birlikte süt miktarı da artar. Böylece iki emzirme arasındaki süre zamanla uzamaya başlar ve düzene girer.
     
  11. Emzirme sırasında anne adayının ve bebeğin rahat bir pozisyonda olması gerekir. Kolun altını yastıkla desteklemek, ayakaltını destek vererek yükseltmek emzirme rahat bir emzirme pozisyonu için anneye yardımcı olur.
     
  12. Emzirme esnasında bebeğin tüm vücudunun anneye dönük olması gerekir.
     
  13. Emzirirken meme alttan dört parmakla ve üstte kalan başparmak ile desteklenmelidir. Memeyi tutarken parmakların memenin kahverengi kısmına (areola) değmemesine özen gösterilmelidir.
     
  14. Annenin sütü bollaştıkça bebek daha çok gaz çıkarmaya başlar. Her emzirme sonrası bebeğin gazı çıkarılmalıdır. Bir memeden diğerine geçerken de yine gazını çıkarmak gerekir.
     
  15. Bebek her iki memeden de emzirilmelidir. Böylece iki meme de süt salgılar. Hangi öğünde hangi memeden emzirildiğini hatırlamak için sutyen askısına işaret koyulabilir ya da en son emzirilen memeye göğüs pedi koyulabilir.
     
  16. Bebek 2,5- 3 saat içerisinde kendiliğinden uyanmıyorsa uyandırılıp emzirilmelidir. Prematüre bebeklerde bu sınır 2 saattir. Bebeğin kan şekeri düşmesin diye 2 saatte bir emzirmek gerekir.
     
  17. Eğer bebek doğumdan birkaç gün sonra gün içerisinde ortalama günde 4-6 kez bezini ıslatıyor ve en az 2 kez kakasını yapıyorsa, kilo alımı normalse yeterli derecede besleniyor demektir.
     
  18. Yenidoğan bebekler ilk haftalarda günde 10-12, sonraki haftalarda 8-10 kez emerler.
     
  19. Göğüsleri sıkmayan sutyenler giyilmeli ve her gün ılık su ile göğüsler temizlenmelidir.
     
  20. Annenin stres düzeyi sütün kalitesini etkiler. Annenin sütünü artırması için yeterince dinlenmesi, dengeli ve sağlıklı beslenmesi ve bol bol sıvı tüketmesi gerekir.

Bebek emzirmesi konusunda daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

Yenidoğan Bebek Beslenmesinde Emzirme Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Yendoğan bebek emzirmesinde bebek sık sık emmek isteyebilir. Bebeğiniz azar azar emdiğinden, daha sık bazen her saat başı acıkır. Birkaç gün sonra sütünüz daha da artar ve bebeğiniz daha uzun aralıklarla 2 saatte bir bazen de 3 saatte bir emer. Yenidoğan bebeğiniz emdikçe de sütünüz artar. Emzirirken doğru emzirme pozisyonunu kullanmanız gerekir. Yeterli sıvı almak ve dinlenmek anne sütünün etkin gelmesi için en önemli faktörlerdendir. Günde 2-3 litre arası su veya sıvı içecekleri alınması anne sütünü arttırmak için gereklidir.