Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Gebe Kalma ve Doğum Tarihleri Nasıl Hesaplanır?

Hamile kadınların ilk muayenelerinde karşılaştıkları sorulardan biri son adet döneminin ilk gününün ne zaman olduğudur. Çünkü gebe kalma ve doğum yapma tarihleri bu tarih baz alınarak hesaplanır. Ancak gebe kalma tarihinde 7-10 günlük sapmalar, doğumu hesaplama da ise 20 günü aşan sapmalar normal kabul edilir.

Hamilelik süreci yaklaşık 280 gün yani 40 haftadır. Bu sürecin başlangıcı ve bitimi anne adayı için bazen zorlu bir hesaplamaya dönüşebilir. Hamilelik tarihini hesaplamak için son adet döneminin ilk gününün bilinmesi başlıca veridir. Yani hamilelik tarihi, son adet gününün ilk günü baz alınarak hesaplanır. Ancak gebeliğin başlama tarihi adetin ilk günü değildir. Bu ilk günü takip eden 14. gün gebelik tarihinin başladığı gün olarak kabul edilir. Bu elbette ortalama bir hesaptır ve cinsel ilişkiye girdiğiniz günleri de hesaba katmanız gerekir. Normalde bu hesapta genellikle 7 -10 gün arasında bir sapma söz konusu olur.

Gebelik tarihini hesaplamada bir diğer yöntem de ultrason çekimlerinden bebeğin gelişimini takip ederek kaç haftalık olduğunu gözlemlemek, bu tarihleri baz alarak gebe kalma tarihini belirlemektir. Ultrason cihazları, bebeğin gelişimine göre bebek yaşını günlük ve haftalık olarak vermektedir.

Hekimler, doğum tarihini "Negele Yöntemi" ile hesaplıyor

Gebelik tarihini hesapladığınız zaman, doğum tarihini de hesaplamak kolaylaşır. Hekimlerin bu tarihi hesaplamak için kullandıkları başlıca yöntem “Negele Yöntemi”dir. Bu yöntemde anne adayının ilk adet günü baz alınır ve bu tarih 7 gün ileri atılır. Ardından da üç ay geri giderek yaklaşık doğum yapılacak tarihe ulaşılır. Yani hamile kadının son adetinin ilk günü 1 Aralık ise, buna 7 ekleriz, dolayısıyla 8 Aralık tarihini baz alırız. Ardından 8 Aralık’tan üç ay geriye gidersek, (Kasım, Ekim, Eylül) 8 Eylül tarihini ortalama doğum tarihi olarak kabul edebiliriz. Yine de bu  hesaba göre anne adaylarının sadece yüzde 5’i bu tarihte doğum yapar. Diğer normal doğumların yüzde 95’i 37. hafta ile 41. hafta arasında olur. Dolayısıyla doktorların verdiği tarih ile gerçek doğum yapma tarihiniz arasında bazen 20 günü aşan sapmalar bile meydana gelebilir.

Anne adayı için bir diğer sorun da gebeliğinde kaçıncı ayında ve kaçıncı haftasında olduğunu hesaplamaktır. Aslında gebelik döneminde bebeğin yaşını aylık olarak değil, haftalık olarak vermek daha doğru olacaktır.

Hamilelik Haftasını Söylemek Daha Doğru

1 ay, 4 hafta değil de, 4 hafta 3 gün olduğundan, bebeğin ayından ziyade haftasını söylemek gerekir. Yani;

  • 4 ve 5 haftalık hamilelere 1 ay,
  • 8-9 haftalık hamilere 2 aylık denirken,
  • 32-33 haftalar hamileliğin 8. ayının bitmesi ve 9. aya girişi gösterir.
  • 36 hafta, 9. ayın bitimi olarak hesaplanır.
  • Doğum ortalaması 9 ay 10 gün olduğu için 37. haftadan itibaren doğuma hazırlanmaya başlayabilirsiniz.
  • 40 hafta bittiğinde toplam 280 gün tamamlanmış olur, yine de kimi doğumlar, 41. haftada olabilir.

Bu durum genellikle yukarıda da belirttiğimiz gibi, hamile kalma tarihinde oluşabilecek yaklaşık 7-10 günlük sapma nedeniyle meydana gelir. Bazen bebeğin gelişimi ve anne rahminin yapısı da doğum gününde değişikliklere neden olabilir.