Gebelikte Diyet Nasıl Yapılır?
Hamilelikte beslenme konusunun üzerinde sıkça duruyoruz çünkü bu hem anne hem de bebek için çok önemli bir durum. Annenin beslenme alışkanlıklarından bebek doğrudan etkileniyor. Bunun için anne adayı sağlıklı beslenmeye ve bol su tüketmeye dikkat etmeli.
Sağlıklı beslenmek çok yemek yemek değil tabii. Anne adayı hamilelik dönemi boyunca sağlıklı beslenirken, bir yandan da kilosuna dikkat etmeli. Çünkü annenin çok fazla kilo alması, bebeğin gereğinden fazla kilolu doğmasına sebep olur. Bunun yanında hamileyken alınan kilolar doğum sonrasında psikolojik açıdan anneyi mutsuz edebilir. Uzmanlara göre gebelikte kadınların kilo alma seviyesi 9-11 kiloyu geçmemelidir. Çok fazla kilo aldığını düşünen anne adayları gebelik diyeti de uygulayabilirler.
Hamilelik diyetinde bulunması gereken besinler
Hamilelik döneminde gerekli vitamin ve mineralleri sağlarken, fazla kalori içermeyen besinlerden yararlanılması gerekiyor. Yani hamilelik diyetinde günlük öğünlerde alınması gereken dört ana gıda grubu bulunuyor. İşte bu gıda gruplarında bulunan ve gebelik diyetine yardımcı olurken sağlığı da koruyacak besinler.
Meyve ve sebzeler
Meyve ve sebze tüketimi hamilelikte çok önemli. Her gün öğünler arasında meyve ve sebze yemek hem gerekli vitaminlerin alınmasını sağlayacak hem de sıvı takviyesine yardımcı olacaktır. Ayrıca kurutulmuş sebze ve meyveler de tüketilecek seçenekler arasında bulunabilir. Vücudun şeker ihtiyacı tatlı meyvelerle karşılanabilir. Fakat doğal şeker kaynakları çok fazla alındığında kan şekerine olumsuz etkilerde bulunabilir. Bunun için tüketim sıklığını abartmamakta fayda var.
Tahıllar
Hamilelikte kahvaltı atlanmayacak en önemli öğün. Özellikle kahvaltıda bol bol tahıl alınmalı. Ekmek, kraker, makarna ve kahvaltılık tahıllar hem sağlıklı beslenmek hem de diyet için önemli besinler. Genellikle öğün başı 1-2 dilim tüketilen ekmek, kepekli ve küçük parçalardan oluşmalı. Kahverengi pirinçler de diyet listesinde bulunabilir.
Süt ürünleri
Gebelik diyetinde mutlaka bulunması gereken yiyeceklerin arasında süt ürünleri de var. Diyet yaparken bebek ve anne için kalsiyum ihtiyacının da karşılanması gerekiyor. Bunun için diyette mutlaka günde bir dilim peynir bulunmalı. Bunun yanında bol bol yoğurt tüketilmeli. Yemeklerin yanına cacık veya ayran da tercih edilebilir.
Protein açısından zengin besinler
Proteinin hamileler üzerinde “yapıcı” bir etkisi var. Bol bol protein almak zayıflamanın habercisi değil fakat diyet yaparken protein içeren besinlerin mutlaka tüketilmesi gerekiyor. Çünkü protein, beyin ve kalp için önemli olduğu gibi bebekte de organların oluşmasına yardımcı oluyor. Gebelik diyetinde mutlaka bulunması için gerekli olan protein sağlayıcı gıdalar şu şekilde; yağsız et, tavuk, balık, kuru fasulye, bezelye, yumurta ve fındık. Özellikle balık protein ihtiyacını dengelerken, tavuk iyi bir diyet yemeği olacaktır.