Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Epidural Doğum Nasıl Olur?

Hamileliğin sonuna yaklaşırken bebeğin ismi, doğum gerçekleştirilecek hastane hatta bebeğin giyeceği ilk kıyafet gibi pek çok konuya karar verilmiş olunur. Ancak tercih edilecek doğum yöntemi diğer konular kadar netlik kazanamayabilir. Doğumun hem bebeğin sağlığı için uygun hem de anne için kolay olması dilenir. Bu sebeple de anne adayları normal doğum ile sezaryen doğum arasında tereddüt yaşayabilir.

Normal doğumda anne yaşayabileceği ağrı sebebiyle, sezaryen doğumda ise bebeği doğduğu anda onu göremeyeceği için hangi yöntemi seçeceği konusunda kararsız kalabilir. Ancak sağlık koşulları uygun olduğu müddetçe, epidural analjezi ile normal doğum ağrısız olarak gerçekleştirilebileceği gibi zorunlu sezaryen doğumda da bebeği dünyaya geldiği anda görmek mümkün olur. Siz de artık üçüncü trimestere girdiyseniz ve doğum yönteminizi belirlemeye çalışıyorsanız gelin epidural doğumun tüm yönleri hakkında bilgi sahibi olun. Seçeneklerinizi bilmek, doğum zamanı geldiğinde size karar verme özgürlüğü tanıyacaktır.

Epidural Normal Doğum Nedir?

Epidural, ağrının hissedilmesini engelleyen bölgesel bir anestezidir. Belde bulunan epidural boşluğuna lokal anestezi yapılarak gerçekleştirilir. Bu işlemin ağrılarınızı gidermesi ortalama 5 ila 30 dakika arasında sürebilir. Anestezi etkisindeyken ağrı hissetmeseniz de kasılmaları hissedebilir ve gerektiğinde ıkınarak bebeğinizi doğum kanalına itebilirsiniz. Ancak anestezi türüne bağlı olarak doğum esnasında yürüyemeyebilirsiniz. Ancak doğum sonrasında yürümede herhangi bir zorluk oluşmaz.

Epidural Normal Doğum Sağlıklı mı?

Modern tıpta sıklıkla kullanılmaya başlanan epidural normal doğum, anne adayı ve bebek için güvenli bir doğum yöntemi olarak kabul edilir. Hem bebek hem de anne adayı için zararı olmayan epidural normal doğumun, genel anesteziden farkı anne adayının işlem esnasında uyanık olması ve etrafında olup bitenleri tümüyle algılamasıdır. Epidural normal doğumda kullanılan ilaçlar özel bir bölgeye uygun dozda verildiği için bebeğe zararı olmaz. Normal doğum isteyip de sancı ve ağrı yaşamadan kucağına bebeğini almak isteyen anne adaylarının tercih ettiği epidural normal doğum, uzmanlar tarafından da güvenli ve sağlıklı bulunduğu için sıklıkla uygulanır. Epidural anestezinin yan etki ve riskleri, tecrübeli bir uzman doktor ve ekip tarafından uygulandığında azdır. Epidural doğumun kimlere uygulanmaması gerektiği ve riskleri hakkında en iyi bilgileri uzman doktorunuzdan alabilirsiniz. 

Epidural Normal Doğum Zor mu?

Epidural normal doğum yönteminin amacı, anne adayının normal doğum sırasında yaşanabilecek ağrı ve stresi hissetmeden bebeğini kucağına almasını sağlamaktır. Epidural anestezi ile normal doğumun zorlukları azaltılmış olur. Epidural anestezi ile normal doğum sırasında anne adayının sancı ve ağrı çekmesi engellenir, bu da annenin doğumu daha rahat geçirmesini sağlar.

Anne adayı epidural normal doğumda bebeğin çıkışı sırasındaki epizyo denilen kesiyi ve bebeğin çıkış anındaki ağrıyı hissetmez. Ayrıca bu doğum yöntemi, uzun süren doğumlarda annenin dinlenebilmesine ve doğum anında güçlü şekilde ıkınabilmek için gerekli enerjiyi depolayabilmesine yardımcı olur. Öte yandan anne adayı, epidural anestezi sayesinde doğum sürecinde aktif rol alabildiği gibi doğumun her anına tanıklık ederek bebeğini kucağına alabilir.  

Epidural Doğum mu Normal Doğum mu?

37. gebelik haftasını doldurmuş her anne adayı, artık normal doğum için bebeğini beklemeye başlayabilir. 38-42. gebelik haftaları arası, normal doğumun gerçekleşmesinin beklendiği zamanlardır. Miadına ulaşan bir gebelikte normal doğumun ne zaman başlayacağı belli değildir. Başlama zamanı daha önceden kestirilemeyen sancıların yani rahim kasılmaları ile başlayan normal doğum, bazen birkaç saat içinde gerçekleşirken bazı doğumlar daha uzun sürerek anne adayının fiziksel ve duygusal durumunu zorlayabilir.

Halk arasında ‘prenses doğum’ olarak bilinen epidural doğum ise, bütün normal doğum aşamaları devam ederken uygulanarak anne adayının doğum ağrı ve sancılarını hissetmemesini amaçlar. Anne adayının rahim kasılmaları yani doğum sancıları düzenli hale gelip, rahim ağzı açıklığı yaklaşık 4 cm’ye ulaştığında epidural anestezi uygulanabilir. Doğum sancıları tam zorlamaya başladığında uygulanır ve böylece annenin ağrı yaşaması önlenmiş olur.

Epidural doğumun da normal doğumun da avantajı olduğu gibi dezavantajları da bulunur. Aynı zamanda her doğum her anne adayı için farklı şekilde yaşanır. Kafanızda doğum şeklinizin ne olacağına ilişkin kararsızlığı giderecek en doğru kişi, hamilelik ve doğum sürecinizi yakından takip eden doktorunuzdur. En doğru bilgiyi her zaman doktorunuzdan alabilir, sizin için en doğru kararı birlikte verebilirsiniz.

Epidural Anestezi Nedir?

Sıklıkla normal doğum veya sezaryen ameliyatları için kullanılan epidural anestezi, doğum sırasında ağrıyı azaltmak veya ağrıyı ortadan kaldırmak için uygulanır. Vücudun bel bölgesine uygulanan bir anestezi yöntemi olan epidural anestezi, bel hizasından aşağı kısmı uyuşturarak doğum sırasında oluşacak ağrıyı engeller. Anestezi uzmanının bir iğne aracılığı ile omurilik kanalına enjekte ettiği lokal anestezik ilaç, omurilik etrafındaki sinirleri uyuşturarak ağrı hissini bloke eder. Doğum sürecini daha rahat geçiren anne adayının, epidural anestezi ile ayrıca bilinci veya solunumu da etkilenmemiş olur.

Epidural Anestezi Nasıl Uygulanır?

Her şeyden önce anne adayının epidural anesteziye sağlık açısından uygun olup olmadığını belirlemek için bir ön değerlendirme yapılması gerekir. Anne adayının tıbbi geçmişi, alerjileri ve mevcut ilaç kullanımı incelenir. Eğer koşullar uygunsa anne adayına epidural anestezi uygulamak için bir pozisyon belirlenir. Yan veya oturur pozisyondan hangisi anne adayı için uygunsa tercih edilir. Buna göre anne adayı sırtını kambur bir şekilde eğip veya yan pozisyonda bacaklarını karnına doğru çekerek sabit bir şekilde durur. Epidural anestezi uygulamasının yapılacağı bölgenin hijyenini sağlamak için bel bölgesi antiseptik bir solüsyonla temizlenir. Ardından uygulama bölgesine lokal anestezik bir ilaç enjekte edilir. Bu ilaç sayesinde oluşan uyuşma, iğne girişinin anne adayını tarafından daha az hissedilmesini sağlar. Bu işlemin ardından da anestezi uzmanı lokal anestezik bir ilacı epidural alana enjekte eder. Bu şekilde anne adayının omurilik etrafındaki sinirleri uyuşturarak ağrı hissetmesi engellenmiş olur.

Epidural Sezaryen Doğum Nedir?

Anne ya da bebeğin etkileyebilecek bir sağlık durumu bulunduğu zaman doktorunuzun tavsiyesi ile sezaryen doğum gerçekleştirebilirsiniz. Ancak sezaryen doğum gerçekleştirmeniz bebeğinizin ilk ağlayışını duymanıza engel değildir. Epidural anestezi ile doğum esnasında uyanık olursunuz. Uyanık olduğunuz için de doğum öncesinde pratiğini yaptığınız nefes tekniklerini rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Bebeğiniz doğduğu anda onunla ten tene temas gerçekleştirebilirsiniz. Bilinciniz açık olacağı için eşiniz de yanınızda bulunarak bu heyecanı birlikte yaşayabilirsiniz.

Epidural Doğumun Avantajları Nelerdir?


Prenses doğum olarak da adlandırılan bu doğum yönteminin avantajları şunlardır;

  • Bilinç açıkken gerçekleştirilen en ağrısız doğum yöntemidir,

  • Sağlık sebepleri dolayısıyla mecburi olarak sezaryen doğum gerçekleştirilse bile bebeği doğduğu anda görme imkanı sağlar,

  • Anestezi sadece belirli bir bölgeyi etkiler, bu nedenle doğum sırasında uyanık olunur,

  • Doğum başladıktan sonra sezaryene gerek duyulursa ya da doğum sonrası tüp bağlatmak istenildiği zaman yerleştirilmiş olan epidural anestezi bu işlemler için kullanılabilir.

Epidural Doğumun Riskleri Nelerdir?

Epidural doğumun dezavantajları ise şunlardır;

  • Doğumu takip eden 24 ila 48 saat içerisinde baş ağrısı hissedilebilir,

  • Düşük bir ihtimalle cilt enfeksiyonu geçirilebilir,

  • Epidural için kullanılan ilaçlar kan basıncınızı geçici olarak düşürebilir, bebeğinize kan akışını azaltabilir ve onun kalp atış hızını yavaşlatabilir,

  • Doğumun ikinci evresi olan itme aşamasının uzamasına sebep olabilir,

  • Bazı durumlarda doğuma forseps ya da vakumla devam edilmesi gerekebilir.

Epidural Anestezi Bebeğinizi Etkiler mi?

Yapılan araştırmalar, bu doğum yönteminin bebeğin sağlığını olumsuz açıdan etkilemediğini göstermektedir. Ancak doğumdaki birçok faktör yenidoğanın sağlığını etkileyebilmektedir. Verilen ilacın dozajı ya da doğum süresi gibi faktörler her bebekte farklı etki gösterebilir. En sık görülen yan etkisi hipotansiyon yani düşük tansiyondur. Yüksek dozda ilaç verildiği zaman bu durumla karşılaşılabilir. Tedavi edildiği takdirde anne ya da bebek üzerinde olumsuz bir etki bırakmaz.

Kimler Epidural Doğum Yapamaz?

  • Anormal derecede düşük kan basıncına sahip olan kişiler,

  • Kan dolaşımı enfeksiyonu bulunanlar,

  • Enjeksiyonun yapılacağı sırtın alt kısmında cilt enfeksiyonu bulunanlar,

  • Daha önce lokal anesteziklere karşı alerjik reaksiyon göstermiş bünyeler.

Hangi doğum yöntemini seçerseniz seçin doktorunuza sağlık koşullarınız hakkında bilgi vermeyi ve anestezi uzmanının tavsiyesini almayı ihmal etmeyin.