Bebeğin genel sağlığı ve gelişimi ile annenin beslenmesi arasında doğrudan ilişki vardır. Bebeğin anne karnından itibaren gelişimini etkileyen en önemli faktörlerden biri annesinin beslenme şekli ve düzenidir. Annelerin, dengeli ve çeşitli beslenme düzenini uygulayarak gebelik ve emzirme döneminde beslenmelerine dikkat etmeleri hem kendileri hem de bebekleri için birçok fayda sağlar.
Bebeğin anne karnında büyümesini ve gelişimini tamamlaması için, annenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi gerekir. Düzenli ve dengeli beslenme, bebeklerin haftalarına uygun ağırlığa ulaşmasını sağlarken; annenin genel sağlığına ve doğum sonrasında anne sütü üretimine etki yapar.
Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Hamile olduğunu öğrenen anne adaylarının en merak ettiği konulardan biri gebelik sürecinin nasıl geçeceğidir. Bazı anne adaylarının hamileliğinin ilk aylarında kusma, mide bulantısı, halsizlik gibi rahatsızlıklar yaşayabilir. Bu da anne adayının beslenmesini olumsuz etkileyebilir.
Anne adayı hem kendi hem de bebeği için beslendiğini unutmamalıdır. Bu dönemde anne adayları, yeterli kalori ve enerjiyi almak için protein, mineral ve vitaminlerden zengin bir çeşitlilikte ve hayvansal proteinlerden ağırlıklı, mevsimine uygun sebze ve meyvelerle beslenmeye özen göstermelidir.
Anne adayları, hamileliğin ikinci 3 aylık döneminde doktorun tavsiyesiyle gebelik şeker testi yaptırabilir. Gebelik şekeri varsa bebeğin erken ve şeker hastası olarak doğma ihtimali olabilir. Bu riskleri düşünerek anne adayının gebelik şekeri kontrol edilmelidir.
Anne adaylarının hamilelik boyunca 10-12 kilo alması beklenir. Fazla kiloyla hamile kalan anne adaylarının hamilelik sürecindeki beslenmesini diyetisyen danışmanlığında düzenleyebilir. Sağlıklı ve dengeli beslenme ile tansiyonu dengeli tutmayı sağlamak, erken doğum ihtimalini de azaltır. Kilo ve tansiyonu takip etmek bu nedenle önemlidir.
Bol su içmeye hem hamilelik hem emzirme döneminde özen gösterilmelidir. Asitli içecekleri, diyet ürünlerini, kahve ve çay tüketimini en aza indirmek gerekir. Hem anne hem bebek sağlığı için gebelik ve emzirme döneminde alkol ve sigara kullanımı sonlandırılmalıdır.
Emzirme Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Sağlıklı ve dengeli beslenme, hamilelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de annenin hayatındaki önemini korumalıdır. Bebeğini kucağına alan anneler için hamilelik dönemindeki beslenme düzeni, emzirme döneminde de devam eder.
Emzirme döneminde beslenme, emzirmeyi ve bebeğin beslenmesini direkt etkiler. Anne sütü bebeklerin beslenmesi için en iyi besindir. 2 yaşına kadar anne sütü alabilen bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimi desteklenmiş olur. Anne sütü miktarını annelerin yeterli, sağlıklı ve çeşitli besinleri tercih ederek emzirme döneminde beslenmesine özen göstermelilerdir.
Her anne sütü değerli ve içeriği zengindir. Ancak anne sütünün devamlılığı ve içeriğinin yağlanması için emzirme döneminde beslenmeye dikkat etmek gerekir. Anneden bebeğe geçen bağışıklık sistemini güçlendiren hücreler vardır. Sağlıklı beslenen annelerin bebeğine emzirdiği sütün içeriği daha da zenginleşir ve yağlanır.
Peki annelerin emzirme döneminde beslenmesi nasıl olmalıdır? Her emzirme sonrasında 70 kalori harcayan annenin bebeği için yeterli anne sütü üretebilmesi için emzirme dönemi beslenmesinde şunlara dikkat etmelidir;
-
Emzirme dönemi beslenmesinde her gün et, balık, süt, yumurta gibi hayvansal proteinler yer almalıdır.
-
Öğlen ya da akşam yemeklerinde protein ve karbonhidratın bulunduğu dengeli ve sağlıklı menüler hazırlanmalıdır.
-
Hamilelikte kullanılan mineral, vitaminlere doktorun da tavsiyesiyle devam edilebilir.
-
Emziren anneler için geliştirilen Lactamil, kalsiyum, demir, folik asit ve B, C, D vitamini içeren sütlü bir içecektir. Vitamin ve mineral içeriği ile emziren annelerin beslenmesine destek olur. Gün içinde annenin eksik beslenmesini telafi eder, anne sütünün içeriğini geliştirir.
-
Emziren annelerin gün içinde 2.5 litre su içmesi gerekir. Her emzirmeden veya sağımdan sonra bir bardak su içecek şekilde bir sıvı tüketim planlaması yapılabilir.
-
Yağlı kuruyemişler anne sütünün içeriğini zenginleştirir. Badem, ceviz, hurma, kuru üzüm gibi kuruyemişleri ara öğün şeklide tüketilebilir.
-
Süt alerjisi olan anneler, kalsiyum desteği almak için ceviz, kuzu eti, yeşil yapraklı sebzeler yiyebilir.
Bebek Hemşiresi
Esra Ertuğrul