Her bebek doğduğu andan itibaren annesini emmek ister. Bebekteki emme ihtiyacı sadece karnını doyurmak için değil kendini güvende hissetmek için de oluşur. Bebeğinin bu isteğini karşılamak isteyen anneler emzirme sürecinin ilk günlerinde bazı sorunlarla karşılaşabilir. Bunlardan biri de meme ucu çatlakları ya da yaralarıdır.
Bebeğin doğumundan sonraki ilk günlerde bazı annelerin meme uçlarında yaralanmalar olabilir. Bebek, doğru emmeye başlayıncaya kadarki sürede, annenin meme uçlarını zedeleyebilir. Annelerin emzirmeyi bırakma nedenlerinden biri olan meme ucu yaralarının oluşmaması için hamileliğin son haftalarında meme ucu bakımına başlanmalıdır.
Anne adaylarının, hamileliklerinin 33-34. haftalarında göğüs uçlarını kontrol etmeleri gerekir. Doğum öncesinde bazı annelerin meme ucundan süt damlaları gelebilir. Sütün gelmesi nedeniyle oluşabilecek kuruluğa karşı göğüs ucu kremi sürülüp meme uçlarına bakım yapılmalıdır. Gümüşün yara iyileştirmesi nedeniyle meme ucu yaralanmalarının önlenmesi ve tedavisi için gümüş kapaklar da kullanılabilir.
Annelerin emzirme sürecinde meme ucu bakımı için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;
-
İlk haftalarda meme ucu yaralanmalarının oluşmaması için göğüs ucu bakımına özen gösterilmelidir. Meme ucu bakımı için göğüs kalkanı, gümüş kapaklar, göğüs ucu kremleri kullanılabilir.
-
Göğüs uçlarının temizliği duru ve temiz su ile yapılmalıdır. Her emzirmesi sonrası anne sütü ile meme ucunun çevresi temizlenebilir.
-
Emzirmeden önce silmeyi gerektirmeyen ve nemlendirici özelliği olan bir göğüs ucu kreminin kullanılması tercih edilmelidir.
-
Göğüs kalkanı, meme ucunun havalanmasını ve başka bir yerle temas etmemesini sağladığı için kullanışlıdır.
-
Bebek emmeye başladığı andan itibaren göğüslere sürekli gümüş kapakları konulabilir.
-
Kantoran yağı, Hindistan cevizi yağı gibi bitkisel yağların meme ucu yaralarının tedavisi için sürülmesi önerilmez. Bu yağların emzirilirken bebek tarafından yutulması bazı olumsuzluk yaratabilir.
-
Bebeğin emme güdüsünü engellememesi için duş alırken göğüslerin bulunduğu bölge duş jeli ile yıkanmamalı, bu bölgeye parfüm ya da deodorant temas ettirilmemelidir.
Meme ucu olmayan anneler emzirmeden önce ne yapabilir?
Bebeğin ilk emme denemeleri için meme ucunun belirgin olması önemlidir. Bazı annelerin meme uçları yeterince belirgin olmayabilir. Eğer annenin meme yapısı bu şekildeyse meme ucunu çıkarıcı aparatlar kullanılarak bebeğin memeyi kavraması ve emmesi kolaylaştırılabilir.
Meme ucu çıkarıcı aparatlar kullanırken en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri meme ucunun yara olmamasını sağlamaktır. Meme ucu aparatların kullanılması ve bebeğin ilk emme denemeleri, meme ucunda yaralara neden olabilir. Yara oluşumunu engellemek için meme ucu kremi, göğüs kalkanı ya da gümüş kapak kullanılabilir.
Bebek Hemşiresi
Esra Ertuğrul