Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Geç Konuşma Nedenleri Nelerdir

Bebeklerinin gelişimini takip eden ebeveynler, "İlk kelimesi ‘anne’ mi, yoksa ‘baba’ mı olacak?" sorusunu sorarak keyifli bir bekleyiş sürecine girerler. Kimi zaman bu meraklı bekleyişin cevabı biraz geç alınabilir. Çünkü bebeklerin yaklaşık %15’i geç konuşabilmektedir. 18-30 ay arasında olup yaşıtlarına göre daha az kelime hazinesine sahip olan ya da konuşamayan bir bebek, geç konuşan bebek olarak kabul edilebilir. Konuşma geriliği olarak da adlandırılan bu durumu fark edebilmek için bebeklerin konuşma aşamalarını daha yakından bilmekte fayda vardır.

Geç Konuşma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde geç konuşmanın belirtilerini ifade eden zaman aralıkları bulunmaktadır. Ancak bu zaman aralıklarını değerlendirirken her bebeğin kendine özgü bir gelişimsel süreç takip ettiğini hatırlamak önemlidir.

  • Bebek 1 yaşına geldiği zaman "topu at" gibi basit komutları anlayamıyorsa,

  • 18 aylık olduğu zaman iletişim kurmak için anlamsız da olsa sesleri kullanmıyorsa,

  • 2 yaşına geldiği zaman "su”, “açım" gibi temel ihtiyaçlarının ötesinde bir şey ifade etmiyorsa,

  • 2 yaşındayken genizden gelir gibi bir ses tonu ile konuşmaya çalışıyor ve söylediklerini anne babası anlamıyorsa,

  • 3 yaşına geldiği zaman söylediği kelimeler kendisini tanımayan kişiler tarafından anlaşılamıyorsa doktorunuza başvurmanızda fayda bulunabilir. 

Konuşmaya dayalı bu gelişim süreçlerinin yanı sıra bebeklerin davranışlarını da gözlemlemekte fayda bulunur. Bebeklerin; jest ve mimiklerini kullanabilmesi, basit komutları anlayabilmesi ve taklit yeteneğinin olması önemlidir. Çünkü bazı bebeklerde geç konuşma her zaman bir problemi ifade etmez. Sadece yaşıtlarına göre daha geç dil gelişimine sahip olabilirler. Geç konuşma durumu görülen bebeklerin yaklaşık %50’si ilerleyen yıllarda konuşabilmektedir. Ebeveynler tarafından yapılan bu gözlemlerin bebeğin doktoru ile paylaşılması ve geç konuşma tedavisi ile ilgili bilgi alınması faydalıdır. 

Geç Konuşma Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde konuşma geriliği nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak geç konuşmaya sebep olabilen bazı faktörler bulunur:

  • Frenulum olarak adlandırılan dudak dil bağının kısa olması, bebeklerde konuşma geriliğine sebep olabilir.

  • İşitme problemi, konuşmada ve komutları yerine getirmede güçlük yaşatabilir. Bu sebeple bebeklere doğumun ardından işitme testi yaptırılması önem taşır.

  • Kronik kulak enfeksiyonu da bebeklerin duymasını olumsuz etkileyebilir. 

Bebeklerde Konuşma Gelişimi Nasıl Desteklenir?

İletişim kurarken birkaç noktaya dikkat ederek bebeklerin dil gelişimi desteklenebilir:

  • Bebeğinizin kullandığı kelimeler ya da seslerle değil, onların alternatiflerini kullanarak onunla konuşun.

  • Bebeğinize resimli kitaplar gösterin ve bu resimlerin neler olduğunu bebeğinize anlatın.

  • Bebeğiniz çok küçük de olsa onunla sık sık konuşun. Banyo, bez değiştirme ve beslenme gibi zamanları konuşmak için bir fırsata çevirin.

  • Bir şey istediği zaman bebeğinize onu hemen vermek yerine "Kırmızı renkli topu mu istiyorsun?" gibi sorular sorun.

Bebeğinizin dil gelişimine destek vermekle ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için Psikolog Eda Gökduman’ın "Bebek ve Çocuklarda Sağlıklı Dil Gelişimi için 16 Bilgi" başlıklı yazısını okuyabilirsiniz.