Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebek Banyosunun Püf Noktaları

Bebeklere yapılması gereken bakımlar içinde anneleri en çok heyecanlandıranı bebek banyosudur. Yeni doğmuş, cildi hassas, hareketli bir bebeğe banyo yaptırmak anneler için heyecan verici olduğu kadar tecrübe kazanıncaya kadar endişe verici de olabilir.

Yeni doğum yapmış çoğu annenin kafasında ilk bebek banyosunun nasıl yapılacağıyla ilgili soru işaretleri vardır. Yenidoğan bebek banyosu öncesi ve sonrası hazırlıkları, bebek banyosunun kaç derece olması gerektiği gibi önemli detayları bilmek, anneyi bu endişelerden kurtarıp rahatlatır. Böylece bebek banyosu hem anne hem de bebek için keyifli bir aktiviteye dönüşebilir.

Yenidoğan Bebek Banyosu Ne Zaman Yapılır?

Sağılık Bakanlığı, bebeğin doğumundan sonra en kısa sürede annesiyle buluşmasını sağlamak için ilk 6 saatte yıkanmamasını önerir. İlk bebek banyosunun zamanı ile ilgili doktorların genel tavsiyesi, bebeğin göbek bağının düşmesinden bir gün sonrasıdır.

Bebeğin temizliği, göbek bağı düşünceye kadarki sürede, silme banyo ile yapılabilir. Silme banyosu, bebek şampuanlı küçük bir havlu ya da müslin bezle bebeğin yüz ve vücudu silinerek uygulanır.

Ancak bebeğinizi göbek bağı düşmeden yıkamak isterseniz ve doktorunuz buna onay verirse, bazı noktalara dikkat etmelisiniz. İlk bebek banyosunda göbek bağı mandalının olduğu bölgenin enfeksiyon kapma riski vardır. Bunu önlemek için bebeğinizi küvetin içinde durgun bir suda değil, akan suyun altında yıkamanız daha doğru olur. Banyo sonrası göbek mandalının olduğu bölgeyi havluyla hafifçe kurutmak, ardından saç kurutma makinesiyle tamamen kuruma sağlamak gerekir. Göbek bağının tamamen kurumuş olması, göbeğin düşmesini hızlandırır.

Bebek Banyosu Nasıl Yapılır?

Bebeklerin göbek bağı genelde ilk iki hafta içinde düşer. Göbek bağı düştükten sonra bebeğinizin vücudunu haftada 2-3 kez banyo yaptırarak suyla buluşturabilirsiniz.  

Bebeğinizin banyosunu şu şekilde yaptırabilirsiniz;

  • Bebeğinizi bebek küvetine takacağınız banyo filesinin üzerinde yıkayabilirsiniz.  Bunun yanı sıra bebeğinizi küvetin içine banyo süngeri ya da ince bir havlu sererek de yıkamanız mümkün olabilir. Suyu ise küvetin 5 cm üzerine gelecek miktarda doldurabilirsiniz.

  • Bebeğinizi yıkamak için öncelikle, elinizi bebeğin başının altına koyup destekleyerek küvetteki suyun içine yatırın. Diğer elinize bebek şampuanını alıp bebeğinizin vücuduna sürerek yıkayın.

  • Başını yıkarken bebeği hafifçe yükseltip şampuanı köpürtün ve bebek yine yatar haldeyken köpüklü suyu yüzüne gelmeyecek şekilde başının arkasından akıtın.  Genzine su kaçmaması için bebeğin yüzüne su dökmemeye dikkat edin.

  • En son durulama suyunu bebeğin başından vücuduna doğru akıtarak yenidoğan bebek banyosunu tamamlayabilirsiniz. 

  • Bebeğinizi kurularken havlusunun içine ince müslin bez koyabilirsiniz. Müslin bez, bebeğin kulak kıvrımlarını, kulak arkalarını, gözlerini, parmak aralarını hafifçe silmeyi ve kurutmayı kolaylaştırır.

Bebek Banyosunun Püf Noktaları Nelerdir?

Bebek banyosu, temizlik ve bakım ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra bebeği rahatlatıp sakinleştiren bir rutindir. Bebeğine keyifli bir banyo yaptırmak isteyen anneler şu püf noktaları bilerek banyo rutinini uygulayabilirler;

  • Bebek banyosu kaç derece olmalı? sorusu, annelerin merak ettiği sorulardan biridir. İdeal bir bebek banyosunda, oda ısısının 22-24 derece arasında, suyun sıcaklığının ise 36-37 derecelerde olmasına özen gösterilmelidir.

  • Bebek beslenmesinden 1 saat sonra, açlık ile tokluk arasındaki bir zaman aralığında yıkanmalıdır.

  • Bebek yıkanırken ağlayıp tepki gösterebilir. Yavaş, sakin ve tedirgin olmadan dokunmak bebeğin sakinleşmesini sağlar. Bebeği sakinleştirmek için annenin şarkı söylemesi ya da sakin bir müzik dinletmesi de etkili olabilir.

  • Yenidoğan bebek banyosu için yenidoğanlara özel bebek şampuanı kullanılmalıdır. Bebeklere özel ürünler kullanmaya ve bu ürünlerin de doğal içerikli olmasına dikkat edilmelidir.

  • Her banyoda şampuan kullanmaya gerek yoktur.

  • Akciğerlerine kaçma riski nedeniyle bebeklerin vücuduna pudra kullanılmaz.

  • Bebeklerin 6. aydan sonra küvetin içinde durması zorlaşır. 6 aylık bebek banyosu için oyuncaklar ile bebeği oyalamak ve banyo oturağına koyarak yıkamak daha rahat olabilir.

  • Yaz aylarında bebekler banyo sırasında üşümez. Kışın bebek banyosu yaptırırken üşüyeceğiyle ilgili endişe oluştuğunda bebeğin üzerine ince bir müslin bez örtülebilir.

  • Yazın bebek banyosu, sıcak nedeniyle bebeğin vücudunda oluşan isiliklerini iyileştirir. Banyo sonrasında bebeğin vücudunu nemlendirmek, bebeği yaza uygun ince kıyafetlerle giydirmek ve ortam ısısını düşürmek isiliği daha da azaltır.

Banyo Sonrası Masaj İçin Tavsiyeler

Bebek banyosundan sonra masaj yapılması, bebeği rahatlatıp kan dolaşımını hızlandırır. Bebeğin gelişimine katkı sağlarken, uykuya geçişini de kolaylaştırır. Bu nedenle bebeğinize banyo sonrasında masaj yapmayı bir rutin haline getirebilirsiniz.

Bebeğinizin masaj yaparken cildine süreceğiniz ürünlerin özellikleri önemlidir. Bebeklerin ilk 6 ayında bebek masajı için nemlendirici kullanılabilir. Bebek yağı yenidoğan bebeklerin cildindeki gözenekleri kapatması nedeniyle önerilmez. Bebek yağını ancak 6 aylık bebek banyosu sonrasında kullanabilirsiniz. 6 aydan büyük bebeğinize, doğal içerikli ve bebeklere özel bebek yağı ile banyo sonrası masaj yapabilirsiniz. 

Bebek Hemşiresi

Esra Ertuğrul