Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Erken Menopozda Hamilelik Mümkün Mü?

Batı ülkelerinde menopoza girme yaş ortalaması 50-51 olmasına rağmen ülkemizde bu ortalama 46-47 yaş civarında. Ancak 35 yaş üstünde menopoza girmek kadın yaşam döngüsünde normal kabul edilebiliyor. Eğer 35 yaşın altında bir kadın adetten kesiliyor ve östrojen hormonu salgılamayı bırakıyorsa bu durum erken menopoz olarak adlandırılıyor.

Erken menopozun kadın vücudu için birçok olumsuz etkisi bulunuyor. Elbette en büyük sorun bebek sahibi olmakla ilgili. Erken menopoza giren kadınların hamile kalması zordur ancak bu durumun hamileliği kesin olarak engellediği söylenemez. Çünkü çağımızda bazı tedavi yöntemleriyle erken menopoz geri döndürülebilirken, erken menopoza giren kadınlar da çeşitli tedavilerin ardından hamile kalabiliyor.

Erken menopozun nedenleri ve zararları

-          Eğer ailenizde anneniz, anneanneniz, kız kardeşiniz gibi yakın akraba kadınlarda erken menopoz görüldüyse siz de de görülme olasılığı yüksektir.

-          Otoimmun hastalık da erken menopozun nedenlerinden biridir. Bu hastalık, kadının bağışıklık sisteminin kendi kendine bazı organlara savaş açması ve organı yok etmeye çalışmasıdır. Yumurtalıkları yabancı bir doku olarak algılayan bağışıklık sistemi, yumurtalıklara saldırarak onlara zarar vermeye başlar. Zamanla azalan yumurtalıkların tükenmesi erken menopoza yol açar.

-          Ameliyatla yumurtalıkların alınması da erken menopoz nedeni olabilir. Bazen yumurtalıklarla ilgili bir hastalık nedeniyle yumurtalıklar zorunlu olarak alınırken, bazen farklı bir ameliyatta yumurtalıklar istemeden zarar görebilir.

-          Kanser tedavisi gören kadınlarda da erken menopoz ortaya çıkabilir. Radyoterapi ve kemoterapi yumurtalıklara zarar verebilir.

-          Bilindiği gibi kadınlar iki kromozom taşır, kromozom sayısı tek olan kadınlarda Frajil X Sendromu, Turner Sendromu gibi bozukluklar ortaya çıkar. Yumurtalıklar erken yaşta tükenerek menopoza neden olur.

-          Ayrıca alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklar, hareketsiz, stres dolu bir yaşam tarzı ve kötü beslenme de kadın vücudunda menopoz döneminin erken başlamasına yol açabilir.

Erken menopoz sonrası hamilelik

-          Erken menopoz sonrası kemik erimesi hastalığının başlaması, cildin erken yaşlanması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca vajinal kuruluk, kalp damar hastalıkları, cinsel isteksizlik ve cinsel ilişki sırasında ağrı gibi sağlık sorunları da oluşmaya başlayabilir.

-          Tüm bunlara rağmen erken menopozda hamilelik artık eskisi gibi imkansız kabul edilmiyor.Bazı etken maddeler sayesinde erken menopozun birçok belirtisi geri döndürülebiliyor.

-          Kadının yaşı ne kadar genç ise tedavide başarı şansı o kadar yüksek oluyor. 

-          Bazı kadınlarda erken menopoz sorunu kendiliğinden de düzelebiliyor ancak bu oran  çok düşük.

-          Eğer menopoz hastalığı otoimmun hastalık gibi bir hastalıktan kaynaklanıyorsa, erken teşhisle bu hastalığın tedavi edilmesi erken menopoz sürecini yavaşlatıyor hatta durdurabiliyor.

-          Yumurtalık hücresinin dondurulması, erken menopozdan sonra çocuk sahibi olabilmeyi mümkün kılıyor. Eskiden ülkemizde sadece kanserli hastalara, isteği doğrultusunda yapılan yumurta dondurma işlemi, Sağlık Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği  son düzenlemelerle isteyen herkese uygulanabiliyor. Rahim yaşlanmadığı için dondurulan hücre döllenerek rahme yerleştiriliyor ve kadın 50 yaşında bile çocuk sahibi olabiliyor.